Bucureştiul cultural / ianuarie 2008
În timp ce acasă li se pregătea un minunat cadou de sărbători - renovarea clădirii - Teatrul Municipal "Ariel", din Râmnicu Vâlcea zburda prin Europa, ducând un mesaj artistic neconvenţional pretutindeni unde era invitat. Mai întâi la Monaco, la prima ediţie a unui Festival de teatru românesc, pus pe picioare prin eforturile doamnei Angela Foster, consul onorific la Monaco, apoi la Sassari, în Sardinia, la Internazionale di Teatro di Ricerca, un festival universitar în aer liber care şi-a dezbătut temele şi cu ajutorul românilor.

Spectacolul acestora, după Oedip rege, de Sofocle, replică modernă sub titlul Antiche Rigenerazioni, în regia Doinei Migleczi, a fost realizat... pe drum, cu ajutorul profesorului român V. Constantinescu de la Universitatea din Nisa, unde au fost găzduite repetiţiile. Asta după ce vâlcenii au fost aplaudaţi la Théâtre de Varieté din Monaco unde au jucat Les Jocondes, text şi regie Brigitte Louveaux, şi Le text avant toute chose, de Doru Moţoc, traducere de Paola Benz Fauci.

Tot acum s-a produs şi întâlnirea cu cei doi tineri, Moreno Salinas (Sassari) şi Igor Urzelai (Spania), studenţi la London Contemporary Dance School, din Londra, pe care i-am văzut ca invitaţi speciali la Râmnicu Vâlcea cu ocazia inaugurării teatrului renovat. La succesul acelui spectacol s-au adăugat şi măştile veneţiene de mare rafinament ale scenografei Carmen Prodan. Jurnalul de călătorie al Teatrului Ariel, cu trupa lui tânără, ambiţioasă şi solidară e nu numai mărturia unei experienţe mereu surprinzătoare, dar şi dovada faptului că se poate.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus