septembrie 2014
Gala Tânărului Actor HOP 2014
Ediţia a XVII-a a Galei Tânărului Actor HOP, desfăşurată la Vox Maris No.1 Club Grand Resort din Costineşti, s-a încheiat în seara zilei de 12 septembrie 2014.

Juriul final a fost format din Gianina Cărbunariu - regizor; Tudor Giurgiu - regizor, producător de film; Ioana Marchidan - dansator, coregraf; George Mihăiţă - actor; Ana Ularu - actriţă.

Premiile Galei Tânărului Actor HOP, 2014

Premiul "ŞTEFAN IORDACHE"- Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP, a fost acordat actriţei ADA LUPU pentru rolul din propria sa compoziţie Nu e ceea ce pare - după fotografia Penitent Daughter de Gregory Crewdson, precum şi pentru interpretarea personajului Olive Oyl.

Premiul se acordă în memoria marelui artist Ştefan Iordache, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un mare apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Începând din 2013, organizatorii Galei au decis ca Premiul "Ştefan Iordache" să devină Marele Premiu al Galei. Acesta a fost acordat, începând cu ediţia 2009, pentru cel mai bun actor la secţiunea individual. Premiul a fost înmânat de criticul de teatru Marina Constantinescu
.

Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual, a fost acordat actriţei
ANA MARIA BERCU pentru rolul Nina Zarecinaia din Pescăruşul de A.P.Cehov, precum şi pentru personificarea artistei Ella Fitzgerald.

Premiul a fost înmânat de actorul Florin Piersic Jr
.

Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual, a fost acordat actorului
ANDREI CIOPEC pentru rolul Dorel din propria sa compoziţie - după fotografia Crabs Skinningrove de Chris Killip, precum şi pentru personificarea lui Nicolae Furdui Iancu.

Premiul a fost înmânat de actorul Bogdan Dumitrache
.

*Premiul "Cornel Todea" - Premiul pentru cea mai bună trupă de actori,
a fost acordat spectacolului Paravan. Două telefoane, scenariul şi regia Matei Lucaci-Grunberg, cu: Irina Antonie, Andrei Cătălin, Iulia Ciochină, Octavian Costin, Mădălina Craiu şi Ştefan Huluba.

Premiul este susţinut începând cu ediţia a XVI-a de familia Todea. Premiul a fost înmânat de regizorul Mircea Cornişteanu.

Premiul SICĂ ALEXANDRESCU (începând cu a V-a ediţie), premiul special al juriului, a fost acordat actorului ALEXANDRU APOSTOL pentru rolul Andrei Prozorov în Trei surori de A.P. Cehov şi pentru personificarea lui Iggy Pop.

Premiul a fost înmânat de actorul George Remeş
.

Premiile publicului Galei Tânărului Actor, 2014

Cea mai bună actriţă: ADA LUPU pentru rolul din propria sa compoziţie Nu e ceea ce pare - după fotografia Penitent Daughter de Gregory Crewdson, precum şi pentru interpretarea personajului Olive Oyl.

Cel mai bun actor: IOAN ALEXANDRU SAVU pentru rolul Blaze din spectacolul Ce a zis vrabia de Danny Mitarotondo, precum şi pentru personificarea lui Robert Downey Jr. în Tropic Thunder.

Premiile a fost înmânate de Gyöngyi Hunyadi şi Undina Bubur, reprezentantele MOL România, sponsorul principal al evenimentului.

Cel mai bun spectacol: Paravan Două telefoane,
scenariul şi regia Matei Lucaci-Grunberg, cu: Irina Antonie, Andrei Cătălin, Iulia Ciochină, Octavian Costin, Mădălina Craiu şi Ştefan Huluba..

Premiul a fost înmânat de actorul Pavel Bartoş.

Premii găzduite în cadrul Galei Tânărului Actor, 2014

PREMIUL pentru prestanţă şi rostire scenică oferit de actriţa Dorina Lazăr, a fost acordat actorului OCTAVIAN COSTIN pentru rolul Victor din spectacolul Paravan. Două telefoane, scenariul şi regia Matei Lucaci-Grunberg, precum şi pentru personificarea lui Slava Polunin.

Premiul a fost înmânat de criticul de teatru Ileana Lucaciu
.

PREMIUL VOX MARIS*: ADA LUPU pentru rolul din propria sa compoziţie Nu e ceea ce pare - după fotografia Penitent Daughter de Gregory Crewdson, precum şi pentru interpretarea personajului Olive Oyl.

Premiul Vox Maris, acordat în anul 2013 celui mai tânăr concurent, se acordă, începând cu ediţia 2014, câştigătorului Marelui Premiu. Premiul a fost înmânat de Viorel Ruse, manager general Vox Maris.

Şansă!
Începând cu ediţia 2014, regizorul şi producătorul de film Tudor Giurgiu acordă unuia dintre concurenţii viitoarelor Gale HOP şansa de a face parte din programul 10 pentru FILM la TIFF, iniţiat în 2012 de Festivalul Internaţional de Film Transilvania. În 2014 această şansă este oferită actriţei RÉKA SZÁSZ.

Programul aduce în atenţia publicului, a presei şi a cineaştilor 10 actori talentaţi de teatru. 10 pentru FILM îşi propune să promoveze figuri noi în filmul românesc şi vizează actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema, indiferent de vârstă, aflaţi la debut sau cu roluri minore avute deja în producţii autohtone.

Actorii beneficiază de materiale de prezentare - broşură, fotografii şi clipuri realizate într-un studio profesionist - participă la workshopuri şi întâlniri şi sunt prezentaţi spectatorilor, jurnaliştilor şi oamenilor din industria filmului - regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi. Broşura anului 2014 poate fi descărcată aici.

A prezentat actorul PAVEL BARTOŞ.
Directorul artistic al Galei HOP: regizorul RADU AFRIM
.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus