Cinemax regalează cinefilii puri şi duri cu un ciclu de patru filme de Eric Rohmer; dintre acestea, Ma nuit chez Maud şi Le genou de Claire sînt introduceri mai bune în cinematograful lui Rohmer decît celelalte două. Făcute la distanţă de un an (1969, respectiv 1970), unul în alb-negru (primul), celălalt în culori, ele reprezintă - alături de titluri precum Le rayon vert sau Les nuits de la pleine lune - tot ce a dat mai valoros cel mai bătrîn dintre cineaştii Noului Val francez (care a împlinit pe 4 aprilie 2009, 89 de ani).

Ma nuit chez Maud este primul film de Rohmer pe care l-am văzut. Am rămas fascinat de această "poveste" statică în care nu se-ntîmplă mare lucru, dar ceea ce se întîmplă este de neuitat... Jean-Louis, aşadar (jucat de alt Jean-Louis, Trintignant), o cunoaşte - graţie prietenului său Vidal (marele regizor de teatru Antoine Vitez) - pe o frumoasă divorţată, Maud (Françoise Fabian), şi-şi petrece noaptea cu ea. Jean-Louis este catolic practicant, în plus făgăduit căsătoriei cu blonda Francoise (Marie-Christine Barrault), aşa că "noaptea cu Maud" înseamnă, de fapt, o discuţie castă despre... hazard şi determinare. Filmul a fost turnat în preajma Crăciunului (Rohmer insistînd asupra acestui moment precis) la Clermont-Ferrand - pentru că este oraşul lui Pascal şi "pariul" acestuia constituie clenciul poveştii. Cei doi vorbesc, vorbesc şi din vorbăria asta, aparent pretenţioasă, se naşte una din cele mai adevărate experienţe de cinema: o "felie de viaţă" a cărei morală este filozofică. (Filmul face parte din ciclul Şase povestiri morale.)

Le genou de Claire este pandantul diurn al "nocturnei" precedente. Dacă aceasta era un pariu pe două voci testat în dormitorul lui Maud, filmul cu Jean-Claude Brialy şi Aurora Cornu (scriitoare româncă, fosta soţie a lui Marin Preda) e un pariu-marivodaj în plein air peste care suflă fantoma lui Henry James. (Atenţia la detalii este, şi aici, maniacală: Rohmer a sădit el însuşi trandafirii pe care-i vedem în film!) Le genou de Claire are farmecul elegant al gratuităţii şi greutatea graţioasă a unui roman în imagini.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus