ianuarie 2009
Boogie
Boogie, lungmetrajul lui Radu Muntean, va fi lansat vineri, 16 ianuarie 2009, în cinematografele din Anglia. La spectacolul de gală, care va avea loc mâine seară la Renoir Cinema din Londra, vor participa actorii Anamaria Marinca şi Mimi Brănescu, alături de scenaristul Alexandru Baciu.

Presa britanică întâmpină filmul lui Radu Muntean cu articole şi cronici foarte bune. Criticul James Christopher, de pildă, scrie pentru prestigiosul cotidian The Times: "Chimia dintre tinerii adulţi are accente acide, este plină de reproşuri şi are forţa unui documentar. O impresionantă piesă de cameră compusă de un regizor care trebuie urmărit."

Publicaţia ViewLondon recomandă britanicilor să vadă Boogie: "Scenariul redă perfect bravada celor trei prieteni şi glumele de beţie, uneori ridicole; încercările lor de a retrăi zilele de glorie sunt perfect credibile (...) În esenţă, Boogie vorbeşte despre capcana nostalgiei şi despre cât este de important să ne lăsăm viaţa de dinainte în urmă", scrie criticul de film Matthew Turner. "Interpretarea actorilor este excelentă, în special cea a lui Dragoş Bucur, care apare în aproape toate cadrele şi conduce filmul uşor, în ciuda faptului că nu este un personaj simpatetic. Anamaria susţine puternic filmul, şi este "înspăimântătoare" în scena certei şi în secvenţa finală (...) Pe scurt, Boogie este un film despre maturizare, cu o acurateţe a observaţiei care îşi păstrează cea mai puternică lovitură emoţională pentru o scenă de final perfectă. Un film recomandat."

În Anglia, filmul este distribuit de compania Dogwoof Pictures, un distribuitor britanic orientat către filme independente, de autor. Printre filmele distribuite de ei se numără Buy It Now (câştigător CineFondation - Cannes), Non ti muovere (Penélope Cruz - Cea mai bună actriţă, Jameson People's Choice European Film Awards 2004), Bunny Chow (selecţia oficială a festivalurilor Toronto, AFI Los Angeles, Rotterdam) etc.

Cu Dragoş Bucur (Furia, Hârtia va fi albastră, Marfa şi banii, Visul lui Liviu) şi Anamaria Marinca (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile; Sex Traffic) în rolurile principale, alături de Mimi Brănescu, Adrian Văncică şi Vlad Muntean, Boogie a avut premiera mondială la Cannes, în cadrul secţiunii Quinzaine des Realisateurs. Lungmetrajul lui Radu Muntean a fost prezent şi la cel de-al doilea festival de clasă A, Karlovy Vary (Cehia), la Hamptons (SUA), unde a primit Golden Starfish Awards, Palic (Serbia), unde a primit Premiul Special al Juriului, Rotterdam (Olanda), Cairo (Egipt), Namur (Belgia), TIFF, Munchen, Ierusalim, Anonimul (Sf. Gheorghe) - Premiul pentru cea mai bună regie, Sarajevo (Bosnia şi Hertzegovina), Montpellier (Franţa), Seoul (Coreea), Melbourne (Australia), Varşovia (Polonia), Motovun (Croaţia), Stockholm (Suedia) etc.

Plecat cu soţia, Smaranda (Anamaria Marinca) şi Adrian (Vlad Muntean), copilul lor de 4 ani, la mare in minivacanţa legală de 1 mai, Bogdan Ciocăzanu (Dragoş Bucur) se întâlneşte întâmplător cu cei mai buni prieteni din liceu, Penescu (Mimi Brănescu) şi Iordache (Adrian Văncică), la data şi locul de care îi leagă cele mai glorioase escapade bahico-sexuale din tinereţe. E o întâlnire cu vremurile bune, atunci când viaţa era frumoasă şi fără responsabilităţi. Acum însă lucrurile s-au schimbat, diferenţele dintre ei s-au mărit, iar prietenia nu mai poate fi o relaţie care se bazează doar pe gusturi comune la femei, băutură şi echipe de fotbal.

O co-producţie MultiMedia Est şi Antena 1 şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Boogie este scris de Radu Muntean, Alex Baciu şi Răzvan Rădulescu şi este reprezentat pe plan internaţional de Maximum Film Intl.

Regia: Radu Muntean Cu: Dragoş Bucur, Anamaria Marinca, Mimi Brănescu, Adrian Văncică, Vlad Muntean