Şapte Seri / septembrie 2007
... în România. Să nu se înţeleagă că am scris că nu mai merită pe plan global.

Da, un topic de care ne ferim. Toată ziua mergem la cinema, dar nu ne pasă cum sunt sălile. Sau ne pasă, dar nu avem ce face. Am lansat această iniţiativă unor "colegi de branşă". Cei mai tineri şi mai internetodezvoltaţi n-au nici o problemă, fie filmul lung sau lat, tot mai bine downloadat (nu e chiar o lozincă dar aşa e). În afară de vizionările de presă sau evenimentele mondene, puţini din cei care scriu despre cinema merg în sală, la faţa locului, la un loc cu publicul lor cititor. Şi mai puţini se preocupă de o cauză la fel de pierdută ca al doilea război mondial pentru Luftwafe. Şi caii se împuşcă, şi sălile se închid. Ar fi fost vaduri excelente, localizate fabulos, în centru pe Bulevard (din care mai supravieţuiesc Corso şi Festival) sau prin zonă, dar pe jos bântuie şobolanii şi pe scaune poposesc aurolacii. Sau ghinioniştii, termenul generic al cinefililor din România. Divided we fall.

De fapt trebuie să ne gândim că situaţia cinematografelor se leagă de afacerile imobiliare (datorită locaţiei), corupţiei şi unei legi a privatizării lor, care nu s-a întâmplat încă, deşi ne aflăm în 2007. Dar pentru unii distanţa faţă de 1987 se numără în sume adunate, pentru că tot ceea ce era al statului e al lor şi exploatează asta de atunci încoace. Unii se gândesc la soluţii alternative - Mungiu îşi distribuie 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile în cincisprezece oraşe fără cinema printr-o caravană cinematografică. Cu aparatură de proiecţie din Germania. Dar şi oraşele care au cinema îl au degeaba. Pentru că e un soi de frecţie la picior de lemn. Ori te deranjează vecinii de scaun şi telefoanele lor cu sonerii mai multe decât poveştile din 1001 de nopţi, ori proiecţia, care e o glumă, pe spinarea ta însă. Dacă vrei să vezi vreun generic până la capăt (de ce ai vrea să faci asta, oi fi dus cu leapşa), de ce n-o faci la tine acasă că ăsta e loc public şi se grăbeşte operatorul acasă sau la closet.

Nota bene; toate cinematografele sunt încă ale Româniafilm, cele particulare sunt luate în locaţie, toate aparatele de proiecţie sunt pa, la revedere, la casat cu ele. Când treci prin oraş şi vezi ruinele fostelor cinematografe, ţi se rupe sufletul sau te doare-n cot, pentru că ai Plasmă acasă sau filmul pe I-pod? Cum se face că singura grădină cinema din Bucureşti (E-Uranus) a fost amenajată cu pizza şi bere, dar fără aparat de proiecţie ca lumea, să nu mai vorbim de SUNET, te mai duci să vezi acolo filme din Nouvelle Vague? Sau cînd ai colea, la Universitate, DVD-uri pirat cu filmele nou ieşite în SUA, sau cele ruseşti cu şase filme pe un disc? Păi şi atunci? De ce să dai banii să mergi la Patria, unde sunetul e vraişte, o boxă e spartă cred că deja de anul trecut. Proiectorul nu are destulă lumină, sala miroase, ţi-e şi frică să stai pe scaun. E şi o sală imensă, care cu siguranţă ar putea fi exploatată pentru ceva, deşi cred că la câte locuri are, nu se mai poate umple decât pentru vreun eveniment special. Radu Muntean a făcut greşeala de a-şi proiecta la premieră Hîrtia va fi albastră anul trecut aici, şi nimeni n-a înţeles dialogurile, ce să mai vorbim despre sound design... În plus, când dai biletul la control poţi să fii sigur că pe el mai intră cel puţin vreo doi amărâţi, pentru că nu e rupt ci păstrat şi dus înapoi la casă. Ce nevoie ai avea tu de cotor? Doar că scrie, "păstraţi biletul pentru control"? N-am înţeles de ce distribuitorii îşi bagă filmul în acest imens cavou, de unde se aleg mai mult cu pierderi. Copia va fi zgâriată pe vecie, numărul de spectatori va fi înjumătăţit, şi doar turiştii accidentali mai calcă în fostul cinema Aro. Da, eram la Patria (şi numele ar trebui schimbat oricum) şi aud o pisică, miau, miau în timpul noului Harry Potter. Nu în film, pe undeva, de dincolo de ecran, din sală. În momentul următor, ca-n Odorama lui John Waters, simt şi binecunoscutul miros de felină delimitându-şi teritoriul. Unde să mă plîng? Cine se ocupă de cinematografe? Ministerul Magiei? Pentru că procedează ca Iosefini, "Uite, fără mîini!!!"


Notă: Acum şi pe blog la http://www.protv.ro/bloguri/ald-s-movieland.

Citeşte şi părerea lui Andrei Creţulescu despre acest subiect.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus