Suplimentul de cultură / decembrie 2007
"Nu vă fie frică / Şi Demeter pică", "Iorgulescu nu uita, te chemăm la DNA". Cu aceste lozinci, circa 100 de sindicalişti ai Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) au pichetat luni, 10 decembrie 2007, sediul central al Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC). Protestatarii au adus cu ei un sicriu, pe care l-au plasat chiar sub geamul biroului ministrului şi pe care scria "Filmul românesc" şi "Cine-ma vîndut", cîteva borcane de murături şi un coş cu caltaboşi. Întreg protestul a fost asezonat cu o mică fanfară, care periodic intona imnul funerar.

Nemulţumirile sindicaliştilor se referă la ordonanţa de urgenţă a Guvernului, adoptată în urmă cu trei săptămîni, prin care s-a decis transferul gratuit al sălilor de cinema către autorităţile locale. "Dacă se va realiza, noi vom rămîne fără locuri de muncă. Aşa s-a întîmplat şi anul trecut, cînd 17 cinematografe au fost trecute la primării, iar colegii noştri au primit posturi de tractorişti. Tractorişti la propriu", ne-a declarat Maria Bikfalvi, preşedintele Sindicatului Liber România Film. Liderul susţine că în spatele afacerii se ascunde, de fapt, un mare tun imobiliar. "Ministerul îl pregăteşte de foarte mult timp şi acum vrea să forţeze nota. Cinematografele deja transferate sînt acum cu lacătele pe ele, o parte s-au vîndut ori în locul unora s-au ridicat case. În nici un caz nu vor mai fi cinematografe", a acuzat Maria Bikfalvi.

Protestatarii au cerut demisia ministrului Adrian Iorgulescu şi a secretarului de stat Demeter Andras, care ar fi refuzat să dialogheze cu ei. "Refuză să discute, nu le pasă, nu îi interesează", a menţionat Maria Bikfalvi.

Celelalte revendicări ale sindicaliştilor sînt: anularea concursului de numire a unui nou director în persoana lui Maxim Meca, concurs considerat ilegal pentru că a concurat doar acesta; deblocarea închirierii de spaţii, precum şi prelungirea contractelor existente, din veniturile obţinute urmînd a fi achitate taxele şi impozitele către stat; găsirea de soluţii pentru stoparea degradării cinematografelor închise; rezolvarea situaţiei patrimoniului aflat în proprietatea RADEF. În prezent, regia deţine 317 săli şi grădini de spectacol cinematografic, proprietate a statului. Dintre acestea, o parte sînt revendicate sau închiriate. În fine, protestatarii mai cer privatizarea RADEF şi transformarea în societate comercială.


Doar o revendicare poate fi analizată

Din partea MCC, secretarul de stat Demeter Andras a răspuns că din cele zece revendicări ale sindicaliştilor, doar un singur punct - opt - poate fi discutat. "Asta pentru că se referă la protecţia socială a salariaţilor. Îi asigurăm că nimeni nu va fi dat afară, nu vor ajunge în stradă. Celelalte nu fac obiectul unui dialog." Demeter Andras afirmă că ministerul nu are ce negocia cu sindicatul acum, după adoptarea ordonanţei contestate. "Proiectul actului normativ a fost supus dezbaterii publice, la care au fost prezenţi şi sindicaliştii. Dovada prezenţei lor există. De ce nu au cerut atunci modificările pentru care au protestat acum? Mai mult, acest proiect a fost în atenţia guvernului de două ori, încă din vară. Ei ştiau şi nu au făcut nimic de atîtea luni", a precizat secretarul de stat. Acesta i-a acuzat pe sindicalişti că nici măcar nu cunosc textul ordonanţei, care prevede că după transferul gratuit primăriile au obligaţia de a păstra obiectul de activitate al cinematografelor timp de zece ani.

În fine, Demeter Andras a declarat că respectivul concurs prin care a fost numit director Maxim Meca este considerat de minister perfect legal.
"S-au înscris trei oameni, doar doi au depus proiect de management, iar unul a fost descalificat. Deci nu văd unde e ilegalitatea", a apreciat secretarul de stat.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus