mai 2008
Peste 250 de spectatori au asistat, pe 9 şi 10 mai 2008, la Centrul Wallonie-Bruxelles din Paris, la reprezentaţiile susţinute de Oana Pellea şi Mihai-Gruia Sandu, cu piesele Je m'en vais... (Mă tot duc...), de Marc Doré, şi Du pain plein les poches (Buzunarul cu pâine), de Matei Vişniec, în cadrul unui proiect al Institutului Cultural Român. Cu acest prilej au mai avut loc o conferinţă despre teatrul românesc contemporan, susţinută de teatrologul Marian Popescu şi un atelier-dezbatere, cu participarea protagoniştilor şi a dramaturgului Matei Vişniec.

Despre spectacolul Du pain plein les poches, Matei Vişniec a spus: "O sală plină, oameni emoţionaţi până la lacrimi, un sentiment de nostalgie la spectatorii români, francezi încântaţi să descopere doi actori de excepţie şi, dincolo de ei, şcoala românească de teatru... iată rezumatul unui succes, la Paris, cu Buzunarul cu pîine în interpretarea Oanei Pellea şi a lui Mihai-Gruia Sandu. Pentru mine acest spectacol este o bijuterie, un obiect şlefuit cu tandreţe şi enorm talent, până la strălucire, ceea ce îl face să strălucească atât în română, cât şi în franceză. Constat cu bucurie că un text scris cu peste 25 de ani în urmă şi-a păstrat, datorită Oanei Pellea şi lui Mihai-Gruia Sandu, o prospeţime uluitoare, rămânând o piesă de actualitate, în ciuda trecerii anilor."

Spectacolul Je m'en vais... a fost înregistrat de postul de televiziune France 3 pentru emisiunea Espace francophone, în cadrul căreia va fi difuzat şi un interviu cu Oana Pellea. Reprezentaţia de la Paris se adaugă unui bogat parcurs internaţional, acest spectacol bucurându-se de o primire entuziastă la numeroase festivaluri şi reuniuni teatrale din Europa. Şi de această dată, jocul celor doi actori români a atras aprecieri superlative.

"Două spectacole fabuloase, emoţionante, superb jucate pe o scenă din inima Parisului! Dacă în plus, actorii sunt români, bucuria şi surpriza nu pot fi decât şi mai mari. Una dintre cele mai mari actriţe din România - mă refer la Oana Pellea - însoţită de un complice la fel de extraordinar - Mihai-Gruia Sandu - e o plăcere pe care, din păcate, amatorii români de teatru o au prea rar la Paris. Oana Pellea spunea recent: «scena e un miracol pentru mine». Noi putem s-o parafrazăm spunând că la Paris «am văzut două miracole pe o scenă». Nu vă mai tot duceţi, reveniţi aici cât mai repede şi un mare bravo pentru organizatori!"

(Vasile Damian, jurnalist Radio France International)
"Institutul Cultural Român din Paris s-a întrecut pe sine şi ne-a invitat la două spectacole excelente, concepute, regizate şi muncite de doi actori fermecători, în trei cuvinte ge - ni - ali! Oana Pellea şi Mihai-Gruia Sandu, cu două texte croite pe măsură de Marc Doré şi bine cunoscutul Matei Vişniec, o tragedie comică şi o comedie tragică, memorabilă. În ciuda istoriei, teatrul românesc e în picioare, tulburător şi copleşit de aplauze, în lacrimi de râs şi de plâns, cum se cuvine măscăricilor-îngeri, cu chip dublu şi seducător, care ne storc ochii şi inima. Mulţumim!"

(Adrian Istrătescu Lener, regizor)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus