Hotnews.ro / decembrie 2008
Nu este doar primul român, dar şi primul jurnalist pe care Dalai Lama îl cunoaşte la dorinţa sa expresă. Motivul e deja cunoscut. Numele lui Sergiu Matei a făcut înconjurul lumii în septembrie 2006 când, aflat împreună cu Alex Găvan într-o expediţie pentru cucerirea Muntelui Cho Oyu, cameramanul de la Pro TV a filmat pelerinii tibetani împuşcaţi de chinezi, şi a şi ajutat un tibetan să scape de urmărirea grănicerilor. Deşi Dalai Lama şi-a exprimat - imediat după difuzarea imaginilor - dorinţa de a-l cunoaşte pe român, de-abia în urmă cu patru zile cei doi au reuşit să se întâlnească.

Întâlnirea a avut loc la Varşovia, unde liderul spiritual tibetan a efectuat o vizită oficială. Sergiu Matei a întârziat din pricina grevei companiei aeriene Malev, însă Dalai Lama şi-a modificat la rândul său programul tocmai pentru a putea petrece puţin timp cu prietenul său necunoscut.

Revenit la Cluj-Napoca, unde locuieşte, Sergiu Matei este în continuare impresionat de întâlnirea cu Dalai Lama, despre care spune că este o persoană extrem de caldă şi de simplă, de o bunătate şi simplitate pe care, dacă cineva le-ar cultiva în viaţa de zi cu zi din România, ar risca uşor să fie luat de fraier.

Iulia Blaga: Cum ai ajuns să te vezi cu Dalai Lama la Varşovia?
Sergiu Matei: A trebuit să ne vedem în Varşovia pentru că Ambasada Indiei la Bucureşti nu a vrut să-mi dea viză ca să mă văd cu el în Dharamshala!!! Dalai Lama m-a invitat de trei ori până acum şi, de data asta, nu a mai trebuit să aştept OK-ul unui imigrant indian (punjabi) pe teritoriul României!

I.B.: Cum a decurs întâlnirea?
S.M.: Din cauza unei greve a Malev-ului, era să o pierd. Am întârziat zece minute, dar Dalai Lama şi-a decalat tot programul cu o jumătate de oră, ceea ce a însemnat că l-a mai reţinut pe premierul Poloniei încă vreo 20 de minute peste ora stabilită. De asemenea, a decalat cu 20 de minute o întâlnire cu 10.000 de oameni. Sunt un pic fără cuvinte în ceea ce priveşte atitudinea lui faţă de ceea ce am făcut în 2006, pe 30 decembrie...

Mi-a mulţumit zece minute încontinuu şi mi-a spus că ceea ce el a zis de mii de ori a avut mult mai puţin efect decât filmarea făcută de mine! Şi mi-a mai zis că am făcut un serviciu în primul rând omenirii, tibetanilor şi ţării mele.

I.B.: Ce impresie ţi-a făcut Dalai Lama? Ce-aţi vorbit?
S.M.:Impresia lăsată de el am închis-o în mine şi o să rămână acolo atâta timp cât acel "acolo" o să vieţuiască pe pământ.

I.B.: Te-a întrebat ceva despre România?
S.M.:Cred că ştie despre România destule... M-a întrebat dacă îmi doresc să fiu milionar în dolari sau sa fiu CEO... Răspunsul îl ştia deja. Eu nu îmi doresc o viaţă artificială şi nu-mi doresc să cultiv o atitudine care nu face parte din natura umană.

I.B.: Aţi făcut schimb de cadouri, nu?
S.M.:Da, i-am dat patru fotografii făcute de mine şi un mic documentar liric despre Tibet (montat împreună cu Lucian Doroftei şi Ivan Marius) care a fost proiectat la Gala "Cinema for Peace" de anul trecut, de la Berlin. Iar el mi-a dat un măr verde într-un vas de argint. Mărul l-am mâncat azi împreună cu Cosmina, soţia mea.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus