Poliţist, adjectiv, în regia lui Corneliu Porumboiu, va putea fi vizionat în cinematografele din Bucureşti începând cu 3 iulie 2009, la Cinema Studio, Hollywood Multiplex, Movieplex, Starplex şi The Light Cinemas. Tot din data de 3 iulie 2009, filmul va rula şi la Cluj, la Cinema City.
"Intriga e clasică, poliţistă. M-am gândit foarte mult la acest gen când am scris scenariul. Filmul e un policier, dar este montat pe aşteptare, nu pe acţiune", spune Corneliu. "Nu cred în sintagma filmul e copilul meu, pentru că am copil acasă. Ştiu că Poliţist, adjectiv nu e un film mainstream, dar cred că am un public al meu."
Avanpremiera filmului a avut loc vinerea trecută, 26 iunie 2009, în oraşul natal al regizorului, Vaslui, în prezenţa regizorului şi a actorilor, împreună cu cei care au susţinut realizarea filmului. Regizorul a ales oraşul natal pentru avanpremiera filmului, "în semn de mulţumire şi de apreciere pentru oamenii de aici", afirmă el. "M-a ajutat foarte multă lume din Vaslui la realizarea filmului, de la primărie, la poliţia locală, la prieteni. E modul meu de a le mulţumi încă o dată". Poliţist, adjectiv a fost filmat integral aici. "Locaţia este foarte importantă pentru mine, Vasluiul este lumea pe care o cunosc cel mai bine", spune Corneliu.
Presa internaţională a întâmpinat filmul lui Corneliu Porumboiu cu articole şi cronici foarte bune. Prestigioasa publicaţie New York Times scria: "Această meditaţie asupra autorităţii şi conştiinţei a rulat în afara competiţiei la Cannes, deşi este unul dintre cele mai bune filme ale festivalului din 2009". Criticul de film Wesley Morris scria pentru publicaţia Boston: "Film poliţist, în aparenţă, Poliţist, Adjectiv. se transformă brusc într-o altfel de investigaţie, una despre funcţie versus filosofie, şi care are drept element cheie consultarea dicţionarului. Nu cred că, vreodată, definiţia unui cuvânt a fost, în acelaşi timp, plină de suspans şi cu adevărat amuzantă, ca aici. La Corneliu Porumboiu, discursul face ca filmul să fie deschis, aducându-l aproape de măreţie."
În povestea filmului, Cristi, un tânăr poliţist, refuză să aresteze un adolescent care oferă haşiş unor colegi de şcoală. "A oferi" este pedepsit prin lege. Cristi este de părere că legea se va schimba şi nu vrea să aibă pe conştiinţă viaţa unui tânăr pe care îl consideră iresponsabil. Pentru superiorul lui, însă, cuvântul "conştiinţă" are altă semnificaţie.
Poliţist, adjectiv este al doilea lungmetraj scris, produs şi regizat de Corneliu Porumboiu, după A fost sau n-a fost, care a câştigat Camera d'Or pentru debut, şi premiul distribuitorilor de film, Label Europe, la Festivalul de Film de la Cannes, în 2006, şi a primit mai bine de 20 de premii la festivaluri din întreaga lume, fiind distribuit în peste 30 de ţări.
Actorul Dragoş Bucur, interpretul personajului principal, Cristi, a jucat în Boogie, Hârtia va fi albastră şi Furia (regia: Radu Muntean), Marfa şi banii şi Moartea domnului Lăzărescu (regia: Cristi Puiu), precum şi din filmele de televiziune Băieţi buni şi Contratimp. Recent, a încheiat filmările pentru producţia americană The Way Back, în regia lui Peter Weir (nominalizat de şase ori la Oscar, pentru The Truman Show, Master and Commander etc.).
Vlad Ivanov a jucat în 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, în regia lui Cristian Mungiu (Palm D'Or, Cannes 2007), rol pentru care Asociaţia Criticilor de Film din Los Angeles i-a acordat premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar.
Irina Săulescu a jucat în Portretul luptătorului la tinereţe (2009), regizat de Constantin Popescu, Bunraku (2008), regizat de Guy Moshe, unde apare alături de Demi Moore.
Poliţist, adjectiv este produs de 42 km Film şi de Periscop Pictures, iar realizat cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei şi cu participarea HBO România.
Citiţi scenariul filmului Poliţist, adjectiv, un volum publicat de Editura LiterNet.