noiembrie 2007
4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile
Regizorul român Cristian Mungiu a câştigat Marele Premiu la Festivalul de Film de la Stockholm, pentru pelicula 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile. Anamaria Marinca a fost al doilea mare câştigător al serii, ea fiind desemnată cea mai bună actriţă pentru prestaţia din acelaşi film.

Cristian Mungiu şi Anamaria Marinca nu au putut fi prezenţi la ceremonie, fiind în turneu în Asia. La propunerea lor, trofeul pentru cel mai bun film a fost ridicat de Dan Shafran, directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm, iar cel acordat actriţei Anamaria Marinca de către Ambasadorul României în Suedia, ES Victoria Popescu.
Cristian Mungiu a trimis următorul mesaj de mulţumire: "Când ne-am hotărât, anul trecut pe vremea asta, să facem acest film, am sperat că va ajunge la cât mai mulţi spectatori. Vreau să vă mulţumesc foarte mult pentru această distincţie. Sper că va face cât mai mulţi oameni să meargă să vadă filmul şi să reflecteze la un subiect care ne priveşte pe toţi. Vă mulţumesc!"

170 de pelicule din 40 de ţări au rulat anul acesta în cadrul celei de-a 18-a ediţii a festivalului suedez (15-25 noiembrie 2007). În competiţia oficială au concurat 20 de lung metraje, printre care The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford de Andrew Dominik, Control de Anton Corbijn, Le scaphandre et le papillon de Julian Schnabel şi Juno de Jason Reitman. Trofeul festivalului se numeşte Calul de bronz şi cântăreşte 7,3 kg, fiind cel mai greu trofeu al unui festival de film.

Cristian Mungiu a vizitat festivalul la începutul săptămânii trecute, la invitaţia ICR Stockholm. Prezenţa sa a fost remarcată de întreaga presă suedeză, televiziunea prezentând nu mai puţin de 3 reportaje cu regizorul român, în cadrul emisiunilor Rapport (Ştirile de seară), Kulturnyheterna (Ştirile culturale) şi Nöjesnytt (Ştirile mondene). În Suedia, filmul a fost achiziţionat de NonStop Entertainment AB şi va rula în cinematografe începând cu 30 noiembrie 2007.


Regia: Cristian Mungiu Cu: Anamaria Marinca, Vlad Ivanov, Laura Vasiliu, Alexandru Potoceanu, Luminiţa Gheorghiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus