mai 2024
Festivalul Unscene al Universităților de Arte. Miercurea Ciuc, 2024
Context: A 4-a ediție a festivalului Unscene al Universităților de Arte, organizat de Teatrul Municipal Csíki Játékszín, are loc în perioada 9-15 mai 2024 la Miercurea-Ciuc. De-a lungul celor 7 zile, sunt prezentate producții ale Universității de Arte Târgu Mureș, Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, UNATC "I.L. Caragiale" București, Universității Naționale de Arte "George Enescu" Iași, Universității "Lucian Blaga" Sibiu, Universității de Vest Timișoara și Universității Rippl-Rónai din Kaposvár (Ungaria).

gen.snowflake s-a născut în anul universitar 2022-2023 și a fost jucat, printre altele, în ediția 2023 a festivalului craiovean Theater Network Talents (TNT). O cronică a acelei reprezentații, scrisă de Alberto Păduraru, poate fi citită aici. Între timp, generația de tineri studenți (arta actorului) ai Departamentului Român de Teatru din cadrul Facultății de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj Napoca e pe cale să termine al doilea an de master și reprezentația de la Unscene Miercurea-Ciuc 2024 a fost printre ultimele ale spectacolului lor.

Când spun lor, se cuvine să îi amintesc și pe Vlad Sălbatecu (dramatizare) plus Mihai Gligan și Tudor Antofie (regie), ultimii doi fiind colegi de generație cu actori, studenți la regie teatru în cadrul aceluiași Departament. Între momentul premierei cu gen.snowflake și prezent, Gligan și Antofie au debutat deja pe scene profesioniste. Mihai Gligan semnează regia spectacolului Instrucțiuni pentru asamblare corectă, premieră a Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț din martie 2024 (traducere Vlad Sălbatecu, detalii aici), în timp ce Tudor Antofie e regizorul producției Ultima iubire a lui Cezar de la Naționalul clujean (premieră octombrie 2023). Spectacolul unei generații, cum s-ar zice, dezvoltat în cadrul unei rezidențe derulate la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova, sub îndrumarea regizorului Bobi Pricop (organizator al TNT), în mai - iunie 2023.


Dramatizarea lui Vlad Sălbatecu se bazează pe poveștile celor 9 actori (actrița Naționalului craiovean, Ramona Drăgulescu, și cățelul lui Bobi, Benji, apar, în ipostază de guest stars, în materialul video care complementează poate cel mai dur, din punct de vedere emoțional, moment al spectacolului, cel care vorbește de cancer la 24 de ani). Spectacolul se bazează pe seria de monoloage / dialoguri-mediate (de tehnologie) care formează textul și pe muzica mixată și, parțial, produsă live de Eduard Crucianu și de Andrei Pleșa. Apropo de Andrei, și în viața lui de actor (cu excelente aptitudini de vocal și chitarist) s-au întâmplat evenimente majore între premiera gen.snowflake și reprezentația de la Ciuc: a debutat la rându-i pe o scenă mare, în proaspăta premieră (aprilie 2024) a lui Radu Afrim de la Naționalul craiovean, Trilogia memoriei.

Codruța Bonta, Leonard Chionac, Ioan Crișan, Petra Panait, Maria Pandrea, Demetra Vasiliu și Nicola Zaharia au, pe rând, momentele lor. Monoloage ori scene de grup. Uneori, gândurile vin pe scenă ca ecouri înregistrate ale memoriei și actorii le subliniază prin gesturi excelent sincronizate cu universul sonor și cel vizual. Codruța are o minunată interacțiune mediată de ecranul video cu mama interpretată de Ramona Drăgulescu, Petra își sincronizează fără cusur gesturile cu conștiința vorbitoare, cumplit de auto-acuzatoare, încarnată de Eduard).


Andrei Pleșa și Eduard Crucianu împart scena de debut, când comunică via, probabil, whatsapp, rostindu-și replicile cu fața spre spectatori în timp ce degetele tastează fără oprire pe ecranele mobilelor. Maria, Demetra, Nicola, Leonard și Ioan au propriile momente când, în cheie comică, onirică ori frustă, ridică temperatura, emoționând, punând pe gânduri, lovind.


În penultima scenă, Eduard Crucianu aprinde luminile în sală și se lansează într-un dialog semi-improvizat cu publicul, pe model stand-up / (auto)roast, chestionând atât munca de pe scenă, cât și prezența în fotoliul de spectator. Un act de curaj, excelent ținut în mână de interpret, un moment de referință nu doar al gen.snowflake, dar și al întregii atmosfere de pe scenele Unscene. Suita de spectacole studențești care au entuziasmat (și încă mai entuziasmează, până mâine, 16 mai 2024), Miercurea Ciuc-ul are ca numitor comun dorința & furia tinerilor de a (se) demonstra, de a (se) povesti, de a folosi mijloacele teatrele pentru a (se) exprima, pentru a (se) chestiona), pentru a (se) neliniști.

În scena de pe urmă, cei 9 actori și o muzică de club dintre cele mai energice creează tabloul unei generații care izbește (cu pumni, picioare, talent și muncă) în al patrulea perete, cel care îi desparte de public și de lume. Nu vor să rămână acolo, pe scenele universităților, bibelouri / păpuși manevrate de gusturile și interesele altora, ci vor să-și creeze propriul drum, marcat de propriile personalități, frici, dorințe, angoase, vise, prostii, reușite. Gen? Tupeu. Mișto!


Timpul & Spațiul reprezentației: 12.05.2024 @ Sala Studio a Teatrului Municipal Csíki Játékszín din Miercurea-Ciuc
 (Foto: Unscene)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus