iunie 2009
Corul de Copii Radio dirijat de Voicu Popescu şi-a încheiat turneul de concerte în Suedia unde a participat la prima ediţie a Festivalului Internaţional Let The Future Sing (28 mai - 2 iunie 2009).

Organizat de cea mai importantă şcoală de muzică din Suedia - Adolf Fredriks Musikklasser, cu 1.100 de elevi între clasele IV şi IX - festivalul a sărbătorit cei 70 de ani de la înfiinţarea instituţiei din capitala Suediei şi a reunit cele mai importante ansambluri corale de copii şi tineret din întreaga lume. Prin efortul lui Bo Johansson (cel mai respectat profesor şi dirijor pentru ansambluri de tineret din Suedia) s-au întâlnit la Stockholm: Corul de Băieţi al Catedralei din Riga (Letonia), Corul de Tineret al Colegiului Hamilton din Canada, Corul de Copii al Radioteleviziunii Chineze, Corul de Fete al Televiziunii Estoniene, ansambluri de renume din Argentina, Ungaria, Africa de Sud şi Rusia.

Într-un context artistic deosebit de onorant, Corul de Copii Radio dirijat de Voicu Popescu (la pian - Camelia Chiţibea) a susţinut mai multe concerte în Stockholm, Hjo şi Malmö. Programul de bază, intitulat Romanian Roots, a intenţionat prezentarea unui repertoriu variat care să includă atât monodii de tradiţie bizantină, prelucrări din folclorul nostru cât şi creaţie românească contemporană. Au răsunat - în diferite contexte - lucrări de Constantin Arvinte, Praetorian Vlăiculescu, Doru Popovici, Dan Voiculescu, Paul Constantinescu, Irina Odăgescu-Ţuţuianu, Mihai Moldovan, Nicolae Lungu, Filotei Monahul, Dragoş Alexandrescu, Teodor Zgureanu, Doina Rotaru, Sabin Păutza, Alexandru Paşcanu şi Anton Zeman.

Pe lângă concertele prezentate în perioada 28 mai - 2 iunie 2009, deosebit de importante au fost întâlnirile cu copiii din şcolile obişnuite care nu au neapărat clase de muzică. Trebuie menţionat faptul că în Suedia, ca şi în toate ţările scandinave, există o tradiţie puternică a corului. Muzica este una dintre cele mai importante materii din programa şcolară şi fiecare clasă (chiar din şcoli obişnuite) are corul său. Pentru a înţelege mai bine cât de bine este cotată muzica în Suedia, menţionăm că în fiecare an aproximativ 800 de copii se prezintă la preselecţia organizată de Adolf Fredriks Musikklasser şi din aceştia sunt selectaţi 180; o clasă are cam 30 de elevi care sunt organizaţi într-un cor. Educaţia muzicală este deci bine cotată chiar dacă ulterior foarte puţini ajung să se specializeze în domeniul respectiv. O statistică oficială menţionează că 20% din suedezi cântă într-un cor.

Organizatorii au dorit, de asemenea, o mai bună cunoaştere a muzicii corale româneşti. În mod cu totul special, dirijorul Voicu Popescu şi Sorina Goia (Redactor şef al Redacţiei Muzicale) au susţinut un workshop intitulat Romanian Choral Landscapes. Cu aceeaşi ocazie, Voicu Popescu a ilustrat şi câteva tehnici de pregătire a corului, răspunzând ulterior întrebărilor adresate de public.

Festivalul Internaţional Let The Future Sing a prilejuit un schimb valoros şi inedit de experienţă atât între invitaţi şi publicul suedez cât şi între dirijorii şi membrii coralelor prezente.

Corul de Copii Radio dirijat de Voicu Popescu face parte la această oră din elita artistică internaţională a ansamblurilor de gen, poziţie confirmată şi cu prilejul turneului suedez.