Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Burn After Reading

ChirurCIA - Burn After Reading


Libertatea, noiembrie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Nu plecaţi urechea la cei care spun că nu merită să vedeţi Burn After Reading / Citeşte şi arde - ultimul film al fraţilor Ethan şi Joel Coen, prezentat în deschidere la Festivalul de la Veneţia; într-adevăr, nu este "decît" un filmuleţ, o pauză de relaxare după sumbra capodoperă sîngeroasă care a fost No Country for Old Men, dar fraţii îi imprimă o vervă drăcească şi o bucurie a catastrofei pe care nu poţi să nu le savurezi.

Bucuria începe cu distribuţia stelară: John Malkovich, George Clooney, Brad Pitt, Frances McDormand şi Tilda Swinton se freacă, se ciocnesc şi scapără scîntei în roluri mai mult sau mai puţin antipatice - în orice caz, neflatante. Osbourne Cox (Malkovich) este un analist CIA alcoolic care se-apucă să-şi scrie memoriile după ce e tras pe linie moartă / îşi dă demisia; Harry Pfarrer (Clooney) lucrează în aceeaşi branşă (are pistol!) şi se culcă cu nevasta lui Cox şi cu zeci de alte femei găsite pe internet; Chad Feldheimer (Pitt) este un instructor de fitness cu o minte de chewing-gum care va plăti pentru asta; Linda Litzke (McDormand) este colega lui care caută bărbaţi pe net (dînd şi peste Pfarrer) şi bani cu care să-şi plătească operaţia de chirurgie estetică; iar Katie Cox (Swinton) este "o scorpie rece şi încuiată". În mod normal, nu prea ai avea ce să faci cu nişte personaje atît de mici, dar Coenii le includ în "schema mai mare": istoria CIA făcută şi văzută de nişte idioţi. Adulterul (chestia aia cu care se ocupă adulţii) este răul cel mai mic din această poveste - care ajunge la paranoia, crime-în-serie şi Ambasada Rusiei. Lucrurile scapă de sub control (inclusiv al CIA) cu rapiditatea cu care copiezi un CD. Ce învăţăm noi din asta? - se întreabă, la final, un şefuleţ blazat de la "intelligence". Că isteria omoară omenia, dar plăteşte chirurgia.

Burn After Reading nu e un film mare precum No Country for Old Men (seamănă mai degrabă cu Intolerable Cruelty), dar e o comedie a dracului de bună. Dacă n-o vedeţi la cinema, ardeţi-o pe-un CD, ceva...
 Toate articolele despre Burn After Reading
Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 Priveşte cum arde - Burn After Reading, Andrei Creţulescu
 Spioni ca ei - Burn After Reading, Alin Ludu Dumbravă
 Fraţii Coen: Expo caricatură - Burn After Reading, Andreea Chiriac Hentea
 Proştii - Burn After Reading, Andrei Gorzo
 Aşa da cum aşa nu! - Burn After Reading, Mihnea Columbeanu
 Toate articolele despre Burn After Reading


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer