Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Articole diverse

Ciclu de film românesc la Festivalul de Film pentru Integrare de la Valencia


mai 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
ICR Madrid organizează participarea României la cea de-a III-a ediţie a Festivalului de Film pentru Integrare din Valencia, în perioada 13-18 mai 2009. Cocoşul decapitat de Radu Gabrea va fi proiectat pe data de 14 mai, în competiţia oficială. Vor urma proiecţiile altor trei filme: Megatron de Marian Crişan - în secţiunea paralelă de scurtmetraje (14 mai), Occident de Cristian Mungiu în secţiunea paralelă de lungmetraje (18 mai) şi 1 € = 3,6 lei, de Carlos Iglesias - proiecţie în secţiunea paralelă de documentare (14 şi 17 mai). Pe 13 mai, Victoria Cociaş, producător şi actriţă în filmul Cocoşul decapitat reprezintă România la Gala de deschidere, iar pe 14 mai va prezenta filmul în competiţie. Proiecţiile vor avea loc la sediul Institutului Francez şi la Cine Multiplex UGC Cine Cite din Valencia.

*****

Cocoşul Decapitat este realizat după best-seller-ul în limba germană al scriitorului sas Eginald Schlattner. Este o poveste emoţionantă şi dureroasă despre maturizare într-o perioadă de schimbări extreme, pe fondul celui de al doilea război mondial, în Transilvania, la Siebenbürgen, acolo unde saşii convieţuiau de secole cu români, maghiari, evrei şi ţigani. Filmul ne prezintă o lume transilvăneană care a prosperat atât de mult datorită diversităţii etnice, într-un moment în care exuberanţa naţionalistă anunţa puterea destructivă care va pune capăt acestei culturi atât de impresionante şi de exemplare.

Documentarul de lungmetraj 1 Euro = 3,6 lei este primul film documentar spaniol despre fenomenul de emigraţie românească în Spania. Realizat în colaborare cu agenţia de publicitate Saatchi & Saatchi, ca parte a campaniei Hola, soy rumano, lansată de Guvernul României în 2008, în Spania, filmul compară situaţia actuală a românilor emigranţi cu cea pe care au trăit-o spaniolii care emigrau în Europa mai bogată din anii '60. Noutatea documentarului constă în confruntarea situaţiilor dramatizate pentru actorii care au filmat Un franco, 14 pesetas / Un franc, 14 pesetas, al aceluiaşi Carlos Iglesias, cu trăiri reale ale unor români în carne şi oase. "Sunt persoane care se străduiesc să ne înţeleagă, să înţeleagă felul nostru de a fi şi pe care noi de multe ori îi răsplătim cu dispreţ sau ignoranţă", declara Iglesias, adăugând: "suntem veri, plecăm de la aceeaşi situaţie şi căutăm acelaşi lucru; noi am trăit toate astea în anii '60 şi ei trăiesc acum aceeaşi situaţie".

Festivalul de Film pentru Integrare, cel mai important de acest gen din Valencia, este organizat de Asociaţia Culturală Nord-Sud şi sprijinit financiar de Direcţia de Imigraţie a Comunităţii Valenciene. Se află la cea de-a treia ediţie, la care se estimează o participare de 12.000-15.000 de persoane (în 2008, Festivalul a avut peste 7.000 de spectatori). Ediţia 2009 va oferi publicului un total de 60 de filme, proiectate în cele două locaţii consacrate ale Festivalului, 10 dintre acestea aflate în competiţie oficială.
 Toate articolele despre Articole diverse


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Documentary Mondays - cine suntem, cum suntem, unde suntem, Comunicat de presă
 Programul educaţional TEHC, 2018, lansează un concurs de video-eseuri pentru elevii de liceu, Comunicat de presă
 În curând, Săptămâna filmului European despre romii invizibili, Comunicat de presă
 Zile de film argentinian la Bucureşti, Comunicat de presă
 Comoara Naivă, din 13 aprilie în cinematografele din ţară, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Articole diverse


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer