Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Călătoria lui Gruber

Lista lui Malaparte - Călătoria lui Gruber


Libertatea, august 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Călătoria lui Gruber e primul film românesc avînd ca personaj principal un străin. În plus, personaj real. Mai mult: scriitor. Numele lui: Curzio Malaparte. Apropiat al lui Mussolini, Malaparte avea să scrie un roman cu titlul Kaputt.

Dar Călătoria lui Gruber nu este o ecranizare. Pornind de la povestea schiţată într-un capitol, tinerii scenarişti Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu au scris un fel de Lista lui Malaparte: scriitorul ajuns la Iaşi, în iunie 1941, trebuie să-l salveze de la deportare pe evreul doctor Josef Gruber pentru că numai acesta - care a studiat la Florenţa - îl poate lecui de alergia de care suferă...

Filmul s-ar mai fi putut intitula şi Călătoria lui Malaparte: România este văzută prin ochii lui. E un punct de vedere ingenios, care permite şi detaşarea, şi empatia. Tehnologia nemţească a morţii întîlneşte, în Moldova, birocraţia românească a sorţii - şi a tragerii la sorţi. Căldură mare şi cifre reci. Rîzi pe alocuri, dar rîsul îţi îngheaţă pe buze. E ca şi cum în spatele unei schiţe de Caragiale ar sta un Holocaust.

Radu Gabrea - care a prins vremurile descrise în film - se întoarce în prim-planul cinematografului românesc cu acest film sobru şi tulburător care evită orice "melodramatizare". Spectatorul trebuie să recompună puzzle-ul întîmplărilor din hazardul întîlnirilor lui Malaparte. Este un drum în zigzag, graţie delăsării şi lasă-mă-să-te-lăselii româneşti, de la colonelul Niculescu-Coca (Claudiu Bleonţ, într-o revenire spectaculoasă) la superiorul Stavarache (Răzvan Vasilescu, perfect) trecînd prin consulul italian Sartori (Alexandru Bindea, surprinzător). Florin Piersic jr. este un Malaparte remarcabil, iar Marcel Iureş un dr. Gruber memorabil de reţinut.

Un film obligatoriu de văzut, care-ţi deschide ochii.
 Toate articolele despre Călătoria lui Gruber
Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 Era necesar un asemenea film - Călătoria lui Gruber, Roxana Călinescu, un interviu cu Radu Gabrea
 Una dintre feţele neplăcute ale realităţii - Călătoria lui Gruber, Rozana Mihalache
 Aproximativ - Călătoria lui Gruber, Andrei Gorzo
 Începutul unei dezbateri? - Călătoria lui Gruber, Alex. Leo Şerban, un interviu cu Radu Gabrea
 O satiră stinsă - Călătoria lui Gruber, Mihnea Columbeanu
 Toate articolele despre Călătoria lui Gruber


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer