Observator Cultural / iulie 2008
Iată cum se face că nici în al doisprezecelea ceas (la a Xll-a ediţie) n-am reuşit să merg la Gărîna. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, am fost invitat în juriul concursului Lady Summertime din Finlanda. În acest an, s-a ivit pe neaşteptate posibilitatea de a pleca în China. Şi asta pentru că, pentru prima oară în istoria omenirii, o formaţie de jazz din România a fost invitată/ delegată să concerteze în aceste zile în Republica Populară Chineză.

Prilejul fericit este oferit de manifestarea cultural-artistică Celebrate With Us One Week Of Romanian Delights, una dintre multiplele manifestări cu acest profil organizate ca preludiu la Olimpiada de la Beijing din august.

Aşadar, în perioada 19-26 iulie 2008, alături de Arcadia Quartet (muzică clasică), Răzvan Mazilu (dans), Rozalb de Muro (fashion cu manechine din ţara gazdă) şi DJ Vasile, jazzul românesc va fi reprezentat cu cinste de Hariclea & Sorin Terinte Trio (Sorin Terinte - pian, Răzvan Cojanu - bas şi Eugen Nichiteanu - baterie), care vor susţine 4 concerte la Song Bar & Kitchen.

(Încă) multă lume se întreabă cine sînt aceşti artişti. Vina că sînt prea puţin cunoscuţi aparţine atît publicului, cît şi promotorilor şi artiştilor respectivi, care, deşi fac parte oarecum dintr-o generaţie mai degrabă medie, nu sînt prea interesaţi să-şi facă publicitate. Ei preferă, ca mulţi alţi artişti cu adevărat valoroşi, să se concentreze mai degrabă asupra artei lor şi asupra propriilor proiecte muzicale. Aşa se face că recunoaşterea lor a venit cu o mică întîrziere, dar a venit de la sine şi cu siguranţă va dăinui.

Dacă Eugen Nichiteanu, cel mai în vîrstă, poate fi considerat deja un artist matur, cunoscut atît în ţară, cît şi în străinătate datorită numeroaselor prezenţe scenice (cluburi, concerte, festivaluri, studiouri de înregistrare) alături de muzicieni consacraţi, pianistul Sorin Terinte a fost remarcat mai degrabă în Anglia (2000-2002, inclusiv la London Jazz Festival, 2001) decît în propria ţară, iar basistul Răzvan Cojanu s-a impus în ultimii ani ca unul dintre cei mai valoroşi muzicieni din noua generaţie.

Hariclea Bădescu reprezintă o nouă revelaţie a jazzului vocal românesc. Deşi a absolvit Academia de Muzică din Cluj în anul 2000, pînă acum ea a activat mai degrabă în arta teatrală (rareori a fost prezentă pe o scenă de jazz/ club). Cu scena muzical-jazzistică a cochetat de vreo doi ani şi jumătate, de cînd se află în Capitală. În acest timp, a tăcut şi a studiat. Abia în această primăvară a debutat la Art Jazz Club, alături de Sorin Terinte Quartet, apoi, la Gala Premiilor de Jazz pe 2007 (31 martie 2008, Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română"), proaspătul laureat cu titlul de "Muzicianul anului" - pianistul Mircea Tiberian - a invitat-o să cînte o piesă în duo. Acelaşi Mircea Tiberian, dar în calitate de director artistic al festivalului Jazzy Spring, recunoscînd potenţialul creator-interpretativ al solistei, i-a propus să susţină, în cadrul evenimentului, un recital împreună cu Sorin Terinte Trio. Am putea spune că acesta a fost momentul consacrării definitive în jazz a (totuşi) tinerei interprete Hariclea Bădescu.

Şi publicul, şi comentatorii de specialitate au aplaudat cu încîntare apariţia unei noi stele (care arde-cîntă-trăieşte-se transpune cu cea mai mare intensitate posibilă), a unei noi vedete în jazzul vocal românesc. De aici pînă la şansa extraordinară, atît pentru ea, cît şi pentru Trio Sorin Terinte, de a cînta în China nu a fost decît un pas. Un pas important pentru aceşti muzicieni, dar şi pentru jazzul românesc. Detalii despre eveniment, puteţi afla aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus