Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici muzică  Sageata  Stagiunea concertistică 2008

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Frumosul muzical al Pastoralei brahmsiene


februarie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
David Ghimenez Carreras şi-a arătat măiestria dirijorală într-un concert simfonic deosebit de reuşit la sala Ateneului Român, în 8 februarie 2008. Optând pentru un repertoriu tradiţional - Beethoven şi Brahms - şi contând pe elanul său interpretativ, dublat de o ştiinţă muzicală şi o gestică convingătoare, artistul spaniol a captat atenţia auditoriului, cu mare uşurinţă.

În Uvertura Coriolan în do minor, op. 62 de Ludwig van Beethoven, împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", David Carreras a impus redarea prin sunete a trăsăturilor de caracter ale generalului roman Coriolanus: hotărârea şi blândeţea. Nedreptăţitul luptător, deşi contribuise la gloria imperiului, a fost răsplătit cu exilul. Dorind să se răzbune, el a pornit alături de duşmani la asaltul Romei. Şi totuşi, la rugăminţile mamei şi ale soţiei sale a renunţat în cele din urmă, cruţând vieţi nevinovate şi splendidul oraş.

Modalitatea de realizare sonoră a transformării temei iniţiale - de la energia ameninţării acţiunii, până la înduioşarea finală învăluitoare - a dat valoare interpretării acestei uverturi beethoveniene.

Pianista Ilinca Dumitrescu a dezvăluit lirismul muzicii Concertului nr. 4 pentru pian şi orchestră, în sol major, op. 58 de Ludwig van Beethoven, într-o elegantă şi sensibilă apropiere de sensurile profunde ale lucrării. Urmând viziunea de simfonie cu instrument solo, pianista construieşte ideile muzicale printr-o logică unitate a frazei. În partea lentă, Andante con moto, artista a reuşit să prezinte rolul de personaj cu un anumit contur psihologic, pe care pianul îl dobândeşte aici. Cadenţele solistice au avut naturaleţe şi echilibru, datorită contrastelor dinamice şi agogicii compensatorii. O rafinată tehnică a utilizării pedalelor pianului a contribuit la o interpretare în pur stil beethovenian. Publicul o îndrăgeşte pe Ilinca Dumitrescu şi o ascultă cu mare bucurie la fiecare apariţie scenică.

Simfonia a doua în re major, op 73 de Johannes Brahms a încheiat seara de muzică în mod spectaculos. O orchestră simfonică aflată într-o formă de zile mari a creat pe parcursul celor patru părţi (Allegro ma non troppo, Adagio non troppo, Allegretto grazioso şi Allegro con spirito) o ascensiune tensională romantică tulburătoare. Aşezarea suflătorilor, cu lemnele în dreapta şi cornii în stânga scenei, a conferit o spaţializare vie a timbrurilor. Solo-urile de corn şi flaut au avut căldură şi luminozitate. Coloritul câmpenesc imprimat de cântul oboiului, din scherzo-ul cu două trio-uri din partea a treia a avut autenticitate. Pasajele tumultoase ale viorilor din Coda ultimei părţi a simfoniei, susţinute de întreg aparatul orchestral, au dat momentului o grandoare sonoră festivă.

Prin siguranţa deciziilor interpretative în uvertură, flexibilitatea în acompaniament şi dezlănţuirea romantică din simfonie, dirijorul David Ghimenez Carreras ne-a împărtăşit valoroasa experienţă acumulată alături de mari orchestre ale lumii. El este, din septembrie 2007, dirijor principal invitat la Filarmonica "George Enescu" din Bucureşti. Toate articolele despre Stagiunea concertistică 2008


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Marcel Frandeş


Alte articole

 Concertul aniversar al Filarmonicii George Enescu - 140 de ani de existenţă, Marcel Frandeş
 Cu bastonul prin Bucureştiul muzical, Florian F. Baiculescu
 Orchestra barocă a Uniunii Europene la Bucureşti, Marcel Frandeş
 Jazz. Succese româneşti, Alexandru Şipa
 Dan Grigore, Dominique Merlet, Alexandru Tomescu, Florian F. Baiculescu
 Toate articolele despre Stagiunea concertistică 2008


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer