februarie 2023
Timișoara 2023
În 2023, Timișoara este, alături de orașul grec Elefsina și de cel maghiar Veszprém, Capitală Europeană a Culturii. LiterNet.ro vă propune o prezentare a celor mai importante evenimente care vor fi organizate cu această ocazie printr-o serie de interviuri cu jucători culturali importanți ai orașului.
De numele timișoreanului Marius Giura se leagă, din 1997 încoace, organizarea unuia dintre cele mai importante repere culturale ale României, Gărâna Jazz Festival, care are loc anual, în luna iulie 2023, în Banatul Montan, la aproximativ 1.000 de metri altitudine și 2 ore și jumătate (140 km) de condus de Timișoara. Prin intermediul Fundației Culturale Jazz Banat, al cărei președinte este, dl. Giura organizează, de asemenea, întâmplări muzicale relevante și în restul anului, în Timișoara și în alte orașe din țară.
Marius Giura (foto: Richard Wayne)

Mihai Brezeanu: Care sunt așteptările pe care le aveți de la evenimentul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii, atât în calitate de organizator de evenimente culturale, cât și ca cetățean al urbei?
Marius Giura: Ca orice timișorean care s-a încăpățânat să rămână aici, îmi doresc să fie un eveniment de succes, care să genereze în anii ce vin efecte benefice pentru cultura locală. Ca organizator de evenimente, nu știu încă dacă voi avea vreo implicare. Ce am făcut în ultimii 25 de ani ar trebui să fie suficient pentru a realiza evenimente de mare anvergură, fără a trebui să aplic proiecte în care să inventez că jazz-ul și alte genuri coboară în cartiere să caute strungari care să rotunjească audiențele.

Ca cetățean al urbei, eu văd lucrurile în modul următor. Sunt, în primul rând, câteva evenimente mari (expozițiile Victor Brauner și Constantin Brâncuși, Bienala Art Encounters, Flight Festival), evenimente de notorietate europeană, care probabil vor avea și public numeros. Apoi, dacă sperăm că Phoenix, Cargo sau alte vedete din țară vor aduce public din afara țării, ne înșelăm. Publicul de afară vine pentru nume mari, pentru artiști cu renume, care pot umple piețele cumpărând bilete.

Se uită, sau nici nu s-a aflat, că este un eveniment european, nu unul românesc. Desigur, și artiștii noștri vor fi parte din program pentru că trebuie să ne promovăm și noi cultura, dar, repet, piețele (că nu avem nici săli și nici măcar stadioane) se vor umple doar cu artiști mari, de notorietate. Din păcate, nici Roger Waters, nici Peter Gabriel nu vor ajunge în 2023 în Timișoara, deși vor fi pe aproape.

Legat de oraș, acesta nu e pregătit pentru un asemenea eveniment: clădiri nerenovate, străzi nereparate, un regulament de funcționare a localurilor total aiurit, absența totală a cluburilor de noapte. Cea mai importantă clădire a orașului, Castelul Huniade, unde ar trebui să funcționeze Muzeul Național al Banatului Timișoara, e închisă, nefiind nici măcar renovată la exterior. În schimb, prin intermediul acestui muzeu, se rezolvă finanțarea cu atribuire directă a unui festival super finanțat.

M.B.: Când se va întâmpla ediția a 27-a a Gărâna Jazz Festival? Ce nume din line-up sunt deja confirmate? Vor exista evenimente care vor marca statutul Timișoarei de Capitală Europeană a Culturii?
M.G.: În 2023, Gărâna Jazz Festival se va desfășura în perioada 6 - 9(10) iulie. Sunt câteva nume deja confirmate: Michel Godard (Franța), Sinikka Lagelend (Norvegia), The Side Effects, Stick Men, Daniel Herskedal (Norvegia) și mulți alții. Ca de fiecare dată în ultimii ani, Gărâna Jazz Festival va promova evenimentul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii. Festivalul poate face parte din obiectivele de interes ale celor care vor veni în Timișoara pentru evenimentele culturale din acest an. Suntem deschiși la orice propunere venită din partea organizatorilor Capitalei, chiar și din partea Consiliului Județean Timiș.

M.B.: Ce alte proiecte are în plan Fundația Culturală Jazz Banat pentru acest an?
M.G.: Vom mai organiza încă două sau trei evenimente la Gărâna. În Timișoara, în funcție de interes, vom organiza International Jazzy Day și Timișoara Jazz Festival.

M.B.: Cum stați cu finanțarea evenimentelor pe care le veți organiza?
M.G.: Există câțiva sponsori. În rest, finanțările nu au început încă. De altfel, sunt și au fost situații când rezultatele aplicațiilor la diferite surse de finanțare au venit cu două zile înainte de eveniment. E un subiect care merită a fi dezbătut separat.

M.B.: Ce recomandări (nu doar) muzicale ați face celor care se gândesc să vină anul acesta în Timișoara din motive culturale?
M.G.: Oferta e foarte bogată și cred că, în orice perioadă alege să vină cineva în Timișoara, va găsi ceva mulțumitor. Expozițiile Victor Brauner și Constantin Brâncuși și Bienala Art Encounters vor fi cu siguranță pe placul tuturor.

Nota redacției: Conform informațiilor publicate pe site-ul oficial al Timișoara - Capitală Europeană a Culturii opening.timisoara2023.eu/momente-importante/, festivalul JAZZx este organizat între 30 iunie și 3 iulie 2023 de Centrul Cultural PLAI și de Muzeul Național al Banatului Timișoara și finanțat de Consiliul Județean Timiș.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus