Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Revolutionary Road

Un cub mic şi strâmt - Revolutionary Road


Eddie's site, ianuarie 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
De multe ori oamenii trăiesc în cuburi care se strâng în jurul lor, gâtuindu-le existenţele. La început totul pare o pajişte minunată, pe care soarele străluceşte şi floricelele abia aşteaptă să fie culese. Cu timpul, florile se usucă. Soarele e alungat de nori. Pajiştea nu mai e verde şi locul de "joacă" se micşorează pe zi ce trece. Apoi totul devine un cub. Un cub din ce în ce mai mic, mai strâmt. Un cub care te sufocă şi în care te învârţi înnebunit în căutarea unei uşi. Când ai crezut că ai găsit-o, vai.. nu era decât o iluzie. Şi colţurile cubului se prăbuşesc, în mod fatal, peste tine.

Cam despre asta e vorba în filmul lui Sam Mendes (American Beauty, Jarhead, Road to Perdition). În fapt, Mendes face o demonstraţie perfectă a faptului că poţi face filme bune pe subiecte simple şi foarte la îndemână. Revolutionary Road e un "next door movie", care s-ar putea ca într-o zi să bată, ca din senin, şi la uşa ta. Un cuplu american din anii '50 (Leo Di Caprio şi Kate Winslet, acum în variantă ne-titanică), cu doi copii, se simte sufocat de viaţa de zi cu zi, de job-ul plictisitor al lui şi de lipsa de succes a ei (ca actriţă). Pentru a-şi salva căsnicia şi viaţa, doamnei Wheeler îi vine fascinanta idee de a renunţa la tot şi a se muta la Paris, locul pe care domnul Wheeler i-l descrisese ca fiind fascinant. Deşi la început îi pare o nebunie, domnul Wheeler e copleşit de argumentele soţiei şi acceptă. Numai că, în toiul pregătirilor de plecare, neaşteptată propunere de avansare de la firma în care lucra, îl face pe dl. Wheeler să se răzgândească. Numai că... va suporta această idee soţia lui, care, întâmplător, rămăsese gravidă cu al treilea copil?

Există un argument suprem pentru a vedea acest film, dincolo de excepţionala prestaţie (încununată deja cu un Glob de Aur) a lui Kate Winslet, secondată la înălţime de un Di Caprio convingător şi solid. Cubul în care ajungem uneori să trăim se poate lesne transforma în pajiştea de altădată, fără a avea cunoştinţe trainice de geometrie. Trebuie doar să privim cu atenţie alături de cine încercăm să găsim ieşirea din el.

(5 stele)

Revolutionary Road, 2008
Regia: Sam Mendes.
Scenariul: Justin Haythe, Richard Yathes.
Cu: Kate Winslet, Leonardo Di Caprio.
 Toate articolele despre Revolutionary Road


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Eduard Ţone


Alte articole

 (Non)conformiştii - Revolutionary Road, Delia Enyedi
 Non-American Beauty sau reabilitarea visului - Revolutionary Road, Eva Weissman
 Un film despre condiţia femeii în America anilor '50 - Revolutionary Road, Iuliana Marcu
 Winslet şi DiCaprio pe un drum bătătorit - Revolutionary Road, Iulia Blaga
 Despre bovarism - Revolutionary Road, Andrei Gorzo
 Toate articolele despre Revolutionary Road


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer