La câteva zile după ce a împlinit 80 de ani, pianistul Valentin Gheorghiu a fost sărbătorit pe podiumul sălii de concerte a Ateneului Român, în data de 27 martie 2008, prin interpretarea unui program alcătuit din câteva compoziţii ale domniei sale. Maestrul a cântat Concertul său pentru pian şi orchestră în la major, alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", dirijată de Cristian Mandeal. S-au putut asculta, de asemenea: suita Imagini din copilărie şi Simfonia nr. 2, în re minor, op. 11.
Valentin Gheorghiu este iubit de public, de instrumentişti, de dirijori ori de cei care scriu despre apariţiile sale scenice inegalabile. O carieră muzicală exemplară, în care o calitate umană, pe cale de dispariţie astăzi - modestia - i-a însoţit permanent talentul. Pronia cerească l-a dăruit din plin cu harul interpretării muzicale (pian şi orgă), dar şi cu cel al compoziţiei. A studiat cu mari pedagogi din România precum, Constanţa Erbiceanu, Mihail Jora, Constantin Brăiloiu şi Mihail Andricu, iar la Paris cu Lazare Lévy, Noël Gallon şi Marcelle Meyer. Timp de un deceniu a deţinut funcţia de organist al Catedralei Sf. Iosif din Bucureşti. În 1940 a fost răsplătit cu Premiul George Enescu pentru compoziţie, iar după debutul solistic de la Ateneul Român din 1943, sub bagheta lui George Georgescu, a urmat o carieră pianistică plină de succese. Din anul 1950, Valentin Gheorghiu a cântat ca solist permanent al Filarmonicii din Bucureşti. Împreună cu fratele său, violonistul Ştefan Gheorghiu, a obţinut Premiul I la prima ediţie a Concursului Internaţional "George Enescu" pentru interpretarea Sonatei a 3-a "în caracter popular românesc", în la minor, op. 25 de George Enescu. Valentin Gheorghiu a cântat în Austria, Cehia, Rusia, Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Polonia, Grecia, Turcia, Bulgaria, Elveţia, Egipt, Canada, SUA, Slovacia, Islanda, Israel, Suedia, Japonia, Serbia, Finlanda, Spania, Belgia şi Olanda. Maestrul român este invitat în cele mai prestigioase jurii de concursuri internaţionale pianistice.
Interpretarea Concertului său pentru pian şi orchestră în la major cucereşte prin nobleţe, rafinament coloristic, spontaneitate şi integrare simfonică. Scriitura Concertului determină ocuparea armonioasă şi densă a tuturor spaţiilor sonore şi a registrelor multiple ale orchestrei simfonice. Fiecărui instrument i se acordă succesiv un rol melodico-ritmic în zona timbrală cea mai favorabilă lui. Muzica Concertului de pian solicită din plin ansamblul orchestral şi mai ales solistul. Virtuozitatea componistică este dublată aici de un conţinut muzical complex. În meditativa parte Andante tranquillo con elevazione, tema de factură modală a pianului se insinua în armoniile orchestrale transparente, iar finalul avea o pulsaţie motoristă. Tensiunea era atât de bine disipată, încât apariţia momentelor polifonice nu îngreuna în vreun fel discursul.
La cererea publicului, Valentin Gheorghiu a oferit piesa Visare de Robert Schumannn. Există prea puţine cuvinte pentru a descrie frumuseţea şi căldura acestei interpretări.
Artiştii instrumentişti ai Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" s-au implicat cu multă pasiune în redarea fiecărei lucrări, iar dirijorul Cristian Mandeal a rezolvat fără cusur dificultatea muzicală a partiturilor.
Nu putem decât să sfătuim lumea: veniţi mereu să-l ascultaţi pe Valentin Gheorghiu cântând. Va fi un câştig emoţional irepetabil şi înălţător!