Suplimentul de cultură / noiembrie 2007
Să montez Război pe calea undelor / Cold Waves a fost o experienţă din care am învăţat la modul cel mai direct. Am învăţat istorie recentă (şi de ce sîntem aşa cum sîntem), dar am învăţat şi profesional, pentru că montajul de documentar n-are nimic de-a face cu cel de ficţiune. Alecu e un regizor foarte meticulos. Nu-mi dau seama cum poţi să ai o relaţie atît de democratică cu cineva care e atît de organizat şi care ştie atît de punctual ce vrea. E ca un paradox aici. În ce mă priveşte, încep să mă îngrijorez că pînă acum nu mi s-a întîmplat să lucrez cu cineva cu care să nu mă împrietenesc. (Rîde.)

Îmi plăceau filmele lui Alecu înainte să lucrez cu el. Mi-a plăcut mai ales Marele jaf comunist, care mi s-a părut cel mai complex film al lui pînă la ora aceea. Mi-a plăcut în primul rînd datorită subiectului, dar şi pentru cum erau tratate bucăţile de arhivă. Imaginile de arhivă erau "ciudate", tot timpul mă emoţionează secvenţele documentare care nu au mai fost arătate pînă acum.

Eu nu mi-am propus în mod expres să lucrez cu el, dar după Marele jaf comunist am ştiut că era un regizor cu care aş fi făcut tot posibilul să lucrez. Însă pînă la urmă cred că Ada (n.red.- Ada Solomon, soţia lui Alexandru Solomon şi producătorul filmelor Marilena de la P7 şi Lampa cu căciulă, montate de Cătălin Cristuţiu) a băgat nişte fitile.

Cît despre munca propriu-zisă la Război pe calea undelor, meritul montajului îi revine în primă instanţă lui Alecu. El a văzut toate cele peste 110 ore de material şi a tăiat din ele. Eu am lucrat pe o chestie redusă la 30 de ore, cele alese de el, cu alte cuvinte mi-a uşurat munca cu 70%. Am lucrat uşor cu el, îmi accepta propunerile, dar în prima săptămînă mi-era un pic frică pentru că nu ştiam cum să-l abordez nici pe el, nici structura de documentar. M-a ajutat şi el, pentru că e o persoană foarte deschisă.

Lucrul care îl distanţează pe Alecu Solomon de ceilalţi documentarişti români ai momentului cred că e felul în care combină forma cinematografică mai deosebită, mai căutată, cu un research foarte temeinic, de ani de zile, foarte bine structurat. Sper să lucrăm şi în continuare. El mi-a spus ce subiecte ar mai avea, însă n-am bătut palma. Dar i-am spus că aş intra.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus