România Liberă / noiembrie 2003
Passion of the Christ, The
Actriţa româncă Maia Morgenstern apără filmul lui Mel Gibson jucînd rolul Fecioarei Maria în pelicula The Passion, acuzată de antisemitism

Actriţa româncă Maia Morgenstern, fiică a unui supravieţuitor al Holocaustului, va juca rolul Fecioarei Maria în noua creaţie cinematografică a lui Mel Gibson, The Passion of Christa. Într-un interviu recent acordat revistei evreieşti "The Jewish Journal", actriţa Maia Morgenstern a declarat că filmul nu este antisemit, aşa cum îl acuză unii fundamentalişti evrei: "Da, cel rău este marele preot evreu Caiafa, dar evident reprezintă regimul, nu poporul iudeu. De-a lungul istoriei, autorităţile i-au persecutat pe cei care au avut idei revoluţionare. The Passion se opune unor astfel de opresiuni. Este vorba despre libertatea pe care ar trebui să o aibă oamenii de a spune deschis ce gîndesc şi ce cred. Filmul denunţă nebunia violenţei şi a cruzimii care, dacă nu este ţinută sub control, se poate răspîndi ca o molimă".

Maia Morgenstern nu joacă pentru prima dată rolul unei femei evreice. Ea a mai întruchipat-o pe Sfînta Edith Stein în filmul The Seventh Room (A şaptea cameră), regizat de Maria Meszaroş. Edith Stein a murit în lagărul de la Auschwitz, după ce se călugărise, şi a fost canonizată de Papa Ioan Paul al II-lea, în 1998. Tocmai acest rol l-a făcut pe marele actor Mel Gibson s-o aleagă pe Maia în rolul Sfintei Fecioare din filmul său, receptînd dorinţa actriţei Naţionalului bucureştean de a o interpreta pe Maica Domnului "ca pe o mamă care îşi pierde copilul". În plus, Maia Morgenstern i-a dat cîteva sugestii lui Mel Gibson, bazate pe cultura sa iudaică, nici o scenă din The Passion of Christ nepărîndu-i-se a fi antisemită.

Atitudinea actriţei Maia Morgenstern are greutate în promovarea filmului, familia ei avînd de suferit în timpul celui de-al doilea război mondial: bunicul a dispărut după ce a fost arestat, iar tatăl a supravieţuit lagărelor de muncă naziste şi staliniste. Maia Morgenstern apără cu fermitate filmul de atacurile şi cererile de cenzurare, venite din partea unor cercuri extremiste evreieşti: "Sunt foarte îngrijorată de acest lucru, deoarece vreau ca acest film să fie văzut de mulţi, mulţi oameni. În ciuda sîngelui şi a violenţei, este un film frumos. Cred că aduce un mesaj important, un mesaj de pace". Atitudinea Maiei Morgenstern este susţinută de diverse medii catolice şi necatolice, care militează pentru promovarea acestei pelicule despre ultimele 12 ore din viaţa lui Isus. Iubitorii de film din ţara noastră pot solicita distribuirea noii creaţii cinematografice a lui Mel Gibson şi în România, la pagina www.passion-movie.com/english/support.html
Regia: Mel Gibson Cu: James Caviezel, Maia Morgenstern, Monica Bellucci, Christo Jivkov

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus