Suplimentul de cultură / septembrie 2007
4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile
Bunul-simţ românesc te îndeamnă ca la pomul lăudat să nu te duci cu sacul. M-am dus la premiera filmului lui Cristian Mungiu, 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile, relaxat, fără să mă gîndesc la marele premiu cîştigat la Cannes, convins fiind că - după ce-am văzut cam toate celelalte filme ale regizorului - n-am cum să nu asist la un film bun. A fost mai mult de atît, un film de excepţie, care a cîştigat un Palme d'Or într-un mod tot atît de firesc pe cît e şi maniera în care Mungiu îşi spune "povestea". Filmul nu e "despre avort", nu are tezisme, nu face morală civică. Nu critică o stare de fapt, ci doar o expune pînă în cele mai mici detalii, lăsîndu-te să-ţi tragi singur concluziile sau să-ţi formulezi nedumeririle. Un sac plin de concluzii sau nedumeriri.

De un prost gust, perfect românesc, mi se pare să cauţi - cum am citit în presă sau în nenumărate comentarii de pe net - o posibilă aliniere a astrelor prin care să justifici "norocul" ce i-a adus un Palme d'Or lui Mungiu, să crezi că mai degrabă şi-a băgat coada vreo cometă în succesul lui decît că premiul a venit ca rezultatul firesc al valorii.

Nu-i rău să existe discuţiile de chibiţ despre cum ar fi trebuit să arate filmul lui Mungiu ca să-i pară perfect fiecăruia dintre noi. Rău e să crezi că tu ai fi putut să-l realizezi mai bine decît regizorul. E stupid să stai şi să-i cauţi nod în papură, să te întrebi hamletian dacă avea sens sau nu să insişti cu un cadru pe un făt avortat, dacă 4,3,2 a meritat sau nu premiul de la Cannes.

Unele dintre "hibele grave" care i-au fost descoperite filmului dovedesc doar un soi de naivitate a receptorului, nicidecum scăpări ale scenaristului-regizor. Ce s-a întîmplat cu cuţitul pe care Otilia l-a furat din geanta lui Bebe? Ce rost avea să-şi uite Bebe buletinul la recepţie? De ce toate acele nepotriviri cu felul în care credeam noi că o să continue, melodramatic, filmul? ("Să vezi ce-i face Otilia lui Bebe cu cuţitul! Să vezi ce-l prinde poliţia pe Bebe!") Simplu, ca să-ţi ofere un final imprevizibil, trimiţîndu-te către piste false, pentru a întreţine tensiunea de thriller metafizic.

Actriţa Anamaria Marinca susţine senzaţional un întreg film, numai prin expresivitatea feţei, de o forţă pe care am comparat-o - involuntar, chiar în timpul vizionării - cu cea a Giuliettei Masina în La strada lui Fellini. Rolul - unul mare, indiscutabil - îi aparţine. Mulţi însă par să ignore că personajul feminin - unul dintre cele mai complexe din cultura noastră - e creaţia lui Cristian Mungiu.

Mergeţi liniştiţi, fară prejudecăţi inutile şi aşteptări închipuite, la film. Veţi vedea o poveste care o să vă neliniştească.


Regia: Cristian Mungiu Cu: Anamaria Marinca, Vlad Ivanov, Laura Vasiliu, Alexandru Potoceanu, Luminiţa Gheorghiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus