august 2020
Festivalul TIFF 2020
Cele mai bune filme ale ediţiei şi cineaştii momentului au fost aplaudaţi sâmbătă seară, pe 8 august 2020, la Gala de decernare a premiilor Festivalului Internaţional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Filmul Babyteeth / Prima iubire, debutul regizoarei australiene Shannon Murphy, cu Eliza Scanlen în rolul principal, a fost desemnat marele câştigător al celei de-a 19-a ediţii TIFF şi a fost recompensat cu Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro, "pentru bucuria vieţii spusă prin experienţa trecerii noastre dincolo".

Favoritul publicului a coincis, la această ediţie, cu filmul premiat de juriul festivalului. În urma voturilor acordate de spectatori, Babyteeth a fost distins şi cu Premiul Publicului, oferit de Mastercard, premii ridicate de distribuitorii filmului, Bad Unicorn.

Producătoarea Ada Solomon, regizoarea Adina Pintilie, actorul András Hatházi, dramaturgul Csaba Székely şi scriitorul Philip O Ceallaigh au desemnat doi câştigători ai Premiului pentru cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro. Tim Mielants a impresionat juriul cu De Patrick, o poveste care "a reuşit să creeze o lume deosebită şi bizară, cu cea mai mare naturaleţe". Regizoarea Zheng Lu Xinyuan a fost premiată ex-aequo pentru Ta fang jian li de yun / The Cloud in Her Room / Norul din camera ei, "o experienţă cinematografică (şi cinefilă) neconvenţională, care dezvăluie o voce regizorală în devenire de un curaj şi un talent impresionante".

Pentru "fascinanta incursiune în intimitatea unei femei aflate într-o situaţie de criză", actriţa Evgeniya Gromova, protagonista filmului Vernost / Fidelitate / Fidelity, a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab. "Sunt bucuroasă să văd că viaţa nu s-a oprit pur şi simplu şi că festivalul acesta are loc, şi sunt recunoscătoare că mă aflu printre premianţi", a transmis actriţa într-un mesaj video. Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO, i-a revenit producţiei independente Sora / Sister, regizat de Svetla Tsotsorkova, "o poveste inedită, surprinzătoare şi comică, în care un şir de minciuni conduce la adevăr".

500 invitaţi, spectatori şi jurnalişti au fost prezenţi la gala prezentată de preşedintele festivalului, Tudor Giurgiu, alături de Amalia Enache, şi transmisă live. Spectacolul, organizat în conformitate cu normele de distanţare şi cu respectarea măsurilor de siguranţă, a debutat cu un moment muzical oferit de Surorile Osoianu. Invitată specială la eveniment, artista Marina Voica a cântat două dintre cele mai cunoscute melodii din repertoriul său. În onoarea celor peste 40 de ani dedicaţi teatrului şi filmului, Maria Ploae "o expresie a sensibilităţii, fără de care istoria filmului românesc nu ar mai fi fost aceeaşi", a fost la rândul său premiată la Gala TIFF.19. În aplauzele publicului, jurnalistul Cătălin Ştefănescu i-a înmânat actriţei Premiul de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz.

Prezent la eveniment, Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, i-a înmânat lui Radu Ciorniciuc, realizatorul documentarului Acasă, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (constând în role de film şi servicii de producţie), oferit de Cinelabs România. "Sperăm că filmul Acasă este un punct de pornire pentru o discuţie reală despre implicarea celuilalt atunci când acest lucru este necesar", a subliniat producătoarea filmului, Monica Lăzurean-Gorgan.

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Banca Transilvania, i-a fost acordat filmului Urma, în regia lui Dorian Boguţă. O menţiune specială i-a revenit filmului Ivana cea Groaznică, realizat de Ivana Mladenović, "pentru curajul de a expune un suflet rănit, într-un mod fermecător, tandru şi profund personal". Neputând fi prezentă la Gală din cauza restricţiilor internaţionale de circulaţie, regizoarea a dedicat premiul Ancăi Pop, una dintre artistele din distribuţie, care şi-a pierdut viaţa în mod tragic în timp ce filmul se afla în post-producţie.

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film unui titlu din secţiunea Zilele Filmului Românesc, i-a revenit documentarului Totul nu va fi bine, realizat de Adrian Pîrvu şi Helena Maksyom, un road-movie care urmăreşte traiectoriile unor vieţi influenţate de Cernobîl. Şi atunci... ce e libertatea?, în regia lui Andrei Zincă, a cucerit inimile spectatorilor şi a fost recompensat cu Premiul Publicului în secţiunea Zilele Filmului Românesc, în valoare de 1500 de euro, oferit de Dacin Sara.

Kaïmós / Amar, regizat de Sarra Tsorakidis, s-a remarcat printre filmele scurte din competiţia autohtonă şi a câştigat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, oferit de UCIN, şi servicii constând în echipament, cameră electrică şi grip, în valoare de 5.000 de euro, oferite de CutareFilm. Juriul a acordat şi două Menţiuni Speciale filmelor Bilet de iertare, în regia Alinei Şerban, şi Moartea şi cavalerul, regizat de clujeanul Radu Gaciu.

Jurnalista Alexandra Tănăsescu a fost desemnată la această ediţie marea câştigătoare a Bursei Alex. Leo Şerban. Premiul în valoare de 2.500 de euro, oferit în parteneriat cu Conceptual Lab, va sprijini dezvoltarea portalului online Cultura la dubă. O Menţiune specială, în valoare de 500 Euro, i-a fost acordată criticului de film Victor Morozov, pentru volumul Peste graniţă. Cinema-ul românesc în context transnaţional. Pentru rolul remarcabil din Monştri., actorul Cristi Popa a obţinut Menţiunea specială, în valoare de 1.000 de euro, acordată în parteneriat cu Conceptual Lab unui tânăr actor român care s-a remarcat într-un film lansat în anul 2019.

În cadrul platformei Transilvania Pitch Stop, premiul Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro, a fost adjudecat de proiectul Kretsul, regizat de Alexandra Likhacheva şi produs de Anna Shalashina. Serviciile de post-producţie, oferite de Chainsaw Europe, în valoare de 25.000 de euro, au fost oferite proiectului Panopticon, regizat de George Sikharulidze şi produs de Vladimer Katcharava. Premiul Transilvania Pitch Stop, oferit cu sprijinul DACIN SARA, în valoare de 3.500 de euro, i-a fost acordat proiectului Blue Banks, regizat de Andreea Cristina Borţun, o producţie a Gabrielei Suciu-Pădureţu. În cadrul Transilvania Pitch Stop Workshop, premiul Transilvania Pitch Stop CoCo Award, oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market, i-a revenit proiectului Sep & Ana, în regia lui Paul Cioran, produs de Claudiu Mitcu.

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, Institutul Francez şi RFI România, a fost câştigat de filmul Adoraţie / Adoration, "povestea de dragoste asimetrică, ieşită din tipare", în regia belgianului Fabrice du Welz.


Câştigătorii TIFF 2020

Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro - Babyteeth / Prima iubire, regia Shannon Murphy
Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro - Tim Mielants, pentru filmul De Patrick şi ex-aequo Zheng Lu Xinyuan, pentru filmul Ta fang jian li de yun / The Cloud in Her Room / Norul din camera ei
Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO - Sora / Sister, regia Svetla Tsotsorkova
Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab - Evgeniya Gromova pentru rolul din Vernost / Fidelitate / Fidelity
Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film unui film din secţiunea Zilele Filmului Românesc - Totul nu va fi bine, regia Adrian Pîrvu, Helena Maksyom
Premiul Publicului, oferit de MasterCard - Babyteeth / Prima iubire, regia Shannon Murphy
Premiul Publicului pentru cel mai popular film din secţiunea Zilele Filmului Românesc, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Dacin Sara - Şi atunci... ce e libertatea?, regia Andrei Zincă
Premiul de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz - actriţei Maria Ploae
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (constând în role de film şi servicii de post-producţie), oferit de Cinelabs România - Acasă, regia Radu Ciorniciuc
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Banca Transilvania - Urma, regia Dorian Boguţă
Menţiune specială în cadrul Zilelor Filmului Românesc - Ivana cea Groaznică, regia Ivana Mladenović
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, oferit de UCIN, şi servicii constând în echipament, cameră electrică şi grip, în valoare de 5.000 de euro, oferite de CutareFilm - Kaïmós / Amar, regia Sarra Tsorakidis
Menţiuni speciale ale juriului Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj - Bilet de iertare, regia Alina Şerban, şi Moartea şi cavalerul, regia Radu Gaciu
***
Premii în cadrul programelor TIFF

Transilvania Pitch Stop
Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro - Kretsul, regizat de Alexandra Likhacheva, produs de Anna Shalashina - WISH Media (Rusia)
Servicii de post-producţie oferite de Chainsaw Europe, în valoare de 25.000 de euro - Panopticon, regizat de George Sikharulidze, produs de Vladimer Katcharava - 20 Steps Productions (Georgia)
Premiul Transilvania Pitch Stop, oferit cu sprijinul Dacin Sara, în valoare de 3.500 de euro - Blue Banks, regizat de Andreea Cristina Borţun, produs de Gabriela Suciu-Pădureţu (Atelier de Film)

Transilvania Pitch Stop Workshop
Transilvania Pitch Stop CoCo Award, oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market - Sep & Ana, regizor Paul Cioran, producător Claudiu Mitcu - We are basca (România)

Competiţia Locală
Premiul Competiţiei Locale, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania - Ceea ce nu am observat, regia Farkas Boglárka Angéla
Menţiune Specială în cadrul Competiţiei Locale, în valoare de 300 de euro, oferit de Fabrica de Pensule - Între lumi, regia Maria Cinar-Jiga

Alte premii
Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, Institutul Francez, RFI România - Adoraţie, regia Fabrice du Welz (Belgia)
Bursa Alex. Leo Şerban, în valoare de 2500 de euro, oferită în parteneriat cu Conceptual Lab - Alexandra Tănăsescu, pentru proiectul Cultura la dubă
Menţiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Şerban, în valoare de 500 de euro - criticul de film Victor Morozov, pentru volumul Peste graniţă. Cinema-ul românesc în context transnaţional
Menţiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Şerban, în valoare de 1.000 de euro, acordată în parteneriat cu Conceptual Lab unui tânăr actor român care s-a remarcat într-un scurtmetraj sau un lungmetraj a cărui premieră a avut loc în 2019 - Cristi Popa pentru rolul din Monştri.

***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutului Cultural Român, Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene
Prezentat de: Banca Transilvania / Partener principal: Mastercard / Maşina oficială: Mercedes Benz / Cafeaua oficială: Nespresso / Asigurător oficial: Groupama
Sponsori: Orange, Lidl, CEMACON, Kronenbourg Blanc, HBO GO, Regina Maria, Tenaris Silcotub, E-ON, Compania de apă Someş, IQOS, Tazz by Emag, McDonalds, Conceptual Lab, Farmec, JTI, Promelek, PMA, Lecom, BDG, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Via Viticola Sarica Niculiţel, Zetea, Crama Lechburg, Coca Cola HBC
Partener de vestimentaţie: Tudor. Personal Tailor / Partener logistic: DHL / Partener digital: Halcyon Mobile / Partener tehnic: REEA / Partener ospitalitate: EXIMTUR / Recomandat de: Europa FM
Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, TV5, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Femeia.ro, Cinemagia, Radio România Cultural, Cineuropa, Film New Europe, Observator Cultural, Business Review, Sinteza, Agerpres, VICE, Life.ro, Films in Frame, Zile şi Nopţi, Cinemap, AaRC.ro, LiterNet
Parteneri media locali: EBS Radio, Făclia, Filmtett, InfoTrafic, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Transindex, afaceri.news
Partener de monitorizare: mediaTRUST
***
Ne puteţi urmări pe: tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Instagram | Youtube
Filme oricând şi oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.

Descarcă broşura şi programul TIFF 2020 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus