Suplimentul de cultură / octombrie 2007
Senior editorul Suplimentului de cultură, Lucian Dan Teodorovici, se numără şi anul acesta printre cîştigătorii concursului lansat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), în calitate de scenarist. Scenariul cîştigător este realizat după romanul Sînt o babă comunistă!, semnat de Dan Lungu şi apărut la începutul acestui an în colecţia Ego. Proză a Editurii Polirom. CNC va finanţa proiectul la secţiunea lungmetraj ficţiune, titularul acestuia fiind casa de producţie Media Pro Pictures, iar regia aparţinîndu-i lui Stere Gulea.

Lucian Dan Teodorovici s-a aflat pe lista cîştigătorilor de anul trecut cu alte trei scenarii. "Prima oară am participat sesiunea trecută, cu un scenariu la lungmetraj după romanul meu, Circul nostru vă prezintă:, şi cu două scurtmetraje, O zi bună şi Bomboane de ciocolată. Anul trecut am cîştigat cu toate trei. Acum însă mă bucură enorm că am putut să confirm ca scenarist, de data asta semnînd pentru adaptarea cinematografică a romanului unui alt scriitor şi, totodată, bun prieten, Dan Lungu", declară Teodorovici. Acesta consideră că un atu în cîştigarea concursului l-a reprezentat în mod cert subiectul, care-i aparţine scriitorului Dan Lungu. "Subiectul e unul excepţional, cartea lui a şi avut un mare succes şi îl are în continuare. Cred că asta a contat în primul rînd. Îmi place totodată să cred însă că a contat şi modul în care am tratat eu subiectul ca scenarist, îmi place să cred că a fost convingătoare imaginea vizuală prin care am redat în scenariu ceea ce Dan Lungu a prins în carte", este de părere realizatorul rubricii Circul nostru vă prezintă: din Suplimentul de cultură.

Cea mai mare finanţare din partea CNC - 1,92 milioane de lei - a primit-o Nae Caranfil, pentru proiectul de lungmetraj ficţiune Alice în ţara tovarăşilor. Pe lîngă Sînt o babă comunistă!, proiect clasat pe locul al doilea şi finanţat cu 1,6 milioane de lei, CNC a mai finanţat alte cinci proiecte de lungmetraj ficţiune: Ceva bun de la viaţă (Media Pro Pictures), regia Dan Piţa, scenariul Răsvan Popescu - 1,15 milioane de lei -, Domnişoara Christina (MDV Film), regia şi scenariul Adrian Istrătescu-Lener - 1,13 milioane de lei -, Recviem pentru un evreu (Castel Film), regia Alexa Visarion, scenariul Adrian Lustig - 860.000 de lei -, Medalia de onoare (Scharf Advertising), regia Călin Netzer, Tudor Voican - 720.000 de lei - şi Acvariul domnului "U" (Castel Film), regia şi scenariul Ovidiu Georgescu - 620.000 de lei.

Cristian Mungiu, cîştigătorul Palm d'Or la Cannes pentru 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile, a obţinut la această sesiune de concurs o sumă totală de 1,1 milioane de lei, în calitate de scenarist pentru două proiecte: 900.000 de lei, împreună cu Ioana Uricariu, pentru proiectul de debut lungmetraj ficţiune - Periferic, produs de Saga Film şi regizat de Anatol Reghintovschi -, şi 200.000 de lei, pentru proiectul de scurtmetraj ficţiune Baia Mare-Constanţa şi retur, produs de Mobra Film şi regizat de Constantin Popescu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus