Libertatea / ianuarie 2009
Valkyrie nu a fost nominalizat la niciuna din categoriile de la Oscar, deşi filmul lui Bryan Singer - cu Tom Cruise în rolul aristocratului colonel Claus von Stauffenberg - este în multe privinţe remarcabil.

Scenariul lui Christopher McQuarrie (The Usual Suspects) şi Nathan Alexander reconstituie unul din ultimele atentate asupra lui Adolf Hitler, în iulie 1944; după cum se ştie, dictatorul nazist a scăpat şi din acesta - ca şi din celelalte, multe... Von Stauffenberg, împreună cu o parte dintre complotişti, a fost judecat pe loc şi executat prin împuşcare. Dar "operaţiunea Valkyrie" a fost spectaculoasă prin logistica bine pusă la punct şi, văzută acum în filmul lui Singer, nu poate să nu dea un vertij istoric: dacă atentatul ar fi reuşit, al Doilea Război Mondial s-ar fi terminat cu aproape un an mai devreme, iar onoarea Germaniei ar fi fost spălată în ceasul al doişpelea.

Povestea în sine este aproape incredibilă: von Stauffenberg - care-şi pierduse ochiul stîng, mîna dreaptă şi două degete de la mîna stîngă - a reuşit să armeze doar una dintre cele două bombe care ar fi trebuit să explodeze sub masa lui Hitler (un soldat a bătut la uşă, forţîndu-l pe colonel să se grăbească); după ce a părăsit camera, lăsînd în urmă servieta în care pusese bomba, von Stauffenberg a văzut şi auzit explozia, fiind convins că Hitler a murit. De fapt, colonelul Brandt mutase servieta mai departe de Hitler şi, deşi atentatul a omorît patru ofiţeri şi a rănit alţii, dictatorul a scăpat aproape nevătămat, fiind protejat de masă!

Valkyrie redă fidel acest moment care ar fi putut schimba faţa istoriei şi - deşi exista riscul ca filmul său să nu fie altceva decît o docu-dramă pe Discovery - reuşeşte un moment excepţional atunci cînd familia von Stauffenberg se refugiază în adăpost în timpul unui bombardament, discul (opera Die Walküre a lui Wagner) reîncepînd să cînte după o zguduitură: este genul acela de găselniţă pur cinematografică pe care Singer o preia cu eficienţă, fixînd "acul" memoriei pe o imagine care face cît o mie de cuvinte...

Distribuţia este perfectă, idem imaginea lui Newton Thomas Siger şi muzica lui John Ottman (colaboratorii lui Singer încă de la genialul The Usual Suspects). Un singur lucru nu reiese clar din acest film: faptul că "operaţiunea Valkyrie" (numită şi "complotul generalilor") a fost, în principal, acţiunea unui grup de ofiţeri aristocraţi, care vroiau să restituie Germaniei o aură de nobleţe călcată în picioare de "naţional socialismul" unui zugrav paranoic.

(variantă extinsă pentru LiterNet)


Regia: Bryan Singer Cu: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Carice van Houten, Thomas Kretschmann, Terence Stamp

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus