ianuarie 2023
Timișoara 2023
În 2023, Timișoara este, alături de orașul grec Elefsina și de cel maghiar Veszprém, Capitală Europeană a Culturii. LiterNet.ro vă propune o prezentare a celor mai importante evenimente care vor fi organizate cu această ocazie printr-o serie de interviuri cu jucători culturali importanți ai orașului, serie care a început cu Ada Hausvater, director general al Teatrului Național Mihai Eminescu din Timișoara (TNT) - de citit aici.

Continuăm cu Balázs Attila, directorul Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara, instituție care a primit, pe 13 ianuarie 2023, Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Ofițer, Categoria Artele Spectacolului, din partea președintelui Klaus Iohannis. Teatrul Csiky Gergely va găzdui, în 2023, MAFESZT - Festivalul Teatrelor Maghiare (în ianuarie) și TESZT - Festivalul Euroregional de Teatru din Timișoara (în mai), premiere realizate de regizorul sârb Kokan Mladenović și de coregraful italian Marco Chenevier, partea finală a trilogiei
Orașul paralel (realizat de regizoarea Ana Mărgineanu și dramaturgul Peca Ștefan), dedicată cartierelor istorice ale orașul (Fabric, Iosefin și Elisabetin), precum și reprezentații ale spectacolelor de marcă din repertoriu: Doctorul, în regia lui Andrei Șerban, și Tragedia omului, regia Silviu Purcărete.


Mihai Brezeanu: Care sunt așteptările pe care le aveți de la acest eveniment, atât în calitate de reprezentant al unei instituții culturale importante a orașului, cât și ca cetățean al urbei?
Balázs Attila: Anul 2023 va deschide noi oportunități de colaborare și sperăm să punem bazele unor proiecte noi, să beneficiem de o expunere mai bună față de publicul din afara orașului. Sperăm să se dezvolte solidaritatea operatorilor culturali și să se nască idei noi. Suntem nerăbdători să vedem ce au pregătit colegii noștri, să simțim infuzia de talent și entuziasm de care va beneficia orașul. Totuși, e bine ca acest entuziasm față de evenimentele culturale să rămână și în 2024, sperăm ca oamenii să fie spectatori fideli în continuare și ca această comunitate a timișorenilor care merg regulat la evenimente culturale - fie că este vorba despre cele organizate de instituțiile publice care au un program constant, fie că este vorba despre evenimente mai mici - să crească.

M.B.: Între 19 și 26 ianuarie 2023, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely va găzdui a 4-a ediție a MAFESZT - Festivalul Teatrelor Maghiare, organizat de Asociația Uniunea Teatrelor Maghiare MASZIN. Ce trupe vor participa la festival și care sunt spectacolele pe care le vor prezenta?
B.A.: MAFESZT este un festival itinerant care în 2023 va aduce la Timișoara trupe maghiare din alte patru orașe, membre ale asociației MASZIN: Oradea, Satu Mare, Odorheiu Secuiesc și Miercurea Ciuc. Alături de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara, acestea își vor prezenta producțiile recente, ca într-o microstagiune de teatru în maghiară. Am ales această perioadă de desfășurare a festivalului pentru a marca și Ziua Culturii Maghiare, 22 ianuarie. Vom găzdui și lansarea cărții Istoria teatrului maghiar din Oradea 1950-1990. De asemenea, în cadrul MAFESZT, vor fi organizate ateliere de perfecționare pentru personalul administrativ și tehnic.
Trebuie menționat că MASZIN rămâne o asociație deschisă pentru toate teatrele maghiare care vor să ni se alăture și sperăm că acest proiect să se dezvolte pe viitor. Un prim succes major al MASZIN a fost organizarea primei ediții a BUKFESZT - Festivalul Teatrelor Maghiare la București (iunie 2022). Expunerea pe care au avut-o acele spectacole prezentate la București este o ocazie unică pentru teatre de a se promova în afara orașelor și comunităților în care funcționează. Pregătim deja al doilea BUKFESZT pentru toamna lui 2023. (Notă: La finalul acestui articol puteți găsi programul MAFESZT 2023[i]).

M.B.: În mai 2023, veți organiza a 14-a ediție a TESZT (Festivalul Euroregional de Teatru din Timișoara). Care este perioada când va avea loc festivalul și care sunt principalele evenimente pe care le va include?
B.A.: TESZT va avea loc în perioada 21-28 mai 2023 și face parte din Programul Oficial Timișoara 2023. În momentul de față, suntem în etapa de finalizare a selecției, în urma unui apel deschis internațional la care au fost înscrise aproximativ 120 de spectacole din Europa. Căutăm spectacole care aduc un suflu proaspăt, care au o anumită energie și spun ceva nou. Ca de obicei, vom alege spectacole care se potrivesc cu esența și valorile TESZT-ului, dar și cu spațiile și posibilitățile tehnice de care dispunem. Pentru ediția din 2022 a festivalului, de pildă, am transformat un spațiu industrial din Palatul Culturii, destinat finisării decorurilor, în sală de spectacole, pentru a avea încă un spațiu cu peste 100 de locuri. Și pentru ediția din 2023 vom păstra secțiunea dedicată spectacolelor cu acces gratuit la care sunt invitate trupele independente din Timișoara.

M.B.: Conform Programului Cultural 2023, publicat pe site-ul oficial al Capitalei (timisoara2023.eu/momente-importante/), veți prezenta, alături de Asociația Culturală Diogene, 3 spectacole din seria Orașul Paralel, dedicată cartierelor istorice ale orașului: Fabric (în perioada februarie - noiembrie), Iosefin (aprilie - august) și Elisabetin (iunie - noiembrie). În ce constă conceptul Orașul Paralel, care este publicul-țintă și cine sunt realizatorii spectacolelor?
B.A.: Spectacolul imersiv Orașul Paralel a fost creat de dramaturgul Peca Ștefan și regizoarea Ana Mărgineanu cu actori independenți și actori de la Teatrul Maghiar și Teatrul German de Stat din Timișoara pentru proiectul "Dileme Urbane: Orașul Paralel", dezvoltat de Asociația Culturală Diogene. Co-finanțat de Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, Orașul paralel este, de fapt, o trilogie dedicată cartierelor timișorene și cuprinde spectacole care au loc în Iosefin (premieră în 2021), Fabric (2022) și Elisabetin (premiera urmează să aibă loc în 2023). Este un concept implementat deja cu succes în SUA de Ana și Ștefan, care a avut un real succes și la Timișoara la primele două spectacole din trilogie. Pe lângă firul artistic și creativ al fiecărui spectacol, care are o poveste și un scenariu scrise special pentru proiect, ineditul constă în descoperirea anumitor străzi sau clădiri din aceste cartiere și explorarea orașului. Astfel, teatrul te încurajează să te apropii de orașul tău și poveștile sale.

M.B.: Ce alte premiere și alte evenimente speciale are programate Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely pentru acest an festiv?
B.A.: În decembrie 2022, am avut premiera Doctorul, regizată de Andrei Șerban, care e unul din spectacolele cu care "marșăm" și în anul Capitalei, pe lângă Tragedia omului în regia lui Silviu Purcărete.
Vom organiza un schimb de spectacole cu teatrele din Veszprém (de asemenea oraș-capitală culturală), cu care deja colaborăm de mai mulți ani. Avem deja câteva coproducții realizate cu Teatrele Kabóca și Petőfi din Veszprém, acum pregătim împreună cu aceste instituții un spectacol open-air cu păpuși imense pentru deschiderea oficială a evenimentelor din Timișoara - Capitală Europeană a Culturii, programată în weekend-ul 17-19 februarie 2023.
Ce știm, de asemenea, sigur este că vom colabora din nou cu Kokan Mladenović din Serbia, un regizor foarte talentat, care a realizat la noi deja trei spectacole de succes: Opera cerșetorilor (premiera în 2015), Shakespeare, Sonnet 66 (2017) și Lacul lebedelor revăzut (2019). În deschiderea TESZT, vom avea premiera proiectului de autor al lui Marco Chenevier, un coregraf-dansator italian senzațional, despre ce înseamnă să fii un bun cetățean european.

 În fine, avem două proiecte mari pentru a doua parte a anului 2023, dar nu le putem dezvălui încă.

[i] Iată programul festivalului MAFESZT 2023:
19 ianuarie 2023
Orașul paralel 2: Fabric
Coproducție Asociația Diogene - Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara - Teatrul German de Stat din Timișoara
Regia: Ana Mărgineanu
 
20 ianuarie 2023
Teatrul Szigligeti din Oradea, Trupa Lilliput
Fântâna fermecată
Regia: Daróczi István
*
Teatrul Szigligeti din Oradea
Nunta lui Figaro sau o zi nebună
Regia: Botos Bálint
 
21 ianuarie 2023
Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara
Caravaggio
Regia: Visky Andrej
 
22 ianuarie 2023
Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc
Regina frumuseții din Leenane
Regia: Barabás Árpád
 
23 ianuarie 2023
Teatrul Municipal Csíki Játékszín Miercurea Ciuc
Când timpul nu se mișcă
Regia: Vladimir Anton
 
24 ianuarie 2023
Teatrul de Nord Satu Mare, Trupa Harag György
Rasputin
Regia: Sardar Tagirovsky
 
25 ianuarie 2023
Teatrul de Nord Satu Mare - Trupa Brighella
Fântâna de Lapte
Regia: Nagy Regina
*
Ansamblul Nagyvárad (Oradea)
Al Dumnezeului
Regia: Novák Péter
 
26 ianuarie 2023
Îți pierzi din nume diacriticele - Spectacol-quiz pentru Ziua Culturii Maghiare
Regia: Kedves Emőke

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus