august 2021
Festivalul TIFF 2021

Cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi-a desemnat câştigătorii sâmbătă seară, pe 31 iulie 2021, în aplauzele celor peste 1.500 de spectatori din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Cu participarea starului Sergei Polunin şi a unora dintre cei mai importanţi cineaşti ai momentului, Gala de decernare a premiilor TIFF 2021 a reprezentat un prilej de celebrare a celor două decenii petrecute #împreunăprinfilm. Kitoboy / The Whaler Boy / Vânătorul de balene, debutul regizorului rus Philipp Yuryev, a fost recompensat cu Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro. Premiul i-a fost înmânat chiar de invitatul special al ediţiei, Sergei Polunin, căruia i-a fost dedicat un moment special la gală.

Scenaristul şi scriitorul mexican Guillermo Arriaga, producătorul Katriel Schory, regizorul şi producătorul american Scott Coffey, actriţa Maria Popistaşu şi Christian Jeune, directorul Departamentului de Film al Festivalului de la Cannes, au decis în unanimitate să premieze acest "minunat portret, meticulos realizat, al unei comunităţi izolate şi al viselor unui băiat năucit de social media''.

Câmp de maci, debutul regizorului Eugen Jebeleanu, a obţinut două premii importante în seara de gală. "Pentru felul în care susţine tensiunea dramatică de-a lungul unui întreg film şi pentru modul curajos în care conduce un ansamblu de actori într-o coregrafie impecabilă'', producţia autohtonă a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro. Filmul s-a aflat şi în topul preferinţelor spectatorilor, cucerind la această ediţie Premiul Publicului, oferit de MasterCard.

Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim, i-a revenit actriţei Petra Martínez, protagonista producţiei spaniole La vida era eso / That Was Life / Aşa-i viaţa. Premiul i-a fost înmânat regizorului David Martín de los Santos, prezent la Cluj. "Pentru felul în care foloseşte un road movie în sensul cel mai literal al expresiei în descrierea cinematică poetică a unei relaţii dintre un tată şi fiul său, pe fundalul unei naturi aride şi aspre'', producţia indiană Koozhangal / Pebbles / Pietricele, în regia lui P.S. Vinothraj, a fost distinsă cu Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO.

Juriul a acordat şi o menţiune specială filmului Tvano Nebus / The Flood Won't Come / Nu mai vine potopul, "o meditaţie despre absurditatea războiului''. Numele câştigătorului a fost dezvăluit printr-un mesaj de Guillermo Arriaga, care nu a putut fi prezent la Cluj şi şi-a exprimat regretul de a nu putea vizita România.

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film unui film din secţiunea Zilele Filmului Românesc, i-a fost oferit thriller-ului Neidentificat, de Bogdan George Apetri.

Gala prezentată de Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, şi de jurnalista Amalia Enache a fost transmisă live pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube al festivalului şi a fost urmărită de mii de iubitori de film, care s-au bucurat de la distanţă de surprizele serii care a debutat cu un concert live Damian & Brothers. Evenimentul va putea fi urmărit luni, 2 august 2021, de la ora 22.00, pe TVR1.

Cineastul maghiar István Szabó a mulţumit întregii echipe TIFF pentru zilele petrecute la Cluj, unde i-a fost înmânat oficial Premiul pentru întreaga carieră, anunţat în 2018. Un moment cu totul special a fost cel al discursului lui Nae Caranfil, câştigătorul Premiului de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz. "Vreau să-i mulţumesc pentru acest premiu publicului meu. Publicul meu, prietenul meu'', a subliniat actriţa Cezara Dafinescu, distinsă la această ediţie cu Premiul pentru întreaga carieră, oferit de Cemacon. Acordat doar la ediţii aniversare, Premiul special - Trofeul Transilvania 20 i-a fost înmânat de către Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF, criticului de film Dan Făinaru. "Vin aici, la TIFF, în fiecare an, pentru că de fiecare dată simt că mă întorc în familie'', a mărturisit acesta.

Otto Barbarul, debutul regizoarei Ruxandra Ghiţescu, a obţinut Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (constând în role de film şi servicii de post-producţie), oferit de Cinelab România. Prezentat în premieră naţională la TIFF, #dogpoopgirl, în regia lui Andrei Huţuleac, a fost distins cu Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Banca Transilvania. Cel mai votat film autohton la această ediţie, documentarul România sălbatică, realizat de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache, a fost distins cu Premiul publicului pentru cel mai popular film românesc, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Dacin Sara.

Recent proiectat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, When Night Meets Dawn (r. Andreea Borţun) a fost recompensat cu Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 5.000 de euro, în servicii constând în echipament, cameră electrică şi grip oferite de CutareFilm. Juriul Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj a acordat şi o Menţiune specială filmului de animaţie Cântec de leagăn, în regia lui Paul Mureşan.

O fată singură în noapte, semnat de Sorana Borhină şi Rodica Dominţeanu, a fost desemnat Cel mai bun scenariu de lungmetraj în cadrul Full Moon Script Contest, noul concurs dedicat autorilor de scenarii de thriller, fantasy, comedii negre şi filme horror. La categoria serial/miniserie, premiul i-a revenit scenariului Cazul Bâlea Lac / Istorii întunecate, semnat de Alex Ţibu şi Şerban Racoviţeanu. Fiecare proiect a fost recompensat cu câte un premiu în valoare de 1.500 de euro.

Cristian Pascariu a fost desemnat la această ediţie marele câştigător al Bursei Alex. Leo Şerban. Premiul în valoare de 2.500 de euro, oferit în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim, va sprijini dezvoltarea proiectului A Flower is Not a Flower, lungmetraj de debut şi nuvelă, ambele semnate de câştigător. O Menţiune specială, în valoare de 500 de euro, i-a fost acordată proiectului de revistă de cinema tipărită Films in Frame. Pentru rolurile remarcabile din Mia îşi ratează răzbunarea şi Otto Barbarul, actriţa Ioana Bugarin a obţinut Menţiunea specială, în valoare de 1.000 de euro, acordată în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim unui tânăr actor care s-a remarcat într-un film lansat în 2020 şi 2021.

În cadrul platformei Transilvania Pitch Stop, Premiul Chainsaw Europe, constând în servicii de post-producţie în valoare de 25.000 de euro, i-a revenit proiectului The Talentless, regizat de Radivoje Bukvić şi produs de Jovana Jovičić (Serbia). Premiul de dezvoltare Transilvania Pitch Stop, oferit de Avanpost Media şi TIFF, în valoare de 7.000 de euro, a fost obţinut de proiectul The Poor Dove, al regizorului Călin Laur, produs de Ştefan Nahaba (Republica Moldova). Proiectul Sasha, regizat de Vladimir Beck şi produs de Katerina Mikhaylova, Vasily Klepatsky şi Ruben Dishdishyan (Rusia), a câştigat Premiul Centrului Naţional al Cinematografiei Republica Moldova, oferit în cadrul Transilvania Pitch Stop, în valoare de 1.500 euro. Premiul CoCo, oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market, le-a revenit regizoarei Ioana Ţurcan şi producătoarei Ana Maria Pîrvan, pentru proiectul The Ways We Look at the Sun (România).

Filmul Teddy, regizat de Ludovic Boukherma şi Zoran Boukherma, a câştigat Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, RFI România şi Institutul Francez.

Câştigătorii celei de-a 20-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, TIFF 2021

Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro - Kitoboy / The Whaler Boy / Vânătorul de balene (cronici aici şi aici), regia Philipp Yuryev
Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro - Eugen Jebeleanu, pentru filmul Câmp de maci (cronici aici)
Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO - Koozhangal / Pebbles / Pietricele (cronică aici), regia P.S. Vinothraj
Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim - actriţei Petra Martínez, pentru rolul din La vida era eso / That Was Life / Aşa-i viaţa (cronici aici, aici şi aici)
Menţiunea specială a juriului - Tvano Nebus / The Flood Won't Come / Nu mai vine potopul (cronică aici), regia Marat Sargsyan
Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film unui film din secţiunea Zilele Filmului Românesc - Neidentificat (cronici aici), regia Bogdan George Apetri
Premiul Publicului, oferit de MasterCard - Câmp de maci (cronici aici), regia Eugen Jebeleanu
Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Dacin Sara - România sălbatică, regia Dan Dinu, Cosmin Dumitrache
Premiul de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz - regizorul Nae Caranfil
Premiul pentru întreaga carieră, oferit de Cemacon - actriţa Cezara Dafinescu
Premiul special - Trofeul Transilvania 20 - criticului de film Dan Făinaru
Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (constând în role de film şi servicii de post-producţie), oferit de Cinelab România - Otto Barbarul (cronici aici), regia Ruxandra Ghiţescu
Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Banca Transilvania - #dogpoopgirl, regia Andrei Huţuleac
Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 5.000 de euro in servicii constând în echipament, cameră electrică şi grip oferite de CutareFilm - When Night Meets Dawn, regia Andreea Borţun
Menţiunea specială a juriului Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj - Cântec de leagăn, regia Paul Mureşan

*** 

Premii în cadrul programelor TIFF

Transilvania Pitch Stop
Premiul Chainsaw Europe
, constând în servicii de post-producţie în valoare de 25.000 de euro - The Talentless, regizat de Radivoje Bukvić, produs de Jovana Jovičić - Prikaz Film (Serbia)
Premiul de dezvoltare Transilvania Pitch Stop, oferit de Avanpost Media & TIFF, în valoare de 7.000 de euro - The Poor Dove, regizat de Călin Laur, produs de Ştefan Nahaba - Racketa Production (Republica Moldova)
Premiul Centrului Naţional al Cinematografiei Republica Moldova, oferit în cadrul Transilvania Pitch Stop, în valoare de 1.500 euro - Sasha, regizat de Vladimir Beck, produs de Katerina Mikhaylova, Vasily Klepatsky, Ruben Dishdishyan - Vega Film, Mars Media Entertainment (Rusia)
Premiul CoCo, oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market - The Ways We Look at the Sun, regizat de Ioana Ţurcan, produs de Ana Maria Pîrvan - Studioset Production (România)

Full Moon Script Contest
Cel mai bun scenariu de lungmetraj, în valoare de 1.500 de euro - O fată singură în noapte, scenariu de Sorana Borhină şi Rodica Dominţeanu
Cel mai bun scenariu de episod pilot pentru serial/miniserie, în valoare de 1.500 de euro - Cazul Bâlea Lac / Istorii întunecate, scenariu de Alex Ţibu şi Şerban Racoviţeanu

Alte premii
Bursa Alex. Leo Şerban, în valoare de 2.500 de euro
, oferită în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim - proiectul A Flower is Not a Flower, lungmetraj de debut şi nuvelă, ambele semnate de Cristian Pascariu
Menţiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Şerban, în valoare de 500 euro - proiectului de revistă de cinema tipărită Films in Frame
Menţiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Şerban, în valoare de 1.000 de euro, acordată în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim unui tânăr actor român care s-a remarcat într-un scurtmetraj sau un lungmetraj a cărui premieră a avut loc în anul 2020 sau 2021 - actriţa Ioana Bugarin, pentru rolurile din Mia îşi ratează răzbunarea şi Otto Barbarul

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni
, oferit de TV5 Monde, RFI România, Institutul Francez
Teddy, regia Ludovic Boukherma, Zoran Boukherma 

Competiţia Locală
Premiul Competiţiei Locale, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania, şi servicii de producţie în valoare de 15.000 de euro pentru următorul proiect de film al regizorului, acordate de Numa Film - Să ne jucăm în continuare, regia Farkas Ágnes-Anna
Menţiune specială a juriului, constând în servicii de post-producţie în valoare de 7.000 de euro, oferite de Numa Film - Apel Nou, regia Lucian Barbu
Menţiune Specială Fabrica de Pensule, în valoare de 300 de euro - re:adapt 25:36, regia Ioana Hogman

***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. Ediţia a 20-a a avut loc între 23 iulie şi 1 august 2021, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă necesare în contextul actual.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutul Cultural Român, Dacin Sara, UCIN
Prezentat de: Banca Transilvania / Partener principal: Mastercard / Maşina oficială: Mercedes-Benz / Cafeaua oficială: Nespresso / Asigurător oficial: Groupama
Sponsori: Tenaris Silcotub, LIDL, MOL România, Cemacon, Orange, IQOS, Carlsberg, Regina Maria, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, E.ON, Compania de Apa Somes, McDonald, Tazz by Emag, Conceptual Lab by Theo Nissim, JTI, Epson, Emerson, Farmec, Persil, Yonder, CSI Romania, Endpoint Protector by CoSoSys, Domeniile Averesti, Caii de la Letea, Petro Vaselo, Zetea
Parteneri: PMA, Lecom, AX Perpetuum, Promelek XXI, Luna Cleaning, Agressione, Ramada, Platinia
Transportator oficial: Tarom / Partener logistic: DHL / Parteneri digitalizare: Halcyon Mobile, BIT Software / Cu sprijinul: Trend Communication / Recomandat de: Europa FM / Susţinut de: TVR, TVR Cluj
Parteneri media: TV5 Monde, Radio România Cultural, Agerpres, Harper's Bazaar, Beau Monde, Cosmopolitan, Femeia, BBC TopGear, Cinemagia, Business Review, Iqads.ro, Urban.ro, SpotMedia.ro, Cineuropa, Film New Europe, Films in Frame, Sinteza, Observator Cultural, Zile şi nopţi, Cinemap, Liternet, Aarc.ro, Munteanu
Parteneri media locali: EBS Radio, Făclia, Infotrafic, Monitorul de Cluj, Maszol, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Transindex, Cluj24, afaceri.news
Partener de monitorizare: mediaTRUST

Ne puteţi urmări pe: tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Instagram | Youtube
Filme oricând şi oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.roDescarcă programul şi catalogul TIFF 2021 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus