ianuarie 2024
Timișoara 2023
2023, anul când a deținut, alături de Elefsina și Veszprém, titlul de Capitală Europeană a Culturii, a trecut. Cum a fost mult-așteptatul An Cultural al Timișoarei? Ce va urma?

Deschidem seria de mini-interviuri Timișoara 2024 cu Emil Biebel, patronul magazinului de viniluri, cafe și povești Viniloteca (Str. General Berthelot 6, la 2 pași de parcul Doja, la 3 de Piața Maria și la 4 de Bega), curator muzical (în 2023, a apărut volumul 3 din seria de viniluri Lost Tapes TM - muzica pierdută și regăsită a anilor '90), impresar, organizator de concerte.

Emil Biebel (Foto: Gheorghe Sfaițer)

Mihai Brezeanu: Cum a fost 2023 pentru Timișoara? Ce a fost în 2023 pentru Viniloteca? Dar pentru tine, dincolo de magazin?
Emil Biebel: Am să răspund din punctul de vedere al "cetățeanului timișorean". A fost un an care mi-a adus aminte de ce îmi iubesc orașul atât de tare. A fost un an de care orașul meu avea nevoie. Sigur că nu a fost perfect, nici nu era în regulă să fie așa. Sigur ca au apărut și șmecherași, și sigur ne-am împiedicat, câteodată.
Clar ne-am fi dorit un "nume enorm" pe scena muzicală a orașului și ăsta ar fi fost unul dintre momentele în care se putea face asta. Dar nu e timpul pierdut. Doar ni se promit acum nu unul, ci două stadioane! Una peste alta, a fost cea mai buna "chestie" ce i s-a întâmplat orașului post-revoluție.

M.B.: Alege, rogu-te, un moment din Timișoara 2023 pe care crezi că-l vei povesti și peste 10, 20 de ani.
E.B.: Nu cred că a fost ceva chiar atât de memorabil, ți-am spus că a lipsit acel artist care sa întoarcă ochii Europei întregi către Timișoara. E adevărat, am avut Brâncuși, Brauner, hai și JAZZx. În rest, "marile festivale" Flight și Codru au fost doar circ pe bani mulți.

M.B.: Ce va fi în 2024 pentru Viniloteca? Și pentru tine, dincolo de magazin?
E.B.: Păi, la Viniloteca, pentru că intră în al 10-lea an de existență, vreau să mișc puțin lucrurile. Nu îmi e încă clar cum și dacă merită. Probabil voi face sesiuni acustice cu trupe timișorene. E aproape sigur că vom avea Implant pentru Refuz pe vinil. Foarte sigur voi aduce mai multă muzică din underground.

Pentru mine, 2024 sper să fie un an de challenge profesional și nu unul de challenge cu statul și taxele lui. Clar o să îmi aloc cât de mult timp pot și sunt lăsat pentru nepot.

M.B.: Cum va fi 2024 pentru Timișoara?
E.B.: Cred ca economic vom fi ok. Cultural, îmi este clar ca nu va mai fi efervescența din 2023, dar evenimentele care și-au făcut treaba vor rămâne. Sper ca autoritățile să susțină în limita posibilităților chestiile importante, dar să și ceară garanții că evenimentul contează și e un plus pentru oraș. După cum vezi, sunt doar presupuneri, nici o certitudine.

Viniloteca (foto: Alin Zelenco)

Interviul acordat LiterNet de Emil Biebel fix acum un an poate fi citit aici (Contextul Capitala Culturală e doar o întâmplare care poate ne va ajuta).

Un interviu mai amplu, acordat în decembrie 2023 unui post de televiziune local, e de privit și ascultat aici:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus