Dilema Veche / decembrie 2007
Film românesc la Londra* (Brighton etc.)... Dar filmul britanic la Bucureşti (Iaşi, Timişoara etc.)? Unde a dispărut bulldogul?!

În ultimii 10 ani, Festivalul de film britanic a fost nelipsit din oferta de toamnă a festivalurilor, iar de vreo 5 avea şi o mascotă - bulldogul. Campania de promo pentru BritFest era, de altfel, una dintre cele mai reuşite din zona publicitară românească: mutra posacă a 4pedului a fost vîndută în fel şi chipuri (ca desen, Pop Art, cu guler elisabetan la gît...), şi la pachet cu ea unul dintre cele mai bune festivaluri de film străin. Francezii (care au propria lor Fête du cinema) ar fi reînceput un război de 100 de ani, ca să aibă punch-ul englezilor, în timp ce nemţii (italienii, spaniolii etc.) nu puteau decît să se uite cu jind, peste gard, la deverul de la cinema Studio atunci cînd începea festivalul britanic.

Anul acesta însă, stupoare: no news is good news, dar no (= zero) festival e o veste teribil de proastă! Trecu şi toamna şi nici un lătrat dinspre British Council... Bulldogul şi-a întors coada spre public şi s-a ghemuit, încă şi mai morocănos, în cuşcă. Întrebat de colegi (amici, vecini, popor...), Mihai Chirilov - selecţionerul so far (so good) al BritFestului - a ridicat din umeri, spunînd că nu ştie exact de ce a fost anulată ediţia de anul acesta. Şi, de fapt, nu se ştie dacă, 1. BritFestul a fost realmente anulat (adică desfiinţat), sau, 2., "doar" amînat... (adică, pînă la anul?!).

În orice caz, ce este cert este că e una dintre cele mai tembele decizii care a putut fi luată de o instituţie in a long, long time! Nu găsesc altă explicaţie decît trădarea intereselor britanice în folosul unor naţiuni străine - cum ar fi Franţa, Germania, Italia şi Spania. (Franţa, probabil, se bucură cel mai mult: "defecţiunea" britanică e mană cerească pentru La Fête du Cinema, pentru care BritFestul constituia rivalul cel mai de temut.)

Aminteşte, cumva, de faimosul "sistem" românesc de dat cu stîngu-n dreptul: dacă un lucru nu merge, trebuie des continuat; dacă merge, trebuie discontinuat - adică oprit, terminat... Întrebare: beneficiază British Council de vreo "expertiză" instituţională românească? Nu de alta, dar - dacă da - măcar să nu ne mai mirăm.

Cu ochii-n soare (soare cu dinţi), semnează un fan.


* "Filmul" s-a chemat Romanian Cinema: A Journey, cu Maria Dinulescu, Anamaria Marinca, Andreea Vălean, Mihai Chirilov, Cătălin Cristuţiu, Tudor Giurgiu, Vlad Ivanov, Tudor Lucaciu şi Cristian Mungiu

Scenografia: Ciné Lumière (de pe lîngă Institut Français)
Scenariul: Institutul Cultural Român din Londra şi sussemnatul
Regia: Gabriela Massaci
Special guest stars: Stephen Frears (The Queen, preşedintele juriului de la Cannes) şi Neil Tennant (Pet Shop Boys).

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus