Bucureştiul cultural / iunie 2009
Sălile de cinema sunt un bun refugiu din calea caniculei. Care sunt peliculele de neratat în această vară?

Se cuvine să încep recomandările cinefile pentru sezonul estival cu Poliţist, adjectiv, filmul cu care Corneliu Porumboiu a luat Premiul juriului şi Premiul FIPRESCI la secţiunea Un Certain Regard de la Cannes, dar şi Trofeul Transilvania la TIFF. Începând cu 3 iulie 2009, românii pot urmări pe ecrane povestea unui poliţist de provincie (Dragoş Bucur), care, după ce se implică într-o anchetă legată de droguri, are dileme morale şi ajunge să se confrunte cu superiorul său (Vlad Ivanov). Filmul este o mostră a dibăciei minimaliste cu care Corneliu Porumboiu dezvăluie o nouă latură a policierului, un gen despre care se credea că nu mai poate aduce nimic original.

Păstrând tonul sobru, următoarea recomandare vizează cele două părţi ale biografiei lui Che Guevara realizată de Steven Soderbergh. Intitulate Che - The Argentine şi Guerrilla -, filmele (care vor fi lansate în România în iunie şi în iulie 2009) urmăresc evoluţia revoluţionarului sud-american, începând cu întâlnirea cu Fidel Castro şi cu preluarea puterii în Cuba şi terminând cu moartea acestuia în Bolivia. În rolul principal este Benicio Del Toro, într-o interpretare extraordinară, care i-a adus un premiu la Cannes, în 2008. Şi, dacă suntem la categoria personajelor reale transferate pe marele ecran, trebuie să vedeţi neapărat Public Enemies / Inamici publici, al lui Michael Mann, fie şi numai pentru distribuţia strălucită: Johnny Depp, Christian Bale şi Marion Cotillard. Filmul este centrat pe figura lui John Dillinger, celebru spărgător de bănci în anii 1930.

Blockbusterele pline de efecte speciale sunt la locul lor în tabelul cu premiere estivale. Cele mai notabile sunt noul Transformers: Revenge of the Fallen / Răzbunarea învinşilor şi Harry Potter and the Half-Blood Prince / Harry Potter şi Prinţul Semipur, penultimul din serie. În categoria care stârneşte adrenalina, dar pe o treaptă superioară de calitate, se află şi The Taking of Pelham 123 / S-a furat un tren, al lui Tony Scott, cu John Travolta în rolul unui terorist care deturnează o garnitură de metrou, iar şeful poliţiei transporturilor, interpretat de Denzel Washington, trebuie să-l prindă contracronometru.

Pentru cei mici, dar nu numai, vara aduce pe crane cele mai reuşite animaţii ale anului. Up / Deasupra tuturor este noua realizare a studiourilor Pixar / Disney. Este suficient să amintim că ultimele două filme de la Pixar - Ratatouille şi Wall-E - au primit Oscarul pentru cel mai bun film animat pentru a merge la sigur cu Up. Protagonistul este un bătrân care îşi ia zborul cu casă cu tot, prin intermediul unor baloane, pentru a explora lumea întreagă. Liniştea îi este tulburată când realizează că nu e singur în călătoria sa: pe prispă se află un băieţel vorbăreţ şi plin de energie, numai bun ca să-l bage în sperieţi pe morocănosul pensionar. Filmul are deja fani de toate vârstele şi s-a bucurat de cronici favorabile din partea criticilor. La cât de talentaţi şi plini de imaginaţie sunt, cei de la Pixar ar fi în stare să ne impresioneze până la lacrimi fie şi cu povestea a două pietre... Aşadar, nu rataţi Up!

La fel cum nu ar trebui să rataţi nici Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs / Epoca de gheaţă: apariţia dinozaurilor, celălalt film de animaţie aşteptat cu nerăbdare în această vară. Ajunsă la a treia parte, seria Ice Age ne propune aventurile mamuţilor Manny şi Ellie, a leneşului Sid, a tigrului Diego, a rozătorilor Crash şi Eddie şi a veveriţei Scrat într-un cadru luxuriant, dar plin de pericole cu dinţi ascuţiţi. De asemenea, se pare că, de data aceasta, Scrat îşi găseşte jumătatea, ceea ce, la ghinionul lui, nu poate însemna decât necazuri.

Aşadar, policier românesc, film biografic, blockbustere şi animaţie la superlativ - iată o ofertă bogată pentru vara cinefililor!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus