Libertatea / aprilie 2004
Patimile lui Hristos nu e un film despre Iisus; e un film despre trupul lui Iisus. Un trup scuipat, flagelat, torturat timp de aproape 2 ore... Mel Gibson (catolic practicant şi regizor amator) a reuşit, iată, ceea ce nimeni nu credea că e posibil: un blockbuster în latină şi aramaică! Filmul e vorbit în aceste limbi (moarte), dar toată lumea care-l vede îl "citeşte". E un film pentru alfabetizaţi, care îndeamnă la lectură. Lectura subtitrajelor.

Nu ştiu dacă va deveni un "film-cult", dar este - cu siguranţă - un film cultural: Evangheliile, Patimile, Iuda, Ioan, Petru şi Pilat. Din cînd în cînd, Maria Magdalena (Monica Bellucci) care plînge. Foarte des, Maria (Maia Morgenstern) care plînge şi ea. Numai Iisus (Jim Caviezel) nu plînge: cu-atîta sînge pe faţă, ar fi şi greu să-ţi dai seama. Cultural, dar şi cultual: evreii se duc să vadă dacă este antisemit, creştinii se duc să-l vadă pe Iisus, iar musulmanii - probabil - să vadă care-i "know-how"-ul şi să se inspire: dacă au reuşit evreii & romanii acum 2000 de ani, ei de ce să nu reuşească, acum?!

Prea multe despre film - ca film - n-ar fi de spus. De fapt, nici nu mai contează: la încasările pe care le-a făcut şi la un subiect atît de creştin-federator, orice părere (şi mai ales o părere critică) devine de prisos.
Este Patimile lui Hristos un film antisemit? Nu, nu este: ce-au făcut conducătorii evrei atunci pot face orice alţi capi ai Bisericilor astăzi (să ne imaginăm un "iluminat" care declară - în 2004 - că este "fiul lui Dumnezeu" şi că religia creştină e-un vax; credeţi că i-ar fi uşor?...).
Este Patimile lui Hristos un film violent? Da, este: soldaţii romani erau nişte brute, iar răstignirea e-o chestie naşpa (piroane în palme & tot tacîmul).

Dar nu violenţa şi nici "antisemitismul" sînt problema, ci ralentiurile! Gibson nu poate fi acuzat decît de un lucru: a transformat drumul spre Golgota într-un show. Îngrozitor de show & îngrozitor de slow! "For your (masochist) eyes only".

P.S. "Iisus vine". Doar că nu se ştie cînd ajunge: filmat de Mel Gibson, s-ar putea să întîrzie...
Regia: Mel Gibson Cu: James Caviezel, Maia Morgenstern, Monica Bellucci, Christo Jivkov

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus