Nici parodia nu mai e ce-a fost odată... Dar cum filmele de multiplex, seriile (în mai multe sensuri) horror interminabile, comediile cu adolescenţi sau mega-blockbuster-ele au rămas la fel de stupide, parcă era nevoie de decerebrata serie (!) Scary Movie care să facă mişto de toate astea - dacă nu subtil, măcar cu aplicaţie şi perseverenţă. Aşadar, în cele ce urmează, o trecere în revistă - nici pe departe exhaustivă! - a cîtorva momente esenţiale, poante şi oameni responsabili cu cea mai de succes franciză comică a momentului.
5
Următorul episod, programat pentru 2008, tot cu Zucker, Jim Abrahams & Craig Mazin la cîrmă. Probabil (vezi mai jos) aşteaptă să absoarbă şi prelucreze cum se cuvine ultimul Shyamalan, Lady in the Water. Între timp, gaşca pregăteşte Superhero!
Anderson, Pamela
Cea mai celebră iepuraşă apare în prologul celui de-al treilea film, alături de Jenny McCarthy (ce refuzase un rol în primul ca să joace în Scream 3), terorizată şi ucisă de videocaseta blestemată din The Ring, cu tot cu poantele inevitabile despre faimoasa (tot) videocasetă din luna de miere cu Tommy Lee
Brokeback Mountain
Firesc, faimoasa scenă din cort e făcută terci (disco, de fapt) în partea a 4-a, cu Mahalik şi CJ pe post de cowboys. Mahalik (Anthony Anderson) dădea semne homoerotice încă de la încarnarea de patron de club de hip-hop din SM3. O continuare firească a confuziei sexuale a personajului Ray Wilkins (Shawn Wayans) din primele 2 părţi, care nu se sfieşte să abuzeze sexual de evil clown-ul de sub pat.
Campbell, Cindy
Liceana ingenuă la B.A. Corpse High School, nu tocmai sclipitoare ori perceptivă şi extrem de împiedicată care e, alături de Brenda, singurul personaj recurent în toate cele 4 părţi. În primul SM e călcată de o maşină la final, în al doilea urlă iar "NO" în mijlocul străzii în timp ce o maşină îl calcă pe hidosul Hanson; în SM3 & 4 e reporteriţă şi blondă. Numele vine, firesc, de la Neve Campbell, aka Sidney Prescott, eroina seriei Scream.
Dar şi legendarul Curry, Tim (Rocky Horror Picture Show), profesorul Oldman cu experimentul (din The Haunting) - SM2
Dr. Phil
Sau Phil McGraw, celebru psiholog şi moderator tv american, gazdă a unei rubrici în The Oprah Winfrey Show din '98, apoi a propriei emisiuni omonime. Apare întîi în SM3, într-un cîntec îngînat de wanna-be-rapper-ul George Lance Logan (Simon Rex, debilă reîncarnare a lui Eminem din 8 Mile), apoi în prologul de la SM4 unde, închis într-o baie à la Saw cu Shaquille O'Neal, cedează presiunilor psihologice şi îşi taie piciorul... greşit.
Exorcist, The
Odios clasic al ororii, sursa celor mai aberant/hilare momente din SM2, cu Woods (rol oferit iniţial lui Marlon Brando!) pe post de părintele numit McFeely şi puţin pedofil, Megan Vorhees (numele familiei lui Jason din Friday the 13th) posedată, urinînd pe podea şi 10 minute de borală generală sfîrşite cu un glonţ în capul micii scîrbe.
Faris, Anna Kay
Actriţă de comedie, deloc toantă altminteri, lansată în drama Indie Lovers Lane, dar făcută celebră de rolul Cindy C., cea mereu ameţită. A avut o apariţie mică şi foarte amuzantă în Brokeback Mountain şi curînd o mai puteţi vedea în My Super Ex-Girlfriend şi Smiley Face.
Grudge, The
Mare succes horror de casă din familia The Ring şi, alături de War of the Worlds, Saw, The Village şi ceva Million Dollar Baby, unul din obiectele principale de batjocură al noului SM, mai ales prin băieţelul-albăstrui-fantomă care vorbeşte japoneză în cimilituri gen "Nissan. Honda. Mitsubishi Subaru!"
Horror
Genul pe care îşi propusese primul film să-l facă de ruşine, cu seriile sale interminabile (Friday 13th, Nightmare on Elm Street, I Know What You Did Last Summer ş.a.), pe motiv că seria Scream nu fusese amuzantă. Dar şi cîteva din glumiţele de toaletă (literal) din SM2, precum rahatul cu The Amityville Horror pe el sau păţaniile lui Alex/Tori Spelling - de la dezbrăcarea à la Hollow Man la felaţia performată unei ectoplasme excitate. Şi de la Hannibal, referinţele care trebuie văzute ca să fie crezute.
Ipod
În versiunea gigantică (TriPod), instrumentele cu care alien-ii vor să distrugă umanitatea, după ce o regalează cu un pic de Karma Chameleon.
Încasări
Pînă acum, peste 667 milioane $ în întreaga lume
Jackson, Michael
Ex-vedeta pop care nu mai are nevoie de prezentare e parodiată într-o apariţie voalată în SM3 (pastişînd The Others) şi revine (evident, nu el, ci o sosie) în debandada generală după atacul triPozilor încercînd să seducă un grup de puşti cărora le promite "un loc sigur".
King Kong
Celebra maimuţă gigantică a cărei carieră cinematografică a fost resurectată în 2005 de Peter Jackson apare pe una dintre variantele de postere la SM4, dar niciunde în film. Craig Mazin dixit: "Şmecherie de marketing, cred".
Leachman, Cloris
Venerabilă doamnă cu o infinitate de apariţii în filme şi seriale de toate genurile şi nivelurile, cîndva Frau Blücher în Young Frankenstein-ul lui Mel Brooks, Mrs. Norris în cel mai nou Scary Movie, o biată bătrînică din The Grudge, îmbăiată în propria urină de eterna Cindy...
Meeks, Brenda (Regina Hall)
Mereu stîrnita şi, în fiecare episod, asasinata prietenă a lui Cindy; în 1 e ucisă de publicul furios, la filmul (Shakespeare in Love) pe care l-a comentat non-stop, în 3 de caseta/Tabitha ieşită din tv (iar cadavrul făcut harcea-parcea la priveghi), iar în 4 (gag recurent) de o maşină, la final. În 2, secvenţa morţii a căzut la montaj, dar la final se dovedeşte că toţi în afară de Cindy sînt, ca-n The Others, morţi. Între alte isprăvi notabile se numără dezmăţurile cu unul dintre monştri veniţi din Saw, preţ mic plătit cu plăcere pentru a salva umanitatea.
No sequel
Aşa promitea primul film, dar cu un asemenea succes cine s-ar fi putut ţine de cuvînt? Măcar al doilea nu se făcea că uită, anunţînd încă de pe afiş "We lied!". Şi Nielsen, Leslie, vechi tovarăş de la Airplane! încoa' al lui Zucker & co, făcîndu-şi în 3 & 4 numărul obişnuit de preşedinte tălîmb care nu e-n stare să apere ţara de extratereştri malefici, dar reuşeşte să apară butt-naked în faţa întregii adunări ONU.
Oracle
Personajul din The Matrix, re-apărut (sub chipul lui Queen Latifah) în mijloc de episod 3, ca s-o "ilumineze" pe Cindy
Pot
Marijuana, adică. Principalul combustibil al celuilalt frate Wilkins, Shorty (Marlon Wayans), izvor de nesfîrşite poante cel puţin dubioase, culminînd cu o iarbă uriaşă ce îl atacă şi fumează.
Quote
Cindy, this is a skeleton, this is bones! Would you run from Callista Flockhart?
Robertson, Kathleen
Bombă-sexi venită din Beverly Hills 90210 şi altminteri actriţă serioasă, cîndva (Nowhere, Splendor) muză şi iubită a lui Gregg Araki, aterizată în chip de bimbo cu cupă D (apud prof. Oldman) în cel mai dezgustător/ireverenţios capitol al sagăi (2), unde se joacă de-a Charlie's Angels cu Hanson, alături de Brenda & Cindy. Şi Ring, altă franciză horror profitabilă, din care vine idiotul copil (Cody) desenator şi clarvăzător cu care e procopsită Cindy în 3.
Shyamalan, M. Night
Favoritul absolut sau, dacă preferaţi, ţinta preferată a realizatorilor. În 1, cu The Sixth Sense, în 2 în secvenţa căzută la montaj din Unbreakable, în 3 într-o bună bucată de plot ce implică trauma fermierului Logan şi lanurile de porumb cu semne ca "attack here" (Signs), iar în 4 cu, evident, The Village, "locaţia" unui întreg segment al intrigii. Cînd abia semnase să facă şi partea a 4-a, regizorul David Zucker a spus chiar într-un interviu "Aşteptăm să scoată MNS ceva nou. Filmele lui sînt un adevărat dar divin"...
Tom
...Cruise e, firesc, calul de bătaie nr.1 în cel mai recent episod, atît ca erou sentimental din War of the Worlds, cît şi pentru izbucnirea isteroidă ("I love this woman" etc.) de la Oprah. Tom Ryan (Craig Bierko, Max Baer în Cinderella Man) e caricatura lui şleampătă şi clueless, care-şi pocneşte copiii de/cu tot ce nimereşte şi-i pierde pe drum. Iar Tom Logan (Charlie Sheen) e varianta retardă a ex-preotului Mel Gibson din Signs în 3, apărînd preţ de o sinucidere Viagra-assisted şi în 4, ca o referinţă la personajul lui Bill Pullman din The Grudge. Care Bill Pullman e patriarhul pervers al mock-Village-ului de aici...
Usual Suspects, The
Mare succes de public şi de critică, de la care primul SM a împrumutat finalul delirant în care Cindy are revelaţia adevăratei identităţi a asasinului.
Vomă
Unul din gagurile de bază ale francizei, mai ales în epocala deschidere a SM2. Şi de la Vancouver, oraşul în care s-au filmat 1, 3 şi 4, 2 fiind singurul tras în State.
Wayans
Clanul de fraţi care a pus pe picioare trăsnaia şi a realizat primele două SM: Keenen Ivory (regie, scenariu), Malcolm şi Shawn (scenarişti & actori), plus văru' Craig (co-semnatar la SM2). Vin dintr-o familie de Martori ai lui Yehova (!) şi şi-au făcut mîna & numele în tv, cu seria de uriaş succes In Living Color, unde s-au lansat alde Jim Carrey sau Jamie Foxx.
You'll die to see these rings!
Tagline-ul folosit pt SM3, supranumit şi Episode I - Lord of the Brooms
Zucker, David
Alături de Mel Brooks, asul spoof-urilor, via Airplane!, Top Secret şi seria Naked Gun. În 2003 a revigorat seria, mutînd accentul de pe poantele scatologice ale fraţilor Wayans spre slapstick şi gaguri mitraliate fără oprire şi în general eficiente. Şi-a adus şi colaboratorii obişnuiţi cu el: Mazin, Pat Proft (care-a scris Hot Shots şi primul Police Academy) şi Abrahams.