octombrie 2015
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2015
Viaţa este întotdeauna mai complexă decât poate surprinde un aparat de filmat, iar Astra Film Festival 2015 ilustrează cât mai bine toate aspectele vieţii. Judith Urban, Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, se întâlneşte marţi - 6 octombrie 2015, după ora 18:00 la Sala Thalia cu publicul AFF pentru a discuta despre cum a trăit pe viu realităţile surprinse de filmul documentar 1989, un film regizat de Erzsebet Racz şi Anders Østergaard.

În cei 22 de ani de existenţă, Astra Film Festival a devenit locul unde mersul lumii poate fi văzut şi simţit prin vizionarea filmelor documentare selectate. Programul festivalului din 2015 gravitează în jurul preocupării constante a documentariştilor şi nu numai: realitatea şi modalităţile de a o transpune în filmul documentar. Iar filmul 1989 nu face excepţie. Având la bază documente de arhivă, relatări şi acte oficiale, Erzsebet Racz şi Anders Østergaard evidenţiază momentele cruciale care au dus la apariţia primelor fisuri majore în zidul comunismului european. Într-o perioadă în care comunismul părea să fie singurul mod de viaţă, un sistem mamut al cărui sfârşit nu părea să se întrevadă, noul prim-ministru al Ungariei, Miklós Németh, decide să deschidă complet graniţa cu Germania de Est. Presiunile Securităţii şi controlul Moscovei dau naştere unor tensiuni uriaşe, în vreme ce mii de tineri est-germani caută să treacă graniţa sub ţeava mitralierei. O tragedie are loc şi altele sunt evitate. Judith Urban, Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, este născută în Landstuhl a fost martoră la evenimentele reconstituite în film. Ea va dialoga cu spectatorii şi va povesti cum a văzut cu ochii ei acele momente extraordinar de tensionate.

Despre modalităţile de a transpune realitatea va vorbi şi cunoscutul artist sibian Dan Perjovschi, în cadrul evenimentului special Drawing - The politics of Communication. Este încă proaspăt în memoria colectivă atacul terorist din luna ianuarie 2015 de la revista Charlie Hebdo. Atunci a luat naştere pe reţelele de socializare o masivă reacţie de solidaritate în toată Europa, dar şi în lume - Je susis Charlie!, împotriva acţiunii fundamentaliştilor care au ucis o parte din redacţie. Recent, tot revista Charlie Hebdo a publicat două caricaturi legate de moartea băieţelului sirian de doar trei ani, înecat în apele Mediteranei în încercarea părinţilor de a ajunge în Europa. De data aceasta publicul din toată lumea a taxat dur revista şi i-a acuzat pe francezi că au întrecut limita. Care este limita corectă când e vorba de desen? Documentarul Caricaturiştii ne poartă în lume şi avem ocazia să vedem munca a 12 caricaturişti care zilnic se confruntă cu limita sensibilităţilor societăţii în care trăiesc şi desenează, traversând de nenumărate ori unele din aceste limite prin desene. Iar la final, Dan Perjovschi ne va ajuta să înţelegem mai bine transpunerea realităţii prin desen. Evenimentul este programat de la ora 16:00, la Astra Film Cinema.

Tot marţi, la AFF 2015 mai puteţi vedea povestea fabricii fără patroni din Franţa, unde angajaţii se autoguvernează (Viitor de lut, ora 16:00, Teatrul Gong); momentul în care un tânăr rom abandonat la naştere şi adoptat în Franţa se întoarce să-şi cunoască fraţii şi părinţii naturali din Bulgaria (Lungul drum spre casă, ora 17:30, Aula Magna a ULBS); furia unui supravieţuitor al genocidului indonezian care-şi confruntă ucigaşii fratelui său (The Look of Silence, ora 21:00, Aula Magna a ULBS).

Sala Thalia a fost plină luni seara, 5 octombrie 2015, la gala de deschidere a Astra Film Festival 2015. Sute de oameni au urmărit spectacolul de teatru documentar Double Bind de Alina Nelega şi Kincses Réka. Evenimentul a fost transmis live pe internet pentru publicul care n-a putut ajunge la eveniment. Astra Film Festival îşi reconfirmă statutul de vitrină mondială a filmului de non-ficţiune.

Video jurnalul zilei 1:


Astra Film Festival 2015, Festivalul Internaţional de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM Astra şi Fundaţia Astra Film.
Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Uniunii Europene - prin programul Creative Europe - Media
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu
În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga
Partener principal: Institutul Cultural Român
Parteneri: Consulatul Republicii Federale Germania, Ambasada Spaniei, Ambasada Elveţiei, Centrul Ceh, Cinelabs România, UCIN, Shopping City Sibiu
Sponsori: Construcţii SA Sibiu, Takata, HBO, Marquardt
Maşina festivalului: Autohaus Huber
Parteneri media: HBO, HotNews, Revista 22, Decât O Revistă, Dilema Veche, Caţavencii, Cotidianul, Zile şi Nopţi, Film New Europe, Cineuropa, Magic FM, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureş, RFI România, LiterNet, CinemaRX, Port.ro, Cinemagia, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Think Outside the Box, Cooperativa Urbană, ÎnFestival, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Ora de Sibiu
Astra Film Festival 2015 se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus