Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Poliţist, adjectiv

Filiera Vaslui - Poliţist, adjectiv la TIFF 2009


AperiTIFF, iunie 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
După A fost sau n-a fost?, Corneliu Porumboiu s-a oprit pentru cel de-al doilea lungmetraj (filmul românesc din secţiunea competitivă a TIFF 2009), asupra altei dileme, aceea de a fi sau a nu fi poliţist, într-o deconstrucţie clinică a genului. În această "Filieră vasluiană" Dragoş Bucur (în cel mai bun rol al său de pînă acum, cel mai nuanţat şi interiorizat), e un poliţist care stă în frig pe uliţe nepietruite, pline de gropi şi filează 3 puşti de liceu care fumează haşiş. În lucru cu titlul Intermediar, acum filmul se numeşte Poliţist, adjectiv, de la DEX şi definiţia din el de film poliţist ca adjectiv.

Extrem de diferit de A fost sau n-a fost?, lipsit aparent de orice fel de elemente comice, filmul se desfăşoară lent, şi parcă nu se întîmplă nimic, pentru că protagonistul face lucruri banale, în timp real, observă şi aşteaptă şi noi îl observăm la rîndul nostru, aşteptînd la fel ca el. Dar payoff-ul vine la final, unde aşteptarea spectatorilor va fi recompensată pe deplin. Un rol extrem de secundar, dar esenţial îl are Vlad Ivanov, ca şef al poliţiei, şi o folosire interesantă a piesei muzicale, Iubire fără soare (Mirabela Dauer), al cărei rol în film este mai mult decît fundal sonor.

Prezentat în secţiunea Un Certain Regard la Cannes (deşi multe voci spun că ar fi meritat un loc în competiţia oficială), filmul a fost primit foarte bine de critică, a luat premiul juriului condus de Paulo Sorrentino (Il Divo) şi premiul presei internaţionale FIPRESCI. Cu acest al doilea film, Porumboiu a devenit un răsfăţat al festivalului, după Camera d'Or şi premiul Europa Cinemas pentru A fost sau n-a fost?, în 2006. Şi da, apropo de dilema poliţistului, legea asta ar trebui schimbată!!!

Citiţi scenariul filmului Poliţist, adjectiv, un volum publicat de Editura LiterNet.
 Toate articolele despre Poliţist, adjectiv


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Alin Ludu Dumbravă


Alte articole

 Producţie, film - Metabolism, Lucian Maier
 10 ani cu filmul românesc. Episodul 9 - Anul 2009, Iulia Blaga
 Despre timp, spaţiu, cultură şi Corneliu Porumboiu. În două părţi - Poliţist, adjectiv, Liviu Ornea
 Cum mi-am petrecut Poliţist, adjectiv-ul?, Radu Enescu
 De la negru la alb - Poliţist, adjectiv, Eduard Ţone
 Toate articolele despre Poliţist, adjectiv


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer