septembrie 2009
Concert Cesaria Evora 2009
Cesaria Evora susţine un concert extraordinar în Bucureşti, la Sala Palatului, pe data de 1 octombrie 2009, de la ora 20.00. Evenimentul este organizat de Events.

Supranumită "diva desculţă" (datorită apariţiilor pe scenă în picioarele goale) Cesaria Evora este cea mai cunoscută cântăreaţă de morna, un melanj între fado portughez şi blues. Vocea ei nostalgică poartă amprenta parfumului uluitor al Insulelelor Capului Verde, multă vreme un pilon al comerţului cu sclavi şi sărăciei: durere, pasiune, arşiţă, exotism.

S-a născut în Mindelo, în insula Sao Vincente, Capul Verde, pe 27 august 1941. Copilăria Cesariei nu a fost una fericită. Şi-a pierdut tatăl la vârsta de 7 ani. Îşi petrece mare parte din primii anii din viaţă sub îngrijirea bunicii, şi este educată de călugăriţe. Duminicile cânta în piaţa publică, acompaniată de fratele său Lela la saxofon.

La 20 ani se îndrăgosteşte de Eduardo, un marinar din Capul Verde, şi el muzician, care o introduce în lumea stilurilor muzicale tradiţionale, coladeiras şi mornas - cântece melancolice, de tristeţe şi dor. Tot Eduardo o ajută să fie difuzată pe postul de radio local, Radio Mindela. Începe să cânte în localuri şi hoteluri. Îşi perfecţionează vocea, devine "Regina Mornas" în Capul Verde, dar rămâne relativ necunoscută la nivel internaţional.

În ciuda popularităţii crescânde, situaţia ei materială rămâne extrem de precară, în contextul crizei economice acute resimţită de întreaga populaţie după proclamarea independenţei Statului Insulelor Capului Verde. Renunţă la muzică timp de 10 ani şi se luptă cu alcoolismul în ceea ce ea descrie ca fiind "perioada neagră" a vieţii ei.

În 1987, încurajată de Bana, reputat muzician reputat şi filantrop, exilat din Capul Verde în Portugalia, susţine concerte în Portugalia. Cariera ei reîncepe să prindă contur. Jose Da Silva, francez originar din Capul Verde, care avea să-i devină ulterior mentor şi producător oficial, o invită la Paris, unde înregistrează albumul La Diva Aux Pieds Nus (Diva Desculţă) în 1988. Îi urmează Mar Azul în 1991, cu ecouri foarte bune în presă, dar marele succes vine odată cu albumul Miss Perfumado, lansat în 1992. Piesa Sodade devine primul ei hit internaţional. Termenul portughez "saudade", caracteristic muzicii din Capul Verde, este asemănător "dorului" românesc; foarte greu de tradus, cuprinde o varietate de emoţii - dor de casă, nostalgie, melancolie, tristeţe, regret. Albumul îi aduce respectul criticilor, propulsând-o cu o viteză ameţitoare la statutul de star internaţional, la vârsta de 51 de ani.

Biletele se pot cumpăra la preţul de 85 RON, 115 RON, 160 RON sau 230 RON, în funcţie de categorie, prin intermediul site-urilor www.ticketpoint.ro, www.bilete.ro, www.blt.ro, www.eventim.ro, precum şi la casa de bilete a Sălii Palatului, în reţeaua magazinelor Diverta din Bucureşti şi din ţară şi în punctele de vânzare Eventim din magazinele Germanos din toată ţara.
(Sodade)(Mar de Canal)(Beijo Roubado)(Besame Mucho)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus