octombrie 2013
Festivalul de film de animaţie anim'est 2013
Gala de decernare a premiilor celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est a avut loc sâmbătă, 12 octombrie 2013, la Cinema Elvira Popescu.

Juriul alcătuit din Ron Diamond, Theodore Ushev şi Jean-Luc Slock a acordat Trofeul Anim'est filmului Boles (r. Špela Čadež, 2013), pentru crearea unui joc actoricesc realist şi nuanţat. Co-producţia sloveno-germană spune povestea lui Filip, un tânăr care locuieşte într-un cartier sărac şi visează să devină un scriitor faimos şi să trăiască o viaţă luxoasă, într-o parte mai prosperă a oraşului. Filmul a câştigat Premiul pentru cel mai bun film de animaţie la Animafest Cyprus şi a fost prezentat şi în competiţia Annecy 2013. Regizoarea nu a putut fi prezentă la Gală, însă a transmis mulţumiri juriului, organizatorilor şi publicului Anim'est. Ne-am bucurat să lucrăm pentru acest film timp de 2 ani, dar nu e satisfacţie mai mare decât aceea de a-ţi vedea filmul prezentat în faţa unui public care îl apreciază, a declarat Špela Čadež.

Premiul pentru Cel mai bun Film de Lungmetraj, oferit de Uniunea Cineaştilor din România, a fost acordat filmului Le jour des corneilles / Ziua Ciorilor (r. Jean-Christophe Dessaint, Franţa, 2012) pentru atmosfera superbă care conferă subtilitate povestirii. Producţia franceză, premiată în 2013 la festivalurile de film de la Annecy, San Sebastian şi Japan French, spune povestea unui băiat şi a tatălui său care duc o viaţă grea în adâncul pădurii.

Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurtmetraj, oferit de Opel, a fost adjudecat de filmul Lettres des femmes / Scrisori de dragoste (r. Augusto Zanovello, Franţa 2013). De asemenea, juriul a acordat o menţiune specială pentru Film de Scurtmetraj, pentru Through You / Prin tine (r. Lucette Braune, Olanda, 2013).

Filmul japonez Maze King / Regele labirintului (r. Hakhyun Kim, 2013), prezent în 2013 în programul festivalurilor de la Annecy şi Cannes, a primit trofeul pentru Cel mai bun Film Studenţesc, oferit de Uniunea Cineaştilor din România. Juriul a oferit o menţiune şi unui alt scurtmetraj din competiţia de Film Studenţesc, producţiei My Strange Grandfather / Bunicul meu cel ciudat (r. Dina Velikovskaya, 2011).

Premiul pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation, oferit de Groupama Asigurări, a mers în Turcia, pentru Teyze / Mătuşica (r. Fulya Tokaoğlu, 2013). Juriul compus din Otto Adler, Joni Männistö şi Anja Struck a premiat povestea bătrânicii îmbrăcată în costum de baie, care trebuie să îşi demonstreze cu orice preţ că poate să sară de pe trambulină, în piscină.

Anul acesta, Premiul pentru cel mai bun Film Românesc, oferit de Asociaţia Make a Point şi care poartă numele Viorica Bucur, ca omagiu adus unui drag prieten al filmelor şi al festivalului în general, a mers către filmul Somn (r. Mathilde Boiton, 2013). Juriul a fost impresionat de modul în care, folosind animaţia tradiţională, filmul îşi conduce privitorii într-o lume imaginară. Acesta nu a fost singurul premiu acordat unui film românesc, juriul oferind o menţiune specială producţiei 2 (r. Ilinca Šeda), pentru modul degajat şi amuzant cu care tratează un subiect serios.

Premiul pentru Cel mai Bun Videoclip
a fost acordat clipului Let's Go (r. Alexis Beaumont, Remi Godin, Franţa, 2012), pentru o poveste clasică reinterpretată original şi executată absolut surprinzător, iar Premiul pentru Cel mai bun Clip Publicitar a mers tot în Germania, ca şi în 2012 (Rollin' Safari, r. Kyra Buschor, Anna Habermehl, Constantin Paeplow, Germania, 2012).

Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurtmetraj din secţiunea Minimest, oferit de Canyon, a fost acordat filmului Le petit blond avec un mouton blanc / Băiatul blond şi oaia lui albă (r. Eloi Henriod, Franţa, 2013).

Premiul Publicului, oferit unui scurtmetraj din secţiunea Animash, oferit de Sony, a fost acordat filmului Rabbit and Deer / Iepurele şi cerbul (r. Péter Vácz, Ungaria, 2012), o poveste emoţionantă despre prietenia pusă la încercare de obsesia Cerbului pentru cea de-a treia dimensiune.

În 2013, organizatorii festivalului au organizat Project Worksheep, o sesiune în cadrul căruia animatorii au avut ocazia să-şi prezinte proiectele în faţa unor profesionişti din domeniu. Cel mai bun proiect, aparţinând Anei Cătălina Dobrescu, a fost decis de un juriu format din Jean-Luc Slock, Dan Panaitescu şi Sergiu Negulici şi a fost recompensat de HBO România.

Invitaţii prezenţi la gală au putut viziona şi filmuleţele realizate în cadrul atelierelor Mini Worksheep şi Pixilation. Extrem de apreciat a fost şi materialul realizat în cadrul Animation Worksheep Session. Nouă dintre cei treizeci şi şase de worksheeperi care au participat la cele trei sesiuni de până acum au lucrat timp de cinci zile la un nou produs animat, împreună cu trainerii Dan Panaitescu, Sergiu Negulici şi Dragoş Ştefan. Rezultatul? Un film care s-ar putea încadra cu uşurinţă în Creepy Animation Night, după cum a afirmat chiar directorul executiv al festivalului, Vlad Ilicevici.

Filmele câştigătoare ale celei de-a opta ediţii a festivalului pot fi urmărite duminică, 13 octombrie 2013, de la ora 18:30 (scurtmetrajele) şi de la 20.30 (lungmetajul), la Cinema Patria..

În perioada 24-27 octombrie 2013 va fi organizată cea de-a treia ediţie Anim'est Chişinău, la Cinema Gaudeamus.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Uniunea Cineaştilor din România, Centrul Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.

Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Parteneri instituţionali
: Ambasada Americii, Ministerul Culturii, Centrul de proiecte culturale ArCuB, Swiss Film şi Ambasada Elveţiei, Institutul Cultural Român, Ambasada Olandei, Institutul Francez, Institutul Polonez, delegaţia Wallonie-Bruxelles, Ambasada Portugaliei, Centrul Maghiar.

Consultant Juridic: Ţuca Zbârcea & Asociaţii

Parteneri: Groupama, Noumax, F64, Sony, Senior Hyper, WebArk, Make a Point, The HUB Bucharest, Avis, Abis Studio, RATB, Metrorex, Media Trust, La Un Ceai

Maşina oficială: Opel

Bilete prin Eventbook