septembrie 2013
Festivalul de film de animaţie anim'est 2013
Anim'est îşi încheie oficial cea de-a opta ediţie în seara de 12 octombrie 2013 cu premiera în România a filmului Cloudy with a Chance of Meatballs 2 / Stă să plouă cu chiftele 2, sequel-ul animaţiei de succes din 2009. Producţia 3D a Sony Pictures continuă povestea inventatorului Flint Lockwood - după peripeţiile sale de acum patru ani. Acesta credea că a salvat lumea de maşinăria lui care transforma apa în mâncare, dar descoperă că pacostea a supravieţuit, producând acum mâncăruri animalice - foodimals.

Cloudy with a Chance of Meatballs 2 este semnat de Cody Cameron şi Kris Pearn şi produs de regizorii primei părţi, Phil Lord şi Chris Miller, iar o mare parte din distribuţie rămâne neschimbată - Bill Hader (Flint), Anna Faris (Sam Sparks), James Caan (Tim Lockwood), Benjamin Bratt (Manny). Scenariul este bazat pe povestea şi personajele din cartea Cloudy With a Chance of Meatballs, scrisă de Judi Barrett şi ilustrată de Ron Barrett. Filmul este adus la Anim'est cu sprijinul Intercom Films. Lansarea oficială pe marile ecrane din România este programată pentru 25 octombrie 2013.


Primul film din serie s-a bucurat de un mare succes, având încasări globale de 243 de milioane de dolari.

Printre surprizele pregătite de organizatori pentru publicul festivalier se numără şi programul special Think Oscar! Ron Diamond, membru al Academiei Americane de Film, prezintă în premieră în România la Anim'est o colecţie de scurtmetraje realizate în diferite perioade, grupate în patru programe: animaţii distinse cu Premiul Oscar, animaţii nominalizate la prestigioasele premii dar care nu au câştigat Trofeul, scurtmetraje vizionate de membrii Academiei dar care nu au fost nominalizate şi animaţii care nu au fost niciodată văzute, deşi meritau o şansă.

În categoria scurtmetrajelor premiate se află şase titluri. În 1993, câştigătorul era Bob's Birthday,  (r. Alison Snowden & David Fine), în care umorul britanic şi criza vârstei mijlocii fierb la foc mic, în timp ce soţia dentistului Bob îi pregăteşte acestuia o petrecere-surpriză, cu ocazia celei de-a patruzecea aniversări. Frank Film din 1973 este un scurt-metraj experimental semnat de Frank şi Caroline Mouris, compus din imagini adunate din reviste peste care se suprapun două naraţiuni. Filmul a primit premiul Oscar în 1994 şi în 1996 a fost selectat de către Biblioteca Congresului SUA pentru National Film Registry. 

Animaţia norvegiană The Danish Poet / Den danske dikteren (r. Torill Kove, 2006), narată de Liv Ullmann, urmăreşte un poet din anii '40 care porneşte într-o călătorie în căutarea inspiraţiei, dar găseşte dragostea. Pe lângă premiul Oscar, filmul a primit şi prestigiosul Genie Award, echivalentul canadian al acestuia. Father and Daughter, scurtmetraj danez din 2000 în regia lui Michaël Dudok de Wit, a primit Oscarul şi peste 20 de alte premii pentru ilustrarea plină de metafore a relaţiei dintre o fiică şi tatăl său pe întreg parcursul vieţii ei.  Animaţia australiană The Lost Thing, de Andrew Ruhemann şi Shaun Tan, urmăreşte un tânăr care dă peste o creatură ciudată pe o plajă dintr-un Melbourne distopic, fiind premiat cu Oscar în 2011.
 

În filmul japonez La Maison en Petites Cubes de Kunio Katō, un văduv construieşte în permanenţă câte un nou etaj la casă, pentru a se salva de inundaţii - filmul a primit Marele premiu pentru scurt-metraj la Annecy  2008 şi Oscarul un an mai târziu.

Ron Diamond va prezenta fiecare dintre cele patru programe şi va oferi, în cadrul unui masterclass, detalii despre criteriile de selecţie şi motivele pentru care unele titluri cu potenţial au fost descalificate. De asemenea, cinefilii vor avea acces şi la scurtmetrajele de animaţie nominalizate la Oscar 2013, în cadrul unui program oferit de ShortsTV, o televiziune dedicată scurtmetrajelor, lansată de curând şi în România.
 
Think Oscar! este un eveniment realizat cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucureşti.
 
Cea de-a opta ediţie Anim'est va avea loc în perioada 4-13 octombrie 2013, la cinematografele Patria, Studio şi Elvira Popescu şi în Club Control.
 
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Uniunea Cineaştilor din România, Centrul Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.
 
Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Descarcă programul anim'est, 2013, aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus