octombrie 2019
Les Films de Cannes à Bucarest, 2019
Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează în 2019 pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secţiune numită IVANOV 50 - care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: Napszállta / Sunset, Câini, La Gomera, Principii de viaţă şi Hier. Totodată, gala de deschidere a festivalului îi va dedica un moment special şi mai multe surprize.

Cum să-l mai uiţi după ce îl vezi în extraordinarul rol al domnului Bebe (care i-a adus, printre altele, şi prestigiosul trofeu Los Angeles Critics Award pentru cel mai bun actor străin al anului), exponent tipic al perioadei ceauşiste în care binele şi răul deveniseră un amestec de neseparat? Ivanov reuşeşte un personaj repulsiv dar captivant, o întruchipare a omului abuzat de un regim represiv, căruia i se pare natural să supravieţuiască, la rândul său, prin abuz. E imposibil de şters din memorie.

Atât de memorabil a fost rolul din pelicula lui Cristian Mungiu, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, laureată cu un Palme d`Or la Cannes în 2007, încât risca să-i eclipseze cariera viitoare. Dar inteligenţa şi instinctul său n-au dat greş: partiturile ce au urmat l-au confirmat ca pe un mare actor european de compoziţie, mereu deschis unor noi provocări. Abilitatea sa de a portretiza şi pe vecinul amabil, dar şi pe cel malefic, l-a transformat într-un artist unic, ce se topeşte în roluri.

Ivanov e şi un actor de teatru remarcabil, recompensat cu multe premii nu numai pe ecran, dar şi pe scenă. Partiturile sale secundare (cum sunt cele din Snowpiercer, al laureatului cu Palme d'Or din 2019, Bong Joon-Ho, V tumane / In the Fog al lui Sergei Loznitsa sau Poziţia copilului de Călin Netzer) sunt la fel de puternice ca şi cele principale. În 2005, Vlad a primit Ordinul Meritul Cultural din partea Preşedinţiei României.

"Vreau să joc roluri puternice... Care vin de undeva, din profunzimea sufletului uman. Chiar dacă e vorba de numai o secvenţă" declara Vlad Ivanov într-un interviu pentru influenta publicaţie americană Variety. Actorul, unul dintre cei mai versatili şi mai apreciaţi interpreţi europeni ai momentului, va deschide prima ediţie a LFC la Botoşani, oraş care i-a acordat titlul de "cetăţean de onoare".

În Hier (2018), de Bálint Kenyeres, Vlad Ivanov devine Victor Ganz, un bărbat de 50 de ani, patron al unei companie de construcţii civile care prestează servicii în toată lumea. Din cauza unor probleme apărute pe un şantier din Maroc, este nevoit să meargă la faţa locului, unde se va confrunta cu amintiri din tinereţe, pe care până acum reuşise să le îngroape.

"Un superb periplu printr-un labirint afectiv", cum citim pe Cineuropa, Hier va fi proiectat vineri, 18 octombrie 2019, la ora 20:30, la Cinema Muzeul Ţăranului, în prezenţa regizorului Bálint Kenyeres şi a actorului Vlad Ivanov.

Regizorul Bálint Kenyeres va călători cu filmul Hier şi la Les Films de Cannes à Timişoara, unde va sta de vorbă cu publicul după proiecţia de sâmbătă, 19 octombrie 2019, de la ora 20:00, la Aula Magna a Universităţii de Vest.

În Principii de viaţă (2010), de Constantin Popescu, Vlad Ivanov îl aduce la viaţă pe Velicanu, un om împlinit, cu nevastă tânără, vilă în curs de construcţie şi o săptămână de vacanţă la mare la orizont. Velicanu traversează Bucureştiul pe deasupra tuturor, convins că păstrează în buzunarul cel mic toate adevărurile necesare unei vieţi civilizate, ce păcat că lumea nu ascultă orbeşte de el. Însă lucrurile încep să se complice şi acest "studiu de caracter discret de captivant, impregnat de umor negru", cum îl numeşte Hollywood Reporter, finalizează violent. Filmul va putea fi văzut miercuri, 23 octombrie 2019, de la ora 20:30, la Instituto Cervantes, iar actorul Vlad Ivanov va fi prezent pentru o discuţie cu publicul la final.

În Câini (2016), de Bogdan Mirică, Vlad Ivanov este Samir, omul pe care nu vrei să-l întâlneşti vreodată. "Prima oară când am văzut filmul Câini, la Cannes, eu însumi m-am cutremurat de ce a putut să iasă pe ecran", spunea Vlad Ivanov într-un interviu după premiera filmului în ţară. Aparent un tătar afabil şi carismatic, Samir este de fapt un gangster de Dobrogea, crud şi sângeros. De partea cealaltă a baricadei stă Hogaş, interpretat de Gheorghe Visu, poliţistul care îl pândeşte de o viaţă, iar între ei pică inocent orăşeanul Roman, venit să rezolve cu actele unei moşteniri.

Proiectat în 2016 la Cannes, în Un Certain Regard, Câini, "un film răvăşitor, amplasat la capăt de lume", cum citim pe Télérama, se va vedea în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest sâmbătă, 26 octombrie 2019, de la ora 20:00, la Instituto Cervantes.

În La Gomera (2019), de Corneliu Porumboiu, Vlad Ivanov revine la personajul poliţistului. De data asta însă lasă DEX-ul din mână, se ridică de la birou şi porneşte tocmai spre insula Gomera, unde învaţă un limbaj fluierat pentru a ajuta eliberarea unui traficant. La Gomera este un film noir în care toată lumea minte, în cuvinte sau fluierături, iar personajul Cristi nu face excepţie.

Vlad Ivanov a învăţat El Siblo, limbaj folosit până în ziua de azi pe insula spaniolă: "Ne ieşeau ochii din cap, ne ieşea salivă pe la gură, ne înecam, prima săptămână a fost horror. Eu ştiu puţină spaniolă, dar înţeleg. E important să ştii limba în care se fluieră ca să înţelegi. În română pot să fluier, am şi fluierat în film în română", povesteşte el într-un interviu pentru Feeder.

"Porumboiu a fost mereu cel mai amuzant dintre regizorii noului val românesc, chiar dacă are un gust pentru întoarcerile de situaţie amare şi o manieră abruptă de-a spune poveşti. Aici, cu toate constrângerile convenţiilor de gen, ne livrează pur entertainment.", citim în The Age. La Gomera, prezent în 2019 în competiţia principală de la Cannes, va putea fi văzut sâmbătă, 19 octombrie 2019, la Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 17:30.

Vlad Ivanov va fi invitatul special al Les Films de Cannes à Botoşani, unde va introduce proiecţia filmului La Gomera, duminică, 20 octombrie 2019, de la ora 20:00, la Cinema Unirea.

În Sunset (2018) László Nemes îl aduce pe Vlad Ivanov în postură de şef de magazin chic de pălării, undeva în centrul Budapestei, la început de secol, în buză de război. Oszkár Brill reuşeşte, până la un punct, cu eleganţa specifică epocii şi fermitatea omului de afaceri trecut prin multe, să o ocrotească pe Irisz, tânăra moştenitoare de drept a magazinului. Doar că atunci când apusul unei ere stă să înceapă, totul devine variabil. Pentru rolul din film actorul a trebuit să înveţe limba maghiară.

"Regizorul lui Son of Saul expune, cu iscusinţă, agonia Imperiului Austro-Ungar, într-o dramă atmosferică şi plină de mistere", citim pe The Guardian despre László Nemes. Sunset a fost prezentat în premieră la Veneţia în 2018 şi a câştigat premiul criticilor FIPRESCI. Filmul va putea fi văzut duminică, 27 octombrie 2019, de la ora 17:30, la Instituto Cervantes.

Programul complet al ediţiei a 10-a a Les Films de Cannes à Bucarest poate fi găsit aici.

Preţul biletelor la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Muzeul Naţional de Artă al României - Sala Auditorium este de 15 lei pentru biletele achiziţionate până pe 18 octombrie 2019 şi de 20 de lei pentru biletele achiziţionate în timpul festivalului (18-27 octombrie 2019).
La Cinemateca Union biletele costă 10 lei sau 8, 5, 3 lei pentru posesorii de abonamente.

Biletele se achiziţionează de pe Eventbook.ro, de la sediul Eventbook din Strada Actor Ion Brezoianu 21, din reţeaua Eventbook şi de la casieriile cinematografelor Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinemateca Union. Mai multe detalii despre bilete găsiţi pe site.

Vă invităm să rămâneţi la curent cu cele mai noi ştiri despre ediţia 10-a Les Films de Cannes à Bucarest, urmărind site-ul filmedefestival.ro şi pagina oficială de Facebook.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Maşina oficială a festivalului: Renault.
Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Groupama Asigurări, Silva
Inspirat de: UniCredit Bank
Ediţia a zecea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti
Proiect cultural finanţat de: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD - Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Parteneri: Air France, Institutul Cultural Român, Instituto Cervantes, Ambasada Spaniei în România, POINT, Institutul Ramon Llull, Europa Cinémas, Hotel Mercure, Hotel Cişmigiu, SERVE, Bristot, UPS, Muzeul Naţional de Artă al României, Cinelab, Multimedia Est, CINETic, Lokal, Freedom House Romania, Eventbook, Cărtureşti, Universitatea Hyperion, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.Caragiale.
Parteneri media principali: Magic FM, Rock FM, Adevărul, Dilema Veche, Historia, TVR
Parteneri media: Radio România Cultural, Zile şi Nopţi, Elle, Observatorul Cultural, Cinemagia, News.ro, Ziarul Metropolis, AaRC, Movienews, Igloo, Banchiza Urbană, FilmNewEurope, Senso TV, Tonica, Cineghid, Cinemap, Agerpres, Liternet, FilmMenu, Europa Liberă.
Partener de monitorizare: Mediatrust


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus