Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Passion of the Christ, The

Jesus Horror Picture Show


Libertatea, aprilie 2004
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Patimile lui Hristos nu e un film despre Iisus; e un film despre trupul lui Iisus. Un trup scuipat, flagelat, torturat timp de aproape 2 ore... Mel Gibson (catolic practicant şi regizor amator) a reuşit, iată, ceea ce nimeni nu credea că e posibil: un blockbuster în latină şi aramaică! Filmul e vorbit în aceste limbi (moarte), dar toată lumea care-l vede îl "citeşte". E un film pentru alfabetizaţi, care îndeamnă la lectură. Lectura subtitrajelor.

Nu ştiu dacă va deveni un "film-cult", dar este - cu siguranţă - un film cultural: Evangheliile, Patimile, Iuda, Ioan, Petru şi Pilat. Din cînd în cînd, Maria Magdalena (Monica Bellucci) care plînge. Foarte des, Maria (Maia Morgenstern) care plînge şi ea. Numai Iisus (Jim Caviezel) nu plînge: cu-atîta sînge pe faţă, ar fi şi greu să-ţi dai seama. Cultural, dar şi cultual: evreii se duc să vadă dacă este antisemit, creştinii se duc să-l vadă pe Iisus, iar musulmanii - probabil - să vadă care-i "know-how"-ul şi să se inspire: dacă au reuşit evreii & romanii acum 2000 de ani, ei de ce să nu reuşească, acum?!

Prea multe despre film - ca film - n-ar fi de spus. De fapt, nici nu mai contează: la încasările pe care le-a făcut şi la un subiect atît de creştin-federator, orice părere (şi mai ales o părere critică) devine de prisos.
Este Patimile lui Hristos un film antisemit? Nu, nu este: ce-au făcut conducătorii evrei atunci pot face orice alţi capi ai Bisericilor astăzi (să ne imaginăm un "iluminat" care declară - în 2004 - că este "fiul lui Dumnezeu" şi că religia creştină e-un vax; credeţi că i-ar fi uşor?...).
Este Patimile lui Hristos un film violent? Da, este: soldaţii romani erau nişte brute, iar răstignirea e-o chestie naşpa (piroane în palme & tot tacîmul).

Dar nu violenţa şi nici "antisemitismul" sînt problema, ci ralentiurile! Gibson nu poate fi acuzat decît de un lucru: a transformat drumul spre Golgota într-un show. Îngrozitor de show & îngrozitor de slow! "For your (masochist) eyes only".

P.S. "Iisus vine". Doar că nu se ştie cînd ajunge: filmat de Mel Gibson, s-ar putea să întîrzie... Toate articolele despre Passion of the Christ, The

Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 Cu ochii larg deschişi - The Passion of the Christ, Daniel Cristea-Enache
 Patimile după Mel Gibson - The Passion of the Christ, Vlad A. Arghir
 Patimile lui Hristos, Laurenţiu Brătan
 Dimensiunea zero ? Passion of Christ, Marius Dobrin
 T(r)endinţe - PatiMELe şi noi, Alex. Leo Şerban
 Toate articolele despre Passion of the Christ, The


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer