octombrie 2013
Festivalul de film de animaţie anim'est 2013
După un week-end plin, în care Ernest et Célestine a încălzit toate inimile din sală iar selecţia lui Michael Helmerhorst a pus la încercare limitele spectatorilor la The Night of the Trashbin Treasures, Anim'est 2013 continuă, cu un număr impresionant de animaţii delicioase, workshop-uri pentru cei mici şi cei mari, întâlniri cu invitaţi speciali ca Ron Diamond, fraţii Frédéric şi Samuel Guillaume sau Michel Ocelot.
 
Luni, 7 octombrie 2013, la ora 17:00, la UNATC, Frédéric şi Samuel Guillaume vor susţine un masterclass despre scrierea unui scenariu de animaţie. Tot luni se dă şi startul workshop-ului pentru copii, Mini Worksheep. La Centrul Cultural Maghiar, cei mici vor învaţa să realizeze un scurtmetraj folosind plastilina, sub îndrumarea lui Vasile Alboiu.
 
De luni până vineri, între 9:00-15:00, la Control N se întâmplă Animation Worksheep Session. Nouă dintre cei treizeci şi şase de worksheeperi care au participat la cele trei sesiuni de până acum vor lucra timp de cinci zile la un nou produs animat, împreună cu trainerii Dan Panaitescu, Sergiu Negulici şi Dragoş Ştefan.
 
De la 14:30, la Cinema Patria este programată prima parte a secţiunii Elveţia Animată, selecţia de titluri din istoria animaţiei elveţiene.
 
Patru lungmetraje ale îndrăgitului animator francez Michel Ocelot vor fi proiectate pe parcursul zilei: Kirikou şi vrăjitoarea, Azur et Asmar, Kirikou şi animalele sălbatice şi Prinţi şi prinţese.
 
Programul Think Oscar! începe la ora 16:00 la Cinema Studio, cu un calup de scurtmetraje câştigătoare ale Oscarului, iar partea a doua, de la 22:00 la acelaşi Cinema Studio, prezintă animaţii nominalizate. La ambele proiecţii va fi prezent Ron Diamond, membru în comitetul executiv al Academiei Americane de Film şi fondator şi producător executiv al Acme Filmworks.
 
Competiţia Anim'est începe seara la Cinema Studio, cu lungmetrajul italian Pinocchio de la ora 18:00 şi cu prima parte a competiţiei de scurtmetraj de la ora 20:00.
 
Marţi, 8 octombrie 2013, ziua începe la Cinema Patria cu două porţii de scurtmetraje din Animash, de la 14:30 şi de la 16:30. Competiţia continuă la Patria: de la 18:30 puteţi vedea Rio 2096, povestea unei iubiri de 600 de ani în regia brazilianului Luiz Bolognesi, urmat de partea a doua a competiţiei pentru cel mai bun scurtmetraj de la 20:30 şi de la ora 22:30, de Wolf Children, fantasy-ul lui Mamoru Hosoda în care o tânără se îndrăgosteşte de omul-lup şi apoi luptă să îşi apere copiii hibrizi.
 
La Cinema Studio continuă de la ora 16:00 programul Think Oscar!, cu proiecţia de filme neselectate, iar la 18:00 urmează Anja /vs/ Joni, o colecţie de scurt-metraje de Anja Struck (Germania) şi Joni Männistö (Finlanda), din programul Meet the Jury. Competiţia studenţească începe de la ora 20:00, cu primul calup de scurtmetraje.
 
Miercuri, 9 octombrie 2013, competiţia internaţională pune din nou stăpânire pe ecran la Cinema Patria, cu partea a doua de la 14:30 şi partea a treia de la 18:30. De la 16:30, la acelaşi Cinema Patria publicul îl poate cunoaşte pe Theodore Ushev, animator bulgar stabilit la Montreal, premiat cu premiul Fipresci la Annecy 2013 şi membru al juriului, care va prezenta o parte din animaţiile sale şi apoi va sta de vorbă cu spectatorii.
 
La 20:30 este programată Competiţia românească.
 
Şi la Cinema Studio se anunţă o zi plină, cu ultima parte din Think Oscar!, cea dedicată filmelor nevizionate de selecţioneri, de la 16:00, urmată de programul şcolii invitate, HSLU Lucerne, de la 18:30. Animaţia spaniolă Apostolul / The Apostle, premiată la Annecy 2013 şi nominalizată la Premiile Goya, acum în competiţia de lungmetraj a Anim'est, poate fi văzută de la ora 20:00, iar seara se încheie cu proiecţia de la ora 22:00 a scurtmetrajelor nominalizate la Oscar în 2013, program oferit de ShortsTV.
 
Joi, 10 octombrie 2013, la Cinema Patria au loc proiecţiile din cadrul competiţiei de Balkanimation de la 16:30, urmate de două calupuri de scurtmetraje din selecţia competiţiei studenţeşti, de la 18:30 şi 20:30. De la ora 20:00, la Cinema Studio este proiectat un alt titlu din competiţia de lungmetraj, Ziua ciorilor / Le jour des corneilles, în regia lui Jean-Christophe Dessaint, în care un copil trăieşte izolat alături de tatăl său, dar viaţa lui se schimbă când o cunoaşte pe Manon.

Competiţia de videoclip & advertising se dezlănţuie în Club Control începând cu ora 21:00, la Animusic Night, iar distracţia continuă după proiecţie cu un concert Toulouse Lautrec.
 
Cea de-a opta ediţie Anim'est va avea loc în perioada 4-13 octombrie 2013, la cinematografele Patria, Studio şi Elvira Popescu şi în Club Control.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Uniunea Cineaştilor din România, Centrul Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.
Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Parteneri instituţionali: Ambasada Americii, Ministerul Culturii, Centrul de proiecte culturale ArCuB, Swiss Film şi Ambasada Elveţiei, Institutul Cultural Român, Ambasada Olandei, Institutul Francez, Institutul Polonez, delegaţia Wallonie-Bruxelles, Ambasada Portugaliei, Centrul Maghiar.
Consultant juridic: Ţuca Zbârcea & Asociaţii
Parteneri: Groupama, Noumax, F64, Sony, Senior Hyper, WebArk, Make a Point, The HUB Bucharest, Avis, Abis Studio, RATB, Metrorex, Media Trust, La Un Ceai
Maşina oficială: Opel
Bilete prin Eventbook
Partener de monitorizare: mediaTRUST Romania
Recomandat de: Radio Guerrilla
Parteneri media: Digi 24, Evenimentul Zilei, Ring, Catavencii, Zile şi Nopţi, Vice, StarJunior, All Hollow, GQ
Parteneri media online: Cinemagia, IQads, cinemarx.ro, filmreporter.ro, dordeduca.ro, hipmag.ro, urban.ro, orasulm.eu, LiterNet, feeder.ro, apropo.ro, cinefan.ro, Getlokal, blogdecinema.ro, KoolHunt, modernism.ro, artactmagazine.ro, animationmagazine.ro, postmodern.ro, Student din Provincie, Lapunkt.ro, Cooperativa Urbana, ziare.com, Ziarul Metropolis, 121.ro, Business 24, amdoar18ani.ro copilul.ro, mamica.ro, urbankid.ro, gradinite.com, prokid.ro, Urban Things.


Descarcă programul anim'est, 2013, aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus