Cinematografele din reţeaua România Film (RADEF) vor fi trecute în administrarea autorităţilor locale, dacă acestea le solicită, a declarat marţi, 6 noiembrie 2007, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.
Acesta a precizat că sălile şi grădinile de cinema nu vor mai fi privatizate, cum era planul iniţial. Cinematografele vor fi trecute în subordinea primăriilor şi consiliilor judeţene, în funcţie de solicitări. "S-a renunţat la ideea privatizării prin AVAS deoarece Consiliul Concurenţei a spus că nu este concurenţă loială şi că se pun clauze preferenţiale la privatizare", a spus Iorgulescu.
La Tulcea, cinematografele Tineretului şi Dacia ar putea fi preluate de primăria municipiului, care intenţionează să le transforme în centre culturale sau să le păstreze destinaţia, în cazul în care publicul se va dovedi interesat de producţiile cinematografice. "Nici nu se pune problema ca primăria să preia aceste locaţii ca apoi să le transforme în unităţi de alimentaţie publică, spre exemplu", a anunţat primarul Constantin Hogea.
Primarul oraşului Piteşti, Tudor Pendiuc, a declarat că a cerut cinematograful Bucureşti în administrare de acum un an, pentru a-l transforma în sediu al filarmonicii din oraş, şi că este dispus să preia şi Cinema Modern, unde poate organiza activităţi culturale. "Avem ce să facem şi cu Cinema Modern, pentru că noi nu avem excedent de spaţiu pentru actele de cultură, pentru spectacole."
Primăria municipiului Deva vrea să preia singurul cinematograf din oraş de la regia RomâniaFilm şi-l să-l aducă la standarde moderne, a declarat primarul Mircia Muntean. Municipalitatea este de acord să preia cinematograful Patria, care funcţionează într-un imobil ce nu se află în stare foarte bună şi nu a mai fost renovat de peste 20 de ani. "Sînt zile când nimeni nu mai calcă pragul cinematografului de la noi. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă", a spus Muntean.