octombrie 2008
Burn After Reading
Fraţii Coen şi-au permis o nouă comedie eterogenă în care urcă pe firul satirei de situaţii, strecoară câte un comentariu politic, se întind până la limita noir-ului, şi exultă prin nenumărate diversiuni groteşti.

Conturarea personajelor a fost încredinţată unei trupe de actori formidabili, din fericire un grup de staruri care fac pe actorii, şi nu viceversa. Mecanismul filmului este însă uşor forţat. Dacă părăsim cinematograful cu un surâs înscris pe faţă se datorează mai cu seamă discursurilor alcoolice ale lui John Malkovich, salturilor motivate de Gatorade ale lui Brad Pitt, şi invenţiilor absurde ale lui George Clooney. Cu susţinerea masivă a lui Frances McDormand, o credulă madame Bovary de suburbie, şi a Tildei Swinton, o agilă şi veninoasă consoartă burgheză.

Ideea e că în această lume de idioţi, aici localizată la Washington D.C., nu le este nimic interzis protagoniştilor: nici să piardă o dischetă cu date ultra secrete, nici să o găsească în vestiarele unui Gym, nici să o ducă la Ambasada Rusă pentru a obţine o recompensă pe măsură, cu care să-şi permite o chirurgie plastică...

Detaliul - de look, de mişcare, de ambient şi de muzică - este aici mult mai robust decât subiectul scenariului. Scena culminantă este aceea în care un John Malkovich în halat de casă, cu o privire stil Shining, îl aleargă pe bărbatul care i s-a "introdus" în apartament şi îl acuză că este membru al acelei "mari ligi a idioţilor". Idioţia zilelor de astăzi fiind, în fapt, paranoia, propensiunea la a imagina grandioase scenarii conspirative. Iar lumea Serviciilor Secrete este receptacolul tuturor paranoilor contemporane. Discheta pierdută însă nu conţine decât secrete de ordin secundar, iar agenţii CIA nu sunt decât nişte birocraţi care trăiesc din expediente. Povestea de pe dischetă pendulează între suspecţi, aluzii şi secrete, şi devine indescifrabilă pentru toţi, inclusiv pentru agenţii secreţi.

O comedie plină de spumă, hilară, bazată pe echivoc şi pe accidente. Construcţia dramatică a fraţilor Coen este însă destul de fragilă, registrul oscilant şi incert, ritmul departe de a fi unul susţinut. Poveştile se intersectează la limită, când tocmai din această suprapunere ar fi ieşit o forţă narativă care pare că lipseşte fiecărei povestioare luate în parte. Chiar şi personajele par delimitate doar pe jumătate, cu excepţia personajului lui Clooney.

Rămâne totuşi o idee, o intuiţie a realizatorilor. Rămân câteva scene fulminante, precum dialogul final între cei doi agenţi CIA, în care unul conclude că nu, toată povestea asta nu înseamnă nimic, nu demonstrează nimic şi că nici măcar nu înţelege ce învăţăminte sunt de tras...


Burn After Reading, SUA, 2008
Un film de Ethan Coen, Joel Coen.
Cu: Brad Pitt, George Clooney, Frances McDormand, John Malkovich, Tilda Swinton.

Regia: Ethan & Joel Coen Cu: George Clooney, Frances McDormand, John Malkovich, Tilda Swinton, Brad Pitt, Richard Jenkins

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus