august 2024
Gala Tânărului Actor HOP 2024
Adrian Rîmboacă, vârsta: 24 ani, născut în 1999, rezidență actuală: București

Studii: Arta Actorului, Facultatea de Teatru, UNATC "Ion Luca Caragiale" (licență, 2020-2023)

Participă la Gala HOP 2024, la secțiunea Grup cu momentul artistic Măieștrii, alături de colegii săi: Iosif Paștina, Cătălin Vîlcu și Ștefan Voicu.

Oana Balaci: Cum te vezi tu? Cum crezi că te văd ceilalți?
Adrian Rîmboacă: În opinia mea, sunt un tip reflexiv, profund, sincer, corect, hotărât, care iubește muzica rock. Ceilalți cred că m-ar caracteriza ca fiind sociabil, amuzant, onest, uneori sarcastic și nu întotdeauna punctual.

O.B.: A fost vreun moment în copilăria ta în care se putea prevesti că vei ajunge artist?
A.R.: Nu pot identifica un moment anume care să fi prevestit actuala mea profesie, dar de mic mi-a plăcut "să mă dau în spectacol" în prezența prietenilor și a colegilor - să povestesc, să spun glume - și să observ reacțiile celor din jur.

O.B.: Cum te ajută (sau încurcă) actoria în viața de zi cu zi?
A.R.: Am căpătat reflexul de a analiza "la rece" toate întâmplările trăite, mă gândesc mereu ce anume ar fi util să extrag și să rețin din situațiile respective pentru a-mi îmbogăți bagajul emoțional pe care îl accesez permanent în munca de actor.

O.B.: Care este atmosfera ideală de lucru pentru tine?
A.R: Ideal pentru mine este să lucrez într-o atmosferă relaxată, într-o echipă în care fiecare își dorește ca rezultatul muncii noastre să fie cât mai bun și depune efort în acest scop, în care să nu existe aroganțe, ci doar ambiții. Mi se mai pare important ca orice proiect din care fac parte să aibă termene de finalizare precise, pentru fiecare etapă în parte, fiindcă în lipsa acestora am tendința de a amâna.

O.B.: Povestește o întâmplare importantă de la o repetiție.
A.R.: Cea mai recentă s-a petrecut la una dintre repetițiile pentru momentul artistic pregătit de noi pentru HOP, prima la care asista cineva, o prietenă a noastră. Am râs continuu timp de câteva minute, fără ca vreunul dintre noi patru să poată rosti vreo replică, iar această întâmplare mi se pare importantă fiindcă arată cât de mult ne place ceea ce facem și cât de amuzant este momentul nostru.

O.B.: Cum te pregătești pentru un rol?
A.R.: În primul rând, citesc tot scenariul cu foarte mare atenție. E important să îmi descopăr personajul și din ceea ce spun și gândesc ceilalți despre el, să înțeleg cât mai bine ce rol îndeplinește personajul meu în piesă. Apoi încerc să îmi găsesc repere, caut similitudini între personaj și cunoscuți ai mei sau personaje din filme, cărți, alte piese de teatru.

O.B.: Povestește despre un rol care a rămas cu tine mult timp după ce l-ai jucat.
A.R.: Rolul care a rămas cu mine cel mai mult timp este Oberon, din Visul unei nopți de vară de William Shakespeare, spectacolul meu de licență, în regia prof. Mihaela Sîrbu. Este rolul pe care l-am jucat de cele mai multe ori - încă mai jucăm acest spectacol - și fiecare reprezentație este pentru mine o ocazie de a descoperi alte nuanțe și de a observa cum m-am dezvoltat eu ca actor, reprezintă un fel de check point, un test de verificare pentru a vedea unde mă situez acum raportat la celelalte reprezentații.

O.B.: Poate că nu ai încă luxul de a alege în ce spectacole joci sau ce roluri accepți. Dar ce cauți într-un spectacol și într-un rol? Care sunt criteriile după care ai ales / vei alege să intri într-o echipă creativă?
A.R.: În primul rând, caut să îmi placă. În al doilea rând, să mă provoace. Mi-ar plăcea să pot alege mereu să lucrez cu artiști pe care îi admir, de la care să simt că am ce învăța.

O.B.: Gurile rele spun că "se moare de foame din actorie". Cum răspunzi?
A.R.: Deocamdată mă descurc.

O.B.: Ce carieră ai fi urmat dacă nu ai fi urmat actoria?
A.R.: Rockstar!

O.B.: Ce te atrage la film și ce te atrage la teatru?
A.R.: În privința filmului, încă nu pot răspunde la întrebare fiindcă nu am suficientă experiență. La teatru mă atrage faptul că întreaga echipă este împreună pe tot parcursul proiectului, că dacă se lucrează cum trebuie nu ești niciodată singur, ai mereu sprijinul colegilor. Și îmi place adrenalina pe care o simt de fiecare dată când sunt pe scenă.

O.B.: Alege o carte, un film și o melodie care te-au marcat și explică într-un rând de ce.
A.R.: Cartea: Interviu cu un vampir de Anne Rice, fiindcă îmi plac vampirii, mi se par cool.
Filmul: The Wrestler, regizat de Darren Aronofsky, pentru că este despre un om care nu a știut să facă alegerile potrivite și când realizează acest lucru este prea târziu să îndrepte lucrurile.
Melodia: Eyes of a Panther a trupei Steel Panther.


O.B.: Ce faci când nu ești artist? Ai și hobby-uri care nu au legătură cu arta?
A.R.: Merg la sala de fitness, mă joc la computer, cânt la chitară...

O.B.: Ce te-a determinat să te înscrii la Gala HOP 2024? Ce așteptări ai de la această competiție?
A.R.: Inițiativa îi aparține lui Iosif Paștina, el a venit cu propunerea de a ne înscrie, la secțiunea Grup. Alegerea momentului artistic mi s-a părut foarte interesantă și amuzantă: meșterii lui Shakespeare, din Visul unei nopți de vară sunt, în viziunea noastră, Măieștrii pe care îi veți vedea pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba-Iulia, la finalul acestei luni. Pentru mine, această competiție reprezintă în primul rând șansa de a lucra cu oameni pe care îi apreciez - Iosif Paștina, Cătălin Vîlcu și Ștefan Voicu - un moment actoricesc care ne place mult și ne reprezintă. Cea mai mare așteptare pe care o am de la Gala HOP este să ne distrăm, căci tare îmi place ceea ce am reușit să creăm, momentul nostru a ieșit exact așa cum ne-am dorit și mă bucur că avem ocazia să îl prezentăm în cadrul acestui eveniment.

O.B.: Cât de relevantă ți se pare tema ediției 2024 (Identitatea actorului autentic - amprenta unicității sale) pentru tine și pentru artiștii de azi?
A.R.: Foarte relevantă, aduce în prim-plan actoria în sine, actoria pură, al cărei fundament este autenticitatea.

O.B.: Mulțumesc frumos, baftă la HOP și dincolo de HOP.
A.R.: Mulțumesc. Să fie!

(Foto: Elena Oltea)



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus