Observator Cultural / aprilie 2009
Cu mare întîrziere, la jumătatea lunii aprilie, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) şi-a anunţat bugetul după rectificarea în minus şi amendamentele parlamentare, 61.482.000 de lei vor fi destinaţi construcţiei sau reparaţiilor a 816 lăcaşe de cult, 4.665.000 de lei, reparaţiilor la 38 de case şi cămine culturale, Festivalul Internaţional "George Enescu" va rămîne cu aceeaşi finanţare (căci primeşte bani direct de la Guvern), sume importante, dar nu se ştie dacă şi suficiente, se vor duce pentru lucrările de la Biblioteca Naţională, Centrul Cultural Sala Palatului şi Teatrul Naţional, iar restul s-a împărţit, cît să nu se spună că nu se dă, între proiectele aşa-zis prioritare ale MCCPN. După ce anul trecut a primit 2.730.000 de lei, Festivalul Naţional de Teatru (FNT) a fost acum trecut în scripte cu 500.000 de lei.

Vestea a stîrnit agitaţie în lumea teatrală românească: cu această sumă, FNT ar trebui, practic, suspendat (restul finanţărilor fiind, în plus, stabilite proporţional cu cea dată de minister). Scrisoarea de protest iniţiată de organizatorii festivalului a strîns un număr apreciabil de semnături, din rîndul instituţiilor, artiştilor şi teoreticienilor din România şi din afara ei. Chiar dacă, neoficial, se pare că ministerul va suplimenta bugetul FNT cu alţi 500.000 de lei, problema e mult mai gravă: modul în care felurite restricţii şi tăieri de fonduri se propagă în cultură lasă să se vadă faptul că, în realitate, actuala criză e pretextul ideal pentru o mică întoarcere în epoca de piatră a acestui domeniu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus