Suplimentul de cultură / februarie 2008
Legea 504/2004 a instituţiilor de spectacol a suferit cîteva modificări esenţiale. Este vorba, pe de o parte, de reglementări privind însăşi funcţionarea instituţiilor de spectacol, iar de cealaltă parte, de o nouă grilă de salarizare pentru angajaţii din domeniul artistic. Schimbările au fost prezentate miercuri, 20 februarie 2008, în Bucureşti, la Green Hours. O altă sesiune de informare a mai avut loc la începutul lunii decembrie 2007, în Timişoara.

Demeter Andras, ministru secretar de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), şi Carmen Croitoru, manager cultural, au dorit să se întîlnească miercuri, la sediul Teatrului Luni de la Green Hours, cu operatorii culturali şi cu jurnaliştii pentru a strînge propuneri privind realizarea metodologiei pentru aplicarea Legii 504/2004 modificate. Printre altele, autorii acestor schimbări au precizat că abia acum, odată cu aceste noi reglementări, România intră într-o stare de normalitate, chiar dacă este una dintre puţinele ţări din Comunitatea Europeană care are nevoie de o astfel de lege, iar modelul care a stat la baza actualelor reglementări se regăseşte în acte normative de la începutul secolului trecut. "Toată lumea din domeniul artistic se plînge de legile din domeniu, care se contrazic între ele. Noi am citit toate legile şi am văzut unde sînt ilogice. Am încercat să le armonizăm. Nu e foarte simplu, dar am încercat şi am reuşit ca ordonanţa de modificare a Legii 504 să fie legată de modul de finanţare şi în acord cu alte legi", a explicat Carmen Croitoru.

Dacă legea iniţială nu lua în calcul iniţiativa privată, noua formă face distincţie clară între instituţiile de spectacol (de stat) şi companii (private), a explicat Demeter Andras. Potrivit noilor reglementări, orice firmă, asociaţie non-profit sau S.R.L. poate, prin concurs, să primească bani din partea autorităţii locale din zona unde îşi desfăşoară activitatea, bani care ar veni în completarea eventualelor fonduri obţinute prin programe de finanţare, cum este de exemplu Administraţia Fondului Cultural Naţional. "Pentru a răspunde cerinţelor non-identitare ale comunităţii, autorităţile administrative publice centrale şi locale pot concesiona companiilor de spectacole sau concerte servicii artistice", a spus Demeter.


Scutiri de impozite

Mai clar, o companie poate merge la autoritatea locală în cazul în care activitatea pe care o desfăşoară vizează o zonă "albă" şi neacoperită de instituţiile de spectacol din zonă şi poate cere bani din buget pentru a-şi putea desfăşura activitatea. "Am lărgit sfera cheltuielilor eligibile. Pînă acum, acestea erau doar pentru diurnă, transport, cazare etc., în cazul unei deplasări. Am ordonat lucrurile astfel încît autorităţile pot accepta şi cheltuieli legate de funcţionarea respectivei companii", a precizat secretarul de stat în MCC.

Totodată, noua ordonanţă prevede ca persoanele fizice şi persoanele juridice de drept privat să fie scutite de plata impozitului pe clădirile în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi de plata impozitului pe terenurile aferente respectivelor imobile, pe durata desfăşurării acestor activităţi.

Ordonanţa 21/2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole prevede şi introducerea unei noi grile de salarizare pentru angajaţii din domeniul artistic. Noua grilă urmează să intre în vigoare la 1 septembrie 2008, odată cu noua stagiune. Ce aduce această grilă de salarizare? Noi criterii de stabilire a indemnizaţiilor lunare, care pot fi între 1.100 şi 4.500 RON. Printre altele, va fi luat în calcul şi cît de solicitant este rolul interpretat şi, pentru prima dată, se va lucra şi cu noţiuni abstracte, precum talentul ori valoarea.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus