august 2021
Festivalul TIFF 2021
Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară, pe 31 iulie 2021, în aplauzele celor peste 1.500 de spectatori din Piața Unirii din Cluj-Napoca. Cu participarea starului Sergei Polunin și a unora dintre cei mai importanți cineaști ai momentului, Gala de decernare a premiilor TIFF 2021 a reprezentat un prilej de celebrare a celor două decenii petrecute #împreunăprinfilm. Kitoboy / The Whaler Boy / Vânătorul de balene, debutul regizorului rus Philipp Yuryev, a fost recompensat cu Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro. Premiul i-a fost înmânat chiar de invitatul special al ediției, Sergei Polunin, căruia i-a fost dedicat un moment special la gală.

Scenaristul și scriitorul mexican Guillermo Arriaga, producătorul Katriel Schory, regizorul și producătorul american Scott Coffey, actrița Maria Popistașu și Christian Jeune, directorul Departamentului de Film al Festivalului de la Cannes, au decis în unanimitate să premieze acest "minunat portret, meticulos realizat, al unei comunități izolate și al viselor unui băiat năucit de social media''.

Câmp de maci, debutul regizorului Eugen Jebeleanu, a obținut două premii importante în seara de gală. "Pentru felul în care susține tensiunea dramatică de-a lungul unui întreg film și pentru modul curajos în care conduce un ansamblu de actori într-o coregrafie impecabilă'', producția autohtonă a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro. Filmul s-a aflat și în topul preferințelor spectatorilor, cucerind la această ediție Premiul Publicului, oferit de MasterCard.

Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim, i-a revenit actriței Petra Martínez, protagonista producției spaniole La vida era eso / That Was Life / Așa-i viața. Premiul i-a fost înmânat regizorului David Martín de los Santos, prezent la Cluj. "Pentru felul în care folosește un road movie în sensul cel mai literal al expresiei în descrierea cinematică poetică a unei relații dintre un tată și fiul său, pe fundalul unei naturi aride și aspre'', producția indiană Koozhangal / Pebbles / Pietricele, în regia lui P.S. Vinothraj, a fost distinsă cu Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO.

Juriul a acordat și o mențiune specială filmului Tvano Nebus / The Flood Won't Come / Nu mai vine potopul, "o meditație despre absurditatea războiului''. Numele câștigătorului a fost dezvăluit printr-un mesaj de Guillermo Arriaga, care nu a putut fi prezent la Cluj și și-a exprimat regretul de a nu putea vizita România.

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea Zilele Filmului Românesc, i-a fost oferit thriller-ului Neidentificat, de Bogdan George Apetri.

Gala prezentată de Tudor Giurgiu, președintele festivalului, și de jurnalista Amalia Enache a fost transmisă live pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube al festivalului și a fost urmărită de mii de iubitori de film, care s-au bucurat de la distanță de surprizele serii care a debutat cu un concert live Damian & Brothers. Evenimentul va putea fi urmărit luni, 2 august 2021, de la ora 22.00, pe TVR1.

Cineastul maghiar István Szabó a mulțumit întregii echipe TIFF pentru zilele petrecute la Cluj, unde i-a fost înmânat oficial Premiul pentru întreaga carieră, anunțat în 2018. Un moment cu totul special a fost cel al discursului lui Nae Caranfil, câștigătorul Premiului de Excelență, oferit de Mercedes-Benz. "Vreau să-i mulțumesc pentru acest premiu publicului meu. Publicul meu, prietenul meu'', a subliniat actrița Cezara Dafinescu, distinsă la această ediție cu Premiul pentru întreaga carieră, oferit de Cemacon. Acordat doar la ediții aniversare, Premiul special - Trofeul Transilvania 20 i-a fost înmânat de către Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF, criticului de film Dan Făinaru. "Vin aici, la TIFF, în fiecare an, pentru că de fiecare dată simt că mă întorc în familie'', a mărturisit acesta.

Otto Barbarul, debutul regizoarei Ruxandra Ghițescu, a obținut Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (constând în role de film și servicii de post-producție), oferit de Cinelab România. Prezentat în premieră națională la TIFF, #dogpoopgirl, în regia lui Andrei Huțuleac, a fost distins cu Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Banca Transilvania. Cel mai votat film autohton la această ediție, documentarul România sălbatică, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, a fost distins cu Premiul publicului pentru cel mai popular film românesc, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Dacin Sara.

Recent proiectat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, When Night Meets Dawn (r. Andreea Borțun) a fost recompensat cu Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, în valoare de 5.000 de euro, în servicii constând în echipament, cameră electrică și grip oferite de CutareFilm. Juriul Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj a acordat și o Mențiune specială filmului de animație Cântec de leagăn, în regia lui Paul Mureșan.

O fată singură în noapte, semnat de Sorana Borhină și Rodica Domințeanu, a fost desemnat Cel mai bun scenariu de lungmetraj în cadrul Full Moon Script Contest, noul concurs dedicat autorilor de scenarii de thriller, fantasy, comedii negre și filme horror. La categoria serial/miniserie, premiul i-a revenit scenariului Cazul Bâlea Lac / Istorii întunecate, semnat de Alex Țibu și Șerban Racovițeanu. Fiecare proiect a fost recompensat cu câte un premiu în valoare de 1.500 de euro.

Cristian Pascariu a fost desemnat la această ediție marele câștigător al Bursei Alex. Leo Șerban. Premiul în valoare de 2.500 de euro, oferit în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim, va sprijini dezvoltarea proiectului A Flower is Not a Flower, lungmetraj de debut și nuvelă, ambele semnate de câștigător. O Mențiune specială, în valoare de 500 de euro, i-a fost acordată proiectului de revistă de cinema tipărită Films in Frame. Pentru rolurile remarcabile din Mia își ratează răzbunarea și Otto Barbarul, actrița Ioana Bugarin a obținut Mențiunea specială, în valoare de 1.000 de euro, acordată în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim unui tânăr actor care s-a remarcat într-un film lansat în 2020 și 2021.

În cadrul platformei Transilvania Pitch Stop, Premiul Chainsaw Europe, constând în servicii de post-producție în valoare de 25.000 de euro, i-a revenit proiectului The Talentless, regizat de Radivoje Bukvić și produs de Jovana Jovičić (Serbia). Premiul de dezvoltare Transilvania Pitch Stop, oferit de Avanpost Media și TIFF, în valoare de 7.000 de euro, a fost obținut de proiectul The Poor Dove, al regizorului Călin Laur, produs de Ștefan Nahaba (Republica Moldova). Proiectul Sasha, regizat de Vladimir Beck și produs de Katerina Mikhaylova, Vasily Klepatsky și Ruben Dishdishyan (Rusia), a câștigat Premiul Centrului Național al Cinematografiei Republica Moldova, oferit în cadrul Transilvania Pitch Stop, în valoare de 1.500 euro. Premiul CoCo, oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market, le-a revenit regizoarei Ioana Țurcan și producătoarei Ana Maria Pîrvan, pentru proiectul The Ways We Look at the Sun (România).

Filmul Teddy, regizat de Ludovic Boukherma și Zoran Boukherma, a câștigat Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, RFI România și Institutul Francez.

Câștigătorii celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, TIFF 2021

Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro - Kitoboy / The Whaler Boy / Vânătorul de balene (cronici aici și aici), regia Philipp Yuryev
Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro - Eugen Jebeleanu, pentru filmul Câmp de maci (cronici aici)
Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO - Koozhangal / Pebbles / Pietricele (cronică aici), regia P.S. Vinothraj
Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim - actriței Petra Martínez, pentru rolul din La vida era eso / That Was Life / Așa-i viața (cronici aici, aici și aici)
Mențiunea specială a juriului - Tvano Nebus / The Flood Won't Come / Nu mai vine potopul (cronică aici), regia Marat Sargsyan
Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea Zilele Filmului Românesc - Neidentificat (cronici aici), regia Bogdan George Apetri
Premiul Publicului, oferit de MasterCard - Câmp de maci (cronici aici), regia Eugen Jebeleanu
Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Dacin Sara - România sălbatică, regia Dan Dinu, Cosmin Dumitrache
Premiul de Excelență, oferit de Mercedes-Benz - regizorul Nae Caranfil
Premiul pentru întreaga carieră, oferit de Cemacon - actrița Cezara Dafinescu
Premiul special - Trofeul Transilvania 20 - criticului de film Dan Făinaru
Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (constând în role de film și servicii de post-producție), oferit de Cinelab România - Otto Barbarul (cronici aici), regia Ruxandra Ghițescu
Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Banca Transilvania - #dogpoopgirl, regia Andrei Huțuleac
Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, în valoare de 5.000 de euro in servicii constând în echipament, cameră electrică și grip oferite de CutareFilm - When Night Meets Dawn, regia Andreea Borțun
Mențiunea specială a juriului Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj - Cântec de leagăn, regia Paul Mureșan

*** 

Premii în cadrul programelor TIFF

Transilvania Pitch Stop
Premiul Chainsaw Europe
, constând în servicii de post-producție în valoare de 25.000 de euro - The Talentless, regizat de Radivoje Bukvić, produs de Jovana Jovičić - Prikaz Film (Serbia)
Premiul de dezvoltare Transilvania Pitch Stop, oferit de Avanpost Media & TIFF, în valoare de 7.000 de euro - The Poor Dove, regizat de Călin Laur, produs de Ștefan Nahaba - Racketa Production (Republica Moldova)
Premiul Centrului Național al Cinematografiei Republica Moldova, oferit în cadrul Transilvania Pitch Stop, în valoare de 1.500 euro - Sasha, regizat de Vladimir Beck, produs de Katerina Mikhaylova, Vasily Klepatsky, Ruben Dishdishyan - Vega Film, Mars Media Entertainment (Rusia)
Premiul CoCo, oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market - The Ways We Look at the Sun, regizat de Ioana Țurcan, produs de Ana Maria Pîrvan - Studioset Production (România)

Full Moon Script Contest
Cel mai bun scenariu de lungmetraj, în valoare de 1.500 de euro - O fată singură în noapte, scenariu de Sorana Borhină și Rodica Domințeanu
Cel mai bun scenariu de episod pilot pentru serial/miniserie, în valoare de 1.500 de euro - Cazul Bâlea Lac / Istorii întunecate, scenariu de Alex Țibu și Șerban Racovițeanu

Alte premii
Bursa Alex. Leo Șerban, în valoare de 2.500 de euro
, oferită în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim - proiectul A Flower is Not a Flower, lungmetraj de debut și nuvelă, ambele semnate de Cristian Pascariu
Mențiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Șerban, în valoare de 500 euro - proiectului de revistă de cinema tipărită Films in Frame
Mențiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Șerban, în valoare de 1.000 de euro, acordată în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim unui tânăr actor român care s-a remarcat într-un scurtmetraj sau un lungmetraj a cărui premieră a avut loc în anul 2020 sau 2021 - actrița Ioana Bugarin, pentru rolurile din Mia își ratează răzbunarea și Otto Barbarul

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni
, oferit de TV5 Monde, RFI România, Institutul Francez
Teddy, regia Ludovic Boukherma, Zoran Boukherma 

Competiția Locală
Premiul Competiției Locale, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania, și servicii de producție în valoare de 15.000 de euro pentru următorul proiect de film al regizorului, acordate de Numa Film - Să ne jucăm în continuare, regia Farkas Ágnes-Anna
Mențiune specială a juriului, constând în servicii de post-producție în valoare de 7.000 de euro, oferite de Numa Film - Apel Nou, regia Lucian Barbu
Mențiune Specială Fabrica de Pensule, în valoare de 300 de euro - re:adapt 25:36, regia Ioana Hogman

***
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania. Ediția a 20-a a avut loc între 23 iulie și 1 august 2021, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță necesare în contextul actual.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei și Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutul Cultural Român, Dacin Sara, UCIN
Prezentat de: Banca Transilvania / Partener principal: Mastercard / Mașina oficială: Mercedes-Benz / Cafeaua oficială: Nespresso / Asigurător oficial: Groupama
Sponsori: Tenaris Silcotub, LIDL, MOL România, Cemacon, Orange, IQOS, Carlsberg, Regina Maria, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, E.ON, Compania de Apa Somes, McDonald, Tazz by Emag, Conceptual Lab by Theo Nissim, JTI, Epson, Emerson, Farmec, Persil, Yonder, CSI Romania, Endpoint Protector by CoSoSys, Domeniile Averesti, Caii de la Letea, Petro Vaselo, Zetea
Parteneri: PMA, Lecom, AX Perpetuum, Promelek XXI, Luna Cleaning, Agressione, Ramada, Platinia
Transportator oficial: Tarom / Partener logistic: DHL / Parteneri digitalizare: Halcyon Mobile, BIT Software / Cu sprijinul: Trend Communication / Recomandat de: Europa FM / Susținut de: TVR, TVR Cluj
Parteneri media: TV5 Monde, Radio România Cultural, Agerpres, Harper's Bazaar, Beau Monde, Cosmopolitan, Femeia, BBC TopGear, Cinemagia, Business Review, Iqads.ro, Urban.ro, SpotMedia.ro, Cineuropa, Film New Europe, Films in Frame, Sinteza, Observator Cultural, Zile și nopți, Cinemap, Liternet, Aarc.ro, Munteanu
Parteneri media locali: EBS Radio, Făclia, Infotrafic, Monitorul de Cluj, Maszol, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Transindex, Cluj24, afaceri.news
Partener de monitorizare: mediaTRUST

Ne puteți urmări pe: tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Instagram | Youtube
Filme oricând și oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro


Descarcă programul şi catalogul TIFF 2021 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus